rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Rogán: a kormány tartani akarja az idei hiánycélt

MTI 2010. október 1., péntek 16:59

Rogán Antal szerint a Bajnai-kormány "hibája, bűne, felelőssége" miatt a 2009. és a 2010. évi költségvetés "hazugságban fogant", és ezt a Fidesz a jövő héten egy országgyűlési határozati javaslatban meg is fogalmazza. A Fidesz-frakció gazdasági kabinetjének vezetője közölte, az Orbán-kormány tartani akarja az idei 3,8 százalékos hiánycélt, a megoldási javaslatokat a kormánynak kell a parlament elé terjesztenie.

Rogán Antal egy pénteki sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva reagált a KSH pénteki és a miniszterelnök csütörtök éjjeli bejelentésére.

A KSH pénteken korrigálta a 2009. évi adatokat: a kormányzati szektor "maastrichti" hiánya tavaly a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 1.136 milliárd forint volt, a GDP 4,4 százaléka, szemben a korábban közölt 4,0 százalékkal (1.035 milliárd forint).

Orbán Viktor miniszterelnök még csütörtökön, a TV2 Tények Este című műsorának éjjel sugárzott adásában azt mondta: nem stimmel a 2009-es költségvetési hiány; a tavalyi büdzsében szereplő 3,9 százalék helyett ugyanis "a mostani tudásunk szerint" 4,4 százalék lesz a deficit, ami jóval több, mint százmilliárd forintos különbözetet jelent, amelynek sorsát fel kell deríteni. Hozzátette, mindezt kénytelenek voltak közölni Brüsszellel is.

Megjegyezte: így a 2010-es költségvetés kiindulópontja nem az, mint ami a törvényben szerepel.

Rogán Antal azt mondta: a Bajnai-kormány kozmetikázta a 2009-es költségvetést, ennek eredményeként a GDP fél százalékának megfelelő, 100 milliárdos nagyságrendű tételt könyvelt át 2009-ről 2010-re, a 2010-es költségvetést pedig nem úgy tervezte, hogy ezt figyelembe vette volna.

Ebből az következik, hogy "hazugságban fogant" a 2009. és a 2010. évi költségvetés is, amely a Bajnai-kormány hibája, bűne és felelőssége - jelentette ki a politikus, hozzátéve, ezt a Fidesz-frakció a jövő héten a 2009. évi zárszámadással párhuzamosan benyújtott országgyűlési határozati javaslatban szeretné meg is fogalmazni.

Kijelentette, annak ellenére, hogy a Bajnai-kormány félrevezette az országot az idei költségvetés valódi állapotát illetően, az Orbán-kormány tartani akarja a 2010. évi 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt és ebben a Fidesz-frakció támogatja a kabinetet. Most, hogy kiderült ez a probléma, a megoldási javaslatokat a kormánynak kell a parlament elé terjesztenie - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ez a tétel miért most derült ki, Rogán Antal azt válaszolta: a zárszámadás eredményszemléletű kimutatást készít, a KSH az ezzel kapcsolatos adatokat most hozta nyilvánosságra.

Korábban is hangsúlyozták - tette hozzá -, hogy a zárszámadásban foglaltak ugyan jogszabályszerűek, de a valóság az, hogy a 2009-es költségvetés hiánya nagyobb volt, mint amelyet a Bajnai-kormány akkor bejelentett. Ezek a tények váltak most nyilvánvalóvá - mutatott rá. Megjegyezte, ez a tétel a "legnagyobb csontváz", amely kiesett a Bajnai-kormány szekrényéből.

Oszkó Péter, a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere pénteken az MTI-nek azt mondta: nincs olyan ismeretlen tétel, pénzforgalmi szám, amely most került volna elő és megváltoztatná az idei költségvetés viszonyszámait.