rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Tarlós fél-egy év alatt rendet tenne a közterületeken

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 13:19

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szerint fél-egy év alatt rendet lehetne tenni a budapesti aluljárókban és más közterületeken. Tarlós István csütörtökön, az MTI-nek azt mondta, a főváros frekventált aluljáróit a máltai szeretetszolgálat és más civil szervezetek gondozásába adnák.

A jelölt a Nyugati pályaudvar aluljárójában tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, abban egyetért mindenki, hogy a közterületek nem arra valók, hogy ott emberek életvitelszerűen lakjanak.

Mint mondta, ez nem csak a városlakókat zavarja és az idegenforgalmat rontja, de méltatlan a fedél nélküli emberekhez is. Azt hangoztatta: emberséges megoldást kell találni, és meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyekkel a hajléktalanokat az utcákról, az aluljárókból emberhez méltó körülmények közé lehet vezetni.

Jelezte ugyanakkor: olyan szabályokat kell alkotni, amelyek mindenkire érvényesek és végrehajthatók, hogy a közterületek visszakaphassák eredeti funkciójukat.

Kérdésre arról is beszélt, ha megnyerné a választást, az azért is szerencsés lenne, mert a kormány és a főváros ezekben az ügyekben egy nyelven beszélhetne, és kevesebbet kellene huzakodni. Hozzátette: a közterületeket a kormánnyal együtt tennék rendbe.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közterületek rendbetétele nem csak a fedél nélküli emberek problémáinak a megoldásáról szól, hanem például az aluljárók fizikai állapotáról is.

Tarlós István és Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumi elnökének közös sajtótájékoztatóján levetítettek egy filmet is, melyben bemutatták, milyen veszélyforrások - életveszélyes kábelek, feltört kőburkolatok - voltak az aluljáróban, mielőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt gondozásába vette.

A filmben bemutatták azt is, milyen lehetne az aluljáró, ha arra egy "kevés pénzt" költetnének. Ezzel kapcsolatban utaltak arra, hogy jelenleg az aluljáró üzleteit a piaci ár töredékéért veszik csak bérbe az árusok, míg ha rendbe tennék a közterületet, akkor a magasabb bérleti díjból még a hajléktalan-ellátásra is jutna.

Vecsei Miklós szerint sem elsősorban pénzkérdés a közterületek megújítása.

Példaként bemutatott két fém szemetest; az egyiket "eredeti", rozsdás állapotában, míg a másikat vidám színekkel kifestve. Elmondta, a mintegy 40 ezer forintba kerülő kukát 3 ezer forintból festették át egy fogyatékosokat foglalkoztató műhelyben.

Arra mutatott rá, hogy a közterületek felújítása, gondozása, karbantartása számos munkalehetőséget ad nemcsak a munkát vállaló hajléktalanoknak, de a fogyatékkal élő embereknek is, így "nagyon sok mindent össze lehet kötni".

Elmondta azt is, hogy az aluljáróban felállított "máltai infó-ponton" kosarakat is árulnak, melyeket a táskai cigánytelepen élők készítenek. Az ebből befolyt összeget pedig az infópont fenntartására fordítják.

Tarlós István kitért arra, a fővárosi hajléktalan-ellátás ismert szakemberét, Győri Pétert szeretné megnyerni arra, hogy a jövőben a Városházán dolgozzon.