rss      tw      fb
Keres

BÉT - Gyengülésre és bizonytalanságra számítanak a tőzsdén

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 8:55

A nyitásban gyengülésre, egyébként bizonytalankodásra számítanak csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett szakértők.

Gerőcs Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. részvénypiaci elemzője a kis papírokban vár emelkedést, mert szerinte a vezető részvényekben az elmúlt hónapok emelkedő trendje, a nemzetközi piacokhoz hasonlóan, visszafordult. Két hete a kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX rendre a BUX felett teljesített. Az elemző úgy látja, hogy a magyar parketten az OTP-nek talán sikerül megtartania az 5.100-5.200 forintos lélektani határt, ami új lendületet adhat a bankpapír árfolyamának. A kispapírok közül a PannErgyre és a Rábára érdemes figyelni.

Az Equilor elemzője az európai piacokhoz hasonlóan veszteséges nyitásra számít a BÉT-en, miután a Moody's leminősítette Spanyolország hitelbesorolását a gyengülő pénzügyi helyzet és az erőtlen növekedési kilátások miatt.

Az amerikai piac szeptemberi alakulása fontos üzenet a befektetők számára. Az általában gyenge szeptember az idén igen erősen alakult az Egyesült Államok értékpapír piacain, ami azt mutatja, hogy "túlfutott" a piac és ez bizonytalanságot okoz - fejtette ki.

A CIB bank elemzői bizonytalan tőzsdenyitásra számítanak az amerikai visszaesést követő ázsiai gyengülés után. A piac fontos adatokat vár Amerikából: az elemzők változatlan GDP-adatra és a munkanélküli segélyek csökkenésére számítanak. A Chicago beszerzői menedzser index (PMI) várt értéke is elmaradhat az augusztusitól.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 98,85 pontos, 0,43 százalékos csökkenéssel, 22.818,43 ponton zárt szerdán.

A részvénypiac forgalma 17,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen zártak az előző napi záráshoz képest.

A Mol 10 forinttal, 0,05 százalékkal 20.490 forintra erősödött szerdán, 3,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 31 forinttal, 0,60 százalékkal 5.231 forintra nőtt, forgalmuk 10,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,30 százalékkal 666 forintra csökkent, forgalma 666,8 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 1100 forinttal, 2,31 százalékkal 46.500 forintra esett, a részvények forgalma 1,7 milliárd forintot ért el.