rss      tw      fb
Keres

Alig változott a forint

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 10:08

Szűk sávban mozog a forint árfolyama, az eurót 277,35 forinton jegyezték délelőtt háromnegyed tízkor a bankközi kereskedelemben a szerda délutáni 276,91 forint után, a nap folyamán is csak kismértékű ingadozás várható a kereskedők szerint.

Szerdán éjszaka 277,57 forinton, csütörtökre virradóra 277,20 forinton állt az euró jegyzése a nemzetközi devizakereskedelemben.

A dollárt 203,84 forinton jegyezték délelőtt 1,3614 dolláros euró árfolyam mellett a szerda délutáni 203,65 forint és 1,3605 dolláros euró után.

A svájci frank jegyzése 208,43 forint 208,84 forint után, az eurót pedig 1,3313 svájci frankon jegyzik a szerdai 1,3266 frank után.

Száz jen jegyzése 244,67 forint 243,22 forinttal szemben.

A devizapiaci árfolyamokat mozgató két alapvető tényező egyike a Fed kvantitatív monetáris enyhítési terve által a dollár árfolyamára gyakorolt nyomás, a másik pedig az euróövezet pénzügyi egészségével szemben táplált, az euró árfolyamát terhelő bizalomhiány. Mindkét tényező erősíti az arany, a jen és a svájci frank, mint a legfőbb befektetési menedékek árfolyamát a főbb devizákkal szemben, miközben az euró/dollár árfolyam az euró erősödésének irányában mozdul el.

Szerdáról csütörtökre virradóra az Anglo Irish Bank megmentésének 34 milliárd euróra becsült "árcédulája" fokozta a piacok fenntartásait az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben, ismét aggályokat ébresztve a szuverén adósságszolgálati válság elharapódzása miatt. A fenntartásokat aztán tovább fokozta a Moody's által a spanyol szuverén adósbesorolásra kiadott visszaminősítés.

Az euró árfolyama ennek ellenére is meglehetős ellenállást tanúsított a kedvezőtlen hírekkel szemben, kevés hajlandóságot mutatva az 1,36 dollár feletti jegyzési tartomány elhagyására.

A nap folyamán mindazonáltal az euró befektetésekkel szemben viszonylag tartózkodó magatartásra lehet számítani a délután esedékes amerikai makrogazdasági adatok közzétételéig alapvetően kivárásra berendezkedett piacon. Az euró korrigálhat valamelyest a szerdán és csütörtökre virradóra a dollárral szemben nyolc havi csúcson elért árfolyam nyereségén, és hasonlóképpen a térségbeli devizák gyengülhetnek kissé az elmúlt napokban szerzett nyereségeikhez képest, illetve viszonylag szűk tartományban ingadozó árfolyamot követhetnek.