rss      tw      fb
Keres

OGY - Tárgyalóképtelenség miatt elmaradt a sajtóbizottság albizottságának ülése

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 10:58

Elmaradt a parlament kulturális és sajtóbizottsága ellenőrző albizottságának csütörtöki ülése, miután a testület tagjai közül csak az elnök, a jobbikos Novák Előd jelent meg.

Novák Előd a többi között azzal javaslattal hívta össze az ülést, hogy tárgyaljanak a Jobbik kampányfilmjéről, amelyet a Magyar Rádió és a Magyar Televízió a benne elhangzó "cigánybűnözés" kifejezés miatt nem sugároz. Az Országos Választási Bizottság hétfőn kimondta, hogy a közmédiumok döntése jogsértő volt, a televízió és a rádió azonban felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, s annak döntéséig nem engedi adásba a hirdetést.

Erre reagálva a jobbikos politikus olyan állásfoglalást szeretett volna elfogadtatni, amelyben felszólítják a közmédiumokat a reklám lejátszására.

A tárgyalóképesség hiánya miatt elmaradt tanácskozásra Novák Előd meghívta a közmédiumok képviselőit is. A meghívásnak a Magyar Rádió eleget tett, a Magyar Televízió azonban senkit sem küldött az ülésére.

A jobbikos politikus megtárgyalásra javasolta az Országos Rádió és Televízió Testület kimutatását is, amelyből kiderül, hogy pártja a választáson elért eredményénél és a parlamenti mandátumarányánál is jóval kisebb arányban jut megszólaláshoz a médiumokban, így a Magyar Rádióban, a Magyar Televízióban és a Duna Televízióban is.

A Magyar Rádió Déli Krónikájában május 17. és szeptember 19. között 4,03 százalék volt a jobbikos jelenlét, míg a párt megszólalásainak időtartama mindössze 1,36 százalékot tett ki - ismertette Novák Előd, hozzátéve, hogy az áprilisban a Jobbiknál lényegesen gyengébben szereplő LMP ennél többször jutott szóhoz, a kormánypárti megszólalások aránya pedig több mint 70 százalék volt.

A politikus elmondta: ennél számukra csak alig valamivel kedvezőbb a kép a Magyar Televízió esti híradójában. Ott 8,09 százalékos volt a jobbikos jelenlét, a pártra jutó beszédidő azonban az MTV hírműsorában is csak 3,34 százalékot tett ki a vizsgált négy hónap alatt.

Novák Előd napirendre vette volna azt is, hogy miként valósul meg a pártoknál az újságírók munkáját segítő felvilágosítási kötelezettség.

Az ülés azonban elmaradt, miután a héttagú ellenőrző albizottság tagjai közül csak Novák Előd jelent meg. Ott volt viszont rajta kívül L. Simon László, a kulturális és sajtóbizottság fideszes elnöke, aki az albizottságnak nem tagja. Ő - mint mondta - azért érkezett, hogy kifejezze az albizottsággal és annak elnökével szembeni szolidaritását.

A két politikus között ezután perceken át tartó szópárbaj kezdődött. Novák Előd felrótta, hogy a kormánypárti képviselők obstrukcióval akadályozzák a testület ülését, bizottsági munkájukat pedig azért képtelenek ellátni, mert mindannyian álláshalmozók. L. Simon László úgy válaszolt: kampány van, így az albizottság ülését körültekintőbben, s nem egy nappal korábban kellett volna összehívni.

Később a fideszes képviselő - utalva arra, hogy Novák Elődöt múlt csütörtökön a Fővárosi Bíróság épületében megütötte Polgár Tamás, a Tomcat néven ismert blogger - szóvá tette, hogy a jobbikos politikus láthatóan jól állja a pofonokat. Majd felajánlotta neki, hogy miután fiatalkorában bokszolt, szívesen ad leckéket, hogy javítsa például az alapállását.

Novák Előd erre azt mondta: a valóságos pofonnál sokkal jobban fáj neki, hogy a bizottság kormánypárti tagjai távollétükkel lehetetlenítik el a testület munkáját.

A kulturális és sajtóbizottság ellenőrző albizottsága legközelebb jövő csütörtökön kísérel meg összeülni.