rss      tw      fb
Keres

A technikáról és a szabadságról

„Jól megszervezett és összehangolt támadást hajtottak végre muzulmánok keresztények lakta falvak ellen Nigériában. A vallási indíttatású vérengzésnek legalább ötszáz halottja van.

Szemtanúk aprólékosan megszervezett tömegmészárlásként írták le a vasárnap hajnalban egyidejűleg megkezdett támadásokat. Három falut támadott meg a muzulmán vallású, vándorló fulani törzs több száz tagja, és reggel hat óráig háborítatlanul öldököltek.” És: „a legtöbb halott bozótvágó késsel megölt nő vagy gyerek.”

Így szól a hír az újabb képtelen és elképzelhetetlen emberi brutalitásról.

Van azonban egy elképesztő mozzanata az ügynek.

Hogy ugyanis a muzulmán gyilkosok a három falu muzulmán lakosainak előző nap, szombaton, SMS-ben elküldtek egy kódszót. És vasárnap hajnalban csak azokat ölték meg, akik ezt a jelszót nem ismerték.

***

Ruandában 1994-ben száz nap alatt mintegy 800 ezer tuszit és mérsékelt hutut mészároltak le. 2003. december 3-án az ENSZ tanzániai törvényszéke életfogytiglani börtönre ítélt két médiaszereplőt, 35 évre egy harmadikat. A két életfogytiglanra ítélt közül az egyik a helyiek által csak Bozótkés Rádiónak nevezett Ezer Domb Szabad Rádió és Televízió alapítója volt, a másik a Kangura című szélsőséges ruandai folyóirat főszerkesztője. A rádió és a lap rendszeresen tusziellenes felhívásokat tett közzé, „csótányirtásra” buzdította a hutukat, de ennél többet is tett: segített megtalálni az „ellenséget”. Rendszeresen közölte a megölendő tuszik nevét és pontos tartózkodási helyét.

Akkor még nem volt mobiltelefon.

***

A ruandai bűnözők fölött egy Navanathem Pillay nevű bíró ítélkezett. A rádióalapító uszítóról azt mondta, a népirtás útjára lépve elárulta azokat, akik értelmiségiként és vezetőként bíztak benne. A főszerkesztő uszítóról azt, hogy fiatal olvasóinak elméjét mérgezte.

***

A ruandai szellemi tömeggyilkosok védője a szólás és a sajtó szabadsága elleni támadásként értékelte a bíróság ítéletét.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!