rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Ügyeletet tartanak az okmányirodák a hét végén

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 4:57

Ügyeletet tartanak a fővárosi okmányirodák szombaton és a választás napján, vasárnap is, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újat kérhessenek a választópolgárok, ez ne lehessen akadálya a szavazásnak.

A vidéki okmányirodák helyben döntenek arról, nyitva tartanak-e a hét végén.

A rendkívüli nyitva tartásra Sári Miklós, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője és Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke kérte az okmányirodákat.

A választási törvény szerint csak azok vehetnek részt a szavazáson, akik érvényes okmányokkal igazolni tudják magukat, és lakcímkártyájukat is magukkal viszik. Akik nem viszik magukkal a szavazókörökbe a szükséges okmányokat, vagy azok már lejártak, nem voksolhatnak.

Ez utóbbira kínál megoldást a hét végi okmányirodai nyitva tartás. Fontos tudnivaló azonban, hogy az okmányirodákban a két hét végi napon csak a szavazáshoz szükséges (ideiglenes) okmányok kiállításával, illetve kiadásával foglalkoznak, más ügyekkel nem.

Az MTI által megkérdezett jegyzők, a választási irodák vezetői elmondták, minden választásnál akadnak olyan polgárok, akik csak a szavazatszámláló bizottság előtt szembesülnek azzal, hogy lejárt valamelyik személyi okmányuk, és így nem voksolhatnak.

Az OVI nemrég plakátokat is készíttetett, hogy felhívja a figyelmet arra: mindenki még időben ellenőrizze személyi okmánya érvényességét.