rss      tw      fb
Keres

Az ecuadori elnök zendülő rendőrök fogságában van egy kórházban

MTI 2010. október 1., péntek 1:58

Zendülő rendőrök fogságában van az ecuadori elnök a quitói katonai kórházban; Rafael Correa azt mondja, hogy elrabolták, de nem hajlandó szóba állni a zendülőkkel, amíg nem vetnek véget akciójuknak.
A rendőrök könnygázgránátos támadása után Correát a quitói katonai kórházba szállították. Az elnök azóta nem tudja elhagyni az épületet, mert a zendülők körülvették az épületet. Az államfő telefonon arról tájékoztatta csütörtökön a helyi médiát, hogy a tüntetők "vadásznak rá".
Ricardo Petino külügyminiszter szerint egyesek megpróbáltak az épület tetőszerkezetén át bejutni a kórházba, hogy megtámadják az államfőt. Hugo Chávez venezuelai elnök többször beszélt telefonon Correával, aki azt mondta, hogy elrabolták. Chávez szerint az ecuadori elnök élete veszélyben forog.
Egy ecuadori tévé helyszíni jelentése szerint a kórháznál összesereglett Correa mintegy négyezer támogatója, s megpróbálják kiszabadítani az államfőt a rendőrök fogságából. Correa hívei megkísérelték áttörni a katonai kórház köré vont rendőrgyűrűt, de a zendülők könnygázt vetettek be ellenük, és gumilövedékekkel lőtték őket. Miguel Carvajal belügyminiszter közölte, hogy a csetepatéban egy ember életét vesztette, és hatan megsebesültek.
A híradások szerint az ecuadori hadsereg parancsnokai és a rendőrség vezetői hűségükről biztosították az államfőt, de "egyelőre nem sietnek kiszabadítani őt fogságából". Ernesto Gonzales hadseregparancsnok felszólította a rendőröket, hogy vessenek véget a tüntetésnek, és tartsák be a demokratikus normákat.
Közben olyan hírek láttak napvilágot a helyi médiában, hogy Correa a kórház egyik helyiségében tárgyalásokba bocsátkozott a rendőrökkel. Ezt azonban maga Correa cáfolta. Egy tévének adott telefoninterjúban leszögezte, hogy nem fog tárgyalni a rendőrökkel mindaddig, amíg nem vetnek véget a tiltakozásnak. "Itt maradok elnökként vagy kiviszik innen a holttestemet" - mondta Carrea. Hozzátette, hogy nem fog engedélyezni kiszabadítására irányuló akciót, mert el akarja kerülni a vérontást.
Az ecuadori kormány arra utasította a helyi rádió- és tévécsatornákat, hogy ideiglenesen hagyják abba a műsorszórást, és vegyék át az állami tévécsatorna közvetítéseit.
A zendülő rendőrök egyes jutalmak megvonásának, és a kötelező előléptetések közötti időszak meghosszabbításának eltörlését követelik.
Közben az Egyesült Államok is támogatásáról biztosította az ecuadori elnököt. Mike Hammer, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője úgy fogalmazott, hogy Washington szoros figyelemmel kíséri az ecuadori helyzet alakulását, és teljes támogatásáról biztosítja Correa államfőt.