rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: álukrán jelölteket is toboroznak

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 4:07

A kiírt 23 ukrán helyi kisebbségi választásból kilencet nem szabadna megtartani, mert a jelöltek és a választói névjegyzékbe feliratkozottak nem ukránok - mondta a Magyar Nemzetnek Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat (UOÖ) elnöke.

Az elnök több olyan borsodi településen járt, ahol nincs és nem is volt ukrán közösség, ám a helybéliek úgy vélik, jól járnak azzal, ha az "álukrán" önkormányzat révén csurran-cseppen majd a településnek a kisebbségeknek járó állami támogatásból. Hartányi Jaroszlava hozzátette: az egyik abaújszántói képviselőjelölt például az arcába nevetett, és azt mondta, ha rossz a törvény, miért ne élhetne vissza vele.

Szerte az országban egy Miskolcon bejegyzett, Kijevi Rusz Egyesület nevű jelölőszervezet foglalkozik álukrán jelöltek indításával - írt a Magyar Nemzet.

Az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke a lapnak nyilatkozva sürgette, hogy a hasonló jelenségeket jogszabály-módosításokkal előzze meg a parlament, akadályozza meg, hogy a későbbi választásokon is könnyűszerrel alakulhassanak "deszantos" önkormányzatok, veszélyeztetve a kisebbségek kulturális autonómiáját.