rss      tw      fb
Keres

Jobbikos miskolci képviselőjelölt: „az iskola cigány származású igazgatója a becsületes, magyar származású tanárt" akarja eltávolítani

MTI 2010. október 1., péntek 20:51

A Jobbik miskolci polgármesterjelöltje azt állítja, hogy a párt egyik helyi képviselőjelöltjét politikai hovatartozása miatt kívánja eltávolítani állásából a cigány tanulókat oktató Kalyi Jag szakképző iskola igazgatója.

Szegedi Márton péntek este, sajtótájékoztatón azt mondta: ultimátumot kapott munkáltatójától Jakab Péter, Miskolc 18-as számú választókerületének képviselőjelöltje, "ki fogják rúgni" az állásából, csak azért, mert a Jobbik színeiben indul a vasárnapi választáson, holott a történelem szakos tanár munkájával elégedett mindenki, a gyerekek szeretik és tisztelik. A Jobbik polgármesterjelöltje állítása bizonyítására bemutatott egy, a tanár és az igazgató közötti párbeszédet rögzítő, meglehetősen rossz minőségű hangfelvételt.

Egyed Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón azt mondta: az iskola igazgatója közös megegyezéssel kívánja a képviselőjelölt munkaviszonyát megszüntetni, s "erről szó sem lehet". Úgy fogalmazott: aljas és politikai indokból hozott döntés ez, "az iskola cigány származású igazgatója a becsületes, magyar származású tanárt" csak azért távolítja el, mert az kiáll a magyarság, a magyar nemzet mellett. "Ez az igazi rasszizmus" - szögezte le, megismételve: a Jobbik célja a "cigánybűnözés" felszámolása, felszámolják a "cigány rasszizmust".

Jakab Péter elmondta: a papíron 360 cigány származású fiatalt oktató intézmény vezetője egyértelműen közölte vele, hogy azért kíván megválni tőle, mert a Jobbik színeiben indul a vasárnapi választáson, a munkájával egyébként elégedett, ugyanakkor a diákokban "félelmet kelt, mert jobbikos".

Egyed Zsolt közölte: országgyűlési képviselőként kezdeményezni fogja az oktatási intézmény elmúlt három évi gazdálkodásának kivizsgálását, és akkor "valóban ki fog derülni, hogy a cigányok felzárkóztatására létrehozott iskola valóban ezt a cél szolgálja-e".