rss      tw      fb
Keres

Correa szerint az életére akartak törni a zendülő rendőrök

MTI 2010. október 1., péntek 9:50

Rafael Correa ecuadori államfő azt állítja, hogy a zendülő rendőrök megpróbálták őt meggyilkolni abban a quitói kórházban, ahol több mint 12 órán át fogva tartották csütörtökön.

Az elnök szerint életét a kormányhoz hű erőknek köszönheti. Az elnöki palotából nyilatkozó Correa külön háláját fejezte ki a biztonsági erők különleges alakulatának, amely megvédte a kórházat a zendülő rendőröktől. "Nélkülük ez a gyilkolásra kész vad horda bejutott volna a kórházba, és én most nem tudnám mindezt elmesélni, mert már a másvilágon lennék" - mondta. Beszámolója szerint a zendülők közül többen civil ruhát viseltek, arcukat pólóval takarták el.

Az ecuadori elnököt katonák és a kormányhoz hű rendőri alakulatok szabadították ki helyi idő szerint csütörtök este a zendülők által körülzárt kórházból. A roham során két ember meghalt, több mint harmincheten megsebesültek.

Correa kijelentette: a zendülők államcsínyre készültek, és szerinte a megmozdulás egyik felelőse Lucio Gutierrez egykori államfő volt, akit 2005-ben buktattak meg.

Gutierrez a CNN hírtelevízió spanyol nyelvű kiadásában visszautasította a feltételezést, és azt az államfő "hamis és vakmerő vádaskodásának" nevezte.

Közben Freddy Martinez rendőrfőkapitány benyújtotta lemondását, jóllehet ő maga éppen lebeszélni próbálta a rendőröket arról, hogy tiltakozó akcióba kezdjenek a jutalmak tervezett megvonása ellen.