rss      tw      fb
Keres

Jobboldali kampánymondatok

Válogatás az utóbbi napok kampányhíreiből


Orbán Viktor

1. Nyíregyházán
A párt kampányirodája előtt közel kétszázan fogadták tapssal a miniszterelnököt, aki a jobb láthatóság kedvéért egy köztéri padra felállva beszélt.
A fővárosi helyzetről azt mondta: "minden emberi számítás szerint" Budapesten húsz év után először polgári-keresztény jobboldali többség és polgármester lesz. "Ha ez Pesten így lesz, önök meg itt nem nyernek, akkor én nem tudom, hogy magyarázzák ki magukat ebből" - mondta mosolyogva Orbán Viktor, derültséget keltve közönségében. Mint mondta, "vigyázó szemeinket" Budapestre kell vetni, s történjen meg vidéken az, ami napokon belül Budapesten meg fog.

2. Miskolcon
A miniszterelnök Nyíregyházáról érkezett Miskolcra és egy zsámolyon állva, mintegy kétszáz ember előtt beszélt. "Ez a város sokkal többre képes annál, amit eddig mutatott." Ha az önkormányzati választáson jó döntést hozunk, akkor előállhat az a helyzet, hogy a kormány, a megyei közgyűlés, a város és az egyetem is egy irányba húzhat - mondta a miniszterelnök: Miskolc számára a siker az együttműködésben van, a miskolciaknak nem az a céljuk, hogy "ellenzéki tűzfészket csináljanak", nem az a feladat, hogy a kormány ellenében szervezzék meg a város életét. "Ha nem működünk együtt, akkor hogyan tudunk segítni egymáson?"

3. Kazincbarcikán
A Rákóczi téren, több száz ember előtt a miniszterelnök azt mondta, hosszú időnek kellett eltelnie - "szinte húsz esztendőnek" -, hogy a borsodi város választópolgárai és a Fidesz, illetve "a kereszténydemokraták politikai családjához tartozók" egymásra tudjanak találni, "de a dolgok most nem áll rosszul". A kazincbarcikaiaknak nem érdeke, hogy ellenzéki "főhadiszállást" csináljanak a városukból. A jövő az együttműködésben van, erre van a helyieknek is szüksége. A megkezdett beruházásokat és város által felvett hitelt nem lehet a kormány együttműködése nélkül rendezni. "Nem azért jöttem, hogy ellensúlyt képezzünk, hanem hogy együttműködést szentesítő kezet nyújtsak" a városnak.

4. Ózdon
Sok a gond ma Magyarországon, a feladatok megoldására a Fidesz-KDNP szövetségen kívül senki nem alkalmas. A több tucat ember tapssal köszöntötte a kormányfőt. Orbán szerint nagy jelentősége van, hogy kormánypárti legyen az ózdi polgármester, ugyanis együttműködésre van szükség ezen a településen is, "ez egy vissza nem térő esély" az itt élők számára. A legnehezebb helyeket járja végig, ezért érkezett Ózdra is, ahol nem lesz könnyű megnyerni a helyhatósági választásokat. Kazincbarcikáról jött, "az se fenékig tejfel", előtte Miskolcon volt, pénteken pedig Dunaújvárosba és Komlóra látogat. "A legjobbakat, a legszebb falatokat tartottam meg magamnak a választási küzdelemben" - mondta, és kijelentését nagy taps követte.

5. Dunaújvárosban
Ne ellensúlyt, hanem együttműködő Dunaújvárost hozzanak létre, ne csináljanak "ellenzéki tűzfészket" a városból, mert ahhoz, hogy úrrá lehessünk a bajokon, együttműködésre van szükség az önkormányzat, a megye és a központi kormányzat között, mondta Orbán Viktor a Dózsa Centrum előtti téren, ahol mintegy kétszázötvenen várták. "Ha nagy támogatás lesz, sok szavazat, gyorsabbak lesznek a változások, Magyarország jó néhány évet megspórolhat." Maga sem tudja - mondta -, melyik lenne a nagyobb bravúr, az, hogy Dunaújvárosban, vagy az, hogy Budapesten lesz fideszes polgármester, a jelenlevők tapsától és "mindkét helyen legyen" bekiabálásaitól kísérve. Dunaújváros "bajban van (...) nyakig úszik az adósságban", ezért együttműködésre van szükség a kormányzat és a város önkormányzata között. „Dunaújváros mindig számíthat a budapesti polgári kormányra, s együtt képesek leszünk minden nehézséget elhárítani.”

6. Pécsen
Az Expo Center nagytermében összegyűlt, és őt felállva, nagy tapssal köszöntő mintegy ezer idős ember előtt kijelentette: a romok eltakarítása ma is közös feladat, még ha ezek a romok nem is az utcán hevernek, hanem hazugságtömeg, apátia, munkanélküliség, bizalomhiány formájában keserítik a hétköznapokat. "Biztos vagyok abban, hogy ezt a munkát önök a tanácsaikkal segíteni tudják." Ezért is küldtek a nemzeti konzultáció keretében minden idős embernek levelet, hogy javaslataikat kérjék néhány aktuális kérdésben. "Szükség lesz az idősek tudására, bölcsességére, tapasztalatára a jövőben is, mert az utóbbi években elfelejtettünk néhány egyszerű igazságot. Például azt, hogy csak annyit költhetünk, amennyit képesek vagyunk megkeresni. Elfelejtettük, hogy a takarékos, beosztó élet idővel meghozza a maga gyümölcsét." A kormányfő végezetül elárulta, hogy az ő első számú politikai tanácsadója a Mezőtúron élő nagymamája, aki elmúlt már 90 éves, és keresetlen szavakkal szokta időnként elmondani, mit vár tőle, legyen szó nyugdíjról, elszámoltatásról, vagy hasonló kényes politikai kérdésekről.

7. Budapesten
Ha az önkormányzatok úgy érzik, hogy "földhöz vágja őket" például a kórházaik működtetése, vagy nincs elég pénzük az oktatási intézmények fenntartására, akkor a kormány szívesen szervezi meg mind az egészségügy, mind az oktatás kérdését országosan, állami szinten, és veszi állami kézbe. Arra a kérdésre, hogy az új főpolgármesternek lesz-e több pénze, Orbán Viktor úgy fogalmazott, "ha nem lopják el a pénzt, akkor lesz több". "Azt javaslom, hogy gazdálkodjanak tisztességesen, szakítsanak a BKV-s történetekkel, világítsák át a vállalataikat, küldjék börtönbe azokat, akik egyébként ellopták a pénzt, takarítsák ki ezeket az intézményeket. Egyáltalán, ezt az egész istállószerű valamit, amivé Budapest vált, ezt tegyék rendbe."
"Azt mindannyian tudtuk, hogy a megörökölt államháztartási és költségvetési helyzet az cudar. Azt mindenki tudta, hogy a 2010-es költségvetés számai nem stimmelnek. (...) Azt is láttuk, hogy tele van csontvázakkal a központi költségvetés szekrénye vagy kamrája". "Nem tudok mondani mást, mint hogy én ilyen kuplerájt még életemben nem láttam."
Még ebben az évben is kell "a nyugdíjasoknak pénzt küldenünk, hiszen a mindenkori kormánynak kötelessége, hogy az év vége felé újraszámolja - a bekövetkezett áremelések fényében - a nyugdíjak vásárlóértékét, és ha kell, akkor korrigáljon".

8. Komlón
Végig kell vinni a változást; most nem szabad lelassítani, "ugrás közben a lovat nem jó visszafogni". Az egykori bányászváros főterén összegyűlt és őt tapssal köszöntő több mint háromszáz ember előtt kijelentette: "Ha nem lesz elegendő szavazat, ha nem kapunk nagy támogatást, azt nekem úgy kell értenem, hogy inkább le kell lassítani a kormány munkáját." A komlóiaknak arra is választ kell adniuk, hogyan képzelik el az életüket az elkövetkezendő négy évre, "ellenzéki tűzfészket akarnak-e csinálni a városból vagy együtt akarnak működni a központi kormányzattal”. Véleménye szerint Komló saját erejéből nem fog tudni kikeveredni nehéz helyzetéből.

9. Budapesten
"Ha nem hibázzuk el vasárnap a ránk váró döntést, akkor Budapest szellemi és lelki értelemben is ismét Magyarország fővárosa lehet; nemcsak közigazgatásilag, hanem politikai értelemben is, és bátran mondhatjuk bárhol vidéken, hogy emberek, azt kell csinálni, mint Pesten, úgy kell változtatni, mint Pesten". Szeretné utoljára főpolgármester-jelöltként köszönteni Tarlós Istvánt, "és ha a Jóisten megsegít bennünket, akkor talán vasárnap este már" főpolgármester úrnak szólíthatja. "Ha most sok szavazatot kapunk, abban az esetben fel tudjuk gyorsítani a munkát, és sok évet spórolhatunk meg Magyarországnak. Ha nem ez lesz, a kormány működése is lelassul, és éveket vesztegethetünk el."

Kövér László

Bátonyterenyén
A mostani kormány megpróbálja legelőször is helyrehozni mindazokat a károkat, amelyeket az elmúlt esztendők "hibás, sőt megítélésem szerint szándékosan gonosz politikája okozott". 150 fős hallgatósága előtt az "egyik, SZDSZ-hez kötődő szakértő" megfogalmazására is utalt, miszerint a falvak "középkori csökevények", el fognak tűnni az urbanizációval, "ezt a folyamatot gyorsítani is kell állami eszközökkel". Kövér László szerint ez a politika korántsem állt meg a kistelepülések határában, "bizonyos értelemben az egész országra érvényessé vált".

Nagykanizsán
Mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt elmondta, ideje szembenéznünk a valósággal: az államnak 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban összességében 8300 milliárd forintos terhet kell kifizetnie, és ez a pénz nemcsak a nyugdíjakból, az egészségügyi ellátásból és az oktatásból fog hiányozni, hanem a gazdaságból is. Ezt a pénzt, ahelyett, hogy az ország javára hasznosítanánk, "egy zsákba kell öntenünk". Az ország élénkítésére rendelkezésre álltak az uniós források, de ezeknek gyakorlatilag a háromnegyed részét elköltötték vagy lekötötték az előző kormányzat idején. Sok esetben felesleges beruházásokra fordították, "egy részét pedig ellopták". A legsúlyosabb kártétel, "amit Gyurcsány Ferenc hagyott ránk", hogy "a gimnazista korú gyerekeinknek több mint a fele el akar menni az országból". "Mindannyiunknak egy irányba kell húzni a szekeret. "Könnyebb az együttműködést kialakítani azokkal, akikkel egy csapatba tartozunk."

Füzesabonyban
Nagyobb eséllyel vesznek részt a nemzeti együttműködés rendszerében azok az önkormányzatok, amelyek egy nyelvet beszélnek a kormánnyal. Ez nem azt jelenti, hogy "megnézheti magát az az önkormányzat", amelyik nem áll közel a kormánypártokhoz, csak arról, hogy akiknek direkt közvetlen kapcsolatuk van a kormánnyal, előnyük van azokkal szemben, akik ellenséget látnak a kormányban. Az MSZP-s jelöltek jelentős része úgy látja, nem tanácsos nekik "proletár őszinteséggel a mellényre tűzni a szegfűs jelvényt". Vagyis szégyellik, ami a pártjuk nevében történt és igyekeznek ettől a felelősségtől elhatárolódni.
Most 90-100 ezer család retteg devizahitele bedőlésétől, azt követően, hogy az elmúlt 8 évben a kormányok megszüntették a kedvezményes forinthitelezést és "belekergették" az embereket a devizahitelekbe.

Fellegi Tamás

Szegeden
A kormány a kétharmados felhatalmazás birtokában egyetlen tollvonással is hozhatna döntéseket az önkormányzatokat érintő ügyekben, de demokráciában "nem szabad, s nem érdemes" ilyet tenni. A Fidesz előreláthatólag megnyeri az önkormányzati választásokat, így ha mindenben nem is lesz egyetértés a helyhatóságok és a kormány között, a főbb célokat tekintve "harmónia" várható.

Harrach Péter

Vácon
Harrach Péter a város krémjének nevezte a színpadon ülő, a párthoz kötődő személyiségeket. A Fidesz-KDNP szövetséggel kapcsolatban azt mondta: az a közös felelősségen és egymásrautaltságon alapul, s annak biztosítéka Orbán Viktor személye. E szövetségben a KDNP a billegő hajót a talajhoz rögzítő horgony szerepét tölti be.

Kósa Lajos

1. Debrecenben
„Az önkormányzatoknak nem ellensúlyt kell képezniük az állammal szemben. Az ellensúly nem más, mint a káosz.”

Kovács Ferenc

Szombathelyen
Az önkormányzati választások után - ha Puskás Tivadart támogatják a választók - várhatóan javul majd a szombathelyi és a Vas megyei önkormányzat együttműködése. Eddig csak nagyon kevés dologban tudtak együttműködni a jelenlegi szocialista városvezetéssel.

Rogán Antal

Budapesten
A Bajnai-kormány "hibája, bűne, felelőssége" miatt a 2009. és a 2010. évi költségvetés "hazugságban fogant", és ezt a Fidesz a jövő héten egy országgyűlési határozati javaslatban meg is fogalmazza. Annak ellenére, hogy a Bajnai-kormány félrevezette az országot az idei költségvetés valódi állapotát illetően, az Orbán-kormány tartani akarja a 2010. évi 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt és ebben a Fidesz-frakció támogatja a kabinetet.

Semjén Zsolt

1. Szigetváron
„A volt gyárigazgatók, téesz elnökök ma az új burzsoázia tagjai, akiknek talán könnybe lábad a szeme az Internacionálé hallatán, de aligha van bennük szociális érzékenység. Semjén levezette: a szociális igazságosságot a milliárdos seftelők helyett a jobboldal képviseli, így "az Orbán kormány a legszociálisabb kormány". A multik "külföldi szeméttel etetik" a magyarokat a helyi gazdák helyett. Semjén szerint a szocialisták és a szabad demokraták tehetnek arról, hogy a katolikus és református püspökkel egy szinten áll a boszorkány egyház fő boszorkánya, ami a jövőben megengedhetetlen. A jobboldal meghozza azt a törvényt, amit a balliberálisok nem tettek meg, és visszaállítja a történelmi egyházak nagyságát. Mint mondta, van olyan egyház, amely kipufogókat kegytárgyakként ingyen hoz az országba. A homoszexuálisok Semjén célkeresztjébe kerültek. A politikus szerint "megengedhetetlen, hogy az egyneműek házasodjanak, pláne hogy gyereket fogadjanak örökbe". Semjén Zsolt a privatizációról beszélve a fórum végén azt mondta: az összes cigány nem lopott annyit, mint a két előző kormány.
A miniszterelnök-helyettes szerint az ország legnagyobb gondja jelen pillanatban, hogy a demográfiai katasztrófa szélén áll. Míg a probléma kezelésére a szocialisták néhány éve olyan titkosított tervet dolgoztak ki, miszerint Ázsia válságövezeteiből 1 millió embert kell betelepíteni Magyarországra, hogy a multinacionális cégek munkaerő-piaci igényeit ki lehessen elégíteni, addig mi azt mondjuk: érdemes megnézni a francia modellt, ahol bevezették a családi adózást.

Szászfalvi László

Budapesten
Az egyházakkal való együttműködésnek különleges, stratégiai szerepe van a kormány számára. „A kormány erős felhatalmazással bír, a demokrácia világában rendkívül fontos tényező, amelynek alapján bátor, határozott döntések, radikális változtatások" feljogosultjaként tekinthet magára az állam. A politikusnak bírnia kell egyfajta küldetéstudattal, amikor vállalja a közéleti szerepet, s ehhez szükséges az alázat is. A hívő politikus a választóira "Isten népeként, Isten kormányzó akaratának a címzettjeiként" tekint.  "A politika befolyásolhatja a politikusok jellemét", de "a jellemrombolástól a teológia megóvja az embert", és azt eredményezi, hogy az evangéliumi gondolkodást magáévá teszi a politikus.

Szijjártó Péter

Közlemény
Péntekig mintegy 200 ezer nyugdíjas válaszolt Orbán Viktor kormányfő közelmúltban írt levelére. A beérkezett válaszok száma is egyértelműen bizonyítja, hogy az idős emberek is a nemzeti együttműködés rendszerének aktív résztvevői szeretnének lenni. A nyugdíjasok kérésének megfelelően a nemzeti konzultációs kérdőív péntektől a Fidesz honlapján is kitölthető.

. Közlemény
Az Európai Unió előírásai nem tették lehetővé, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tovább szitkolózzanak: lebuktak, hogy trükköztek a költségvetési számokkal, hiszen a kormányzati szektor hiányáról kiderült, hogy az általuk jelzett 4% helyett az igazából 4,4%. A szocialisták kudarcot vallott, megszorításokra és az adatok meghamísítására épülő gazdaságpolitikája már a múlté, az emberek felhatalmazása alapján a nemzeti ügyek kormánya az együttműködés gazdaságpolitikáját valósítja meg.

Tarlós István

Budapesten
Ha megnyerné a választást, az azért is szerencsés lenne, mert a kormány és a főváros ezekben az ügyekben egy nyelven beszélhetne, és kevesebbet kellene huzakodni. A közterületeket a kormánnyal együtt tennék rendbe.

Budapesten
Aki gyors változást akar, gondoljon arra, hogy az új budapesti vezetés akkor tud igazán együttműködni, gyors egyeztetést folytatni a kormánnyal, ha a Fővárosi Közgyűlésben is a kormánypártok vannak többségben. Most rendkívül fontos, hogy stabil közgyűlési többség alakuljon ki. "Gyors haladás, nem vacakolás akkor lesz, ha a közgyűlés összetétele ezt lehetővé teszi." Olyan szoros együttműködésben akar dolgozni a kormánnyal, amilyenre nem volt példa az elmúlt húsz évben.

Turi-Kovács Béla

Nagykanizsán
Ez a választás arról szól: négy év úgy álljon a kormány és az ország rendelkezésére, hogy közösen el tudják elvégezni a rá váró a hatalmas feladatokat. Ehhez viszont olyan polgármesterekre van szükség, akik nemcsak végrehajtják a kormány döntéseit, hanem visszacsatolást is biztosítanak a helyi ügyekről. Az önkormányzati választás legalább olyan fontos, mint a parlamenti, ugyanakkor sokkal megosztóbb, hiszen megjelennek a helyi érdekek is. Az összefogásnak azonban mindenhol hangot kell adni, s így azok a megosztó erők, amelyek Nagykanizsán is megjelentek, meg fogják érteni: ha Nagykanizsáért akarnak tenni, akkor ezt a vonalat kell támogatniuk.

Vona Gábor

1. Budapesten
A Jobbik a volt kormányfő mellett személy szerint is követeli többek között Magyar Bálint, Kóka János, Oszkó Péter, Bajnai Gordon, Draskovics Tibor, Simor András, Szekeres Imre, Juhász Ferenc, Szilvásy György, Molnár Lajos, Horváth Ágnes és Veres János korábbi politikai tevékenységének kivizsgálását. Az elszámoltatás érdekében javasolni fogják a Büntető törvénykönyv azon módosítását, hogy abban külön tényállásként szerepeljen a nemzeti vagyon megkárosítása. A hivatali pozícióikkal visszaélő közéleti szereplők, illetve a velük közreműködők ennek alapján akár életfogytig tartó fegyházbüntetéssel, illetve teljes vagyonelkobzással is büntethetők lennének.

Morvai Krisztina

Szekszárdon
"Itt az ideje, hogy a Jobbik helyi képviselői is ott legyenek az önkormányzatokban, hogy minden szinten képviselhessék az ellenállást a gyarmatosítással, a bankokkal, a multinacionális vállalatokkal, a világkormányzattal szemben".

Jobbik-jelöltek

1. Vásárosnamény
Visszalépett a Jobbik polgármesterjelöltje Vásárosnaményban. "Ezzel a visszalépéssel nyílt utat biztosít a Jobbik a teljes jobboldal térnyerésének, hogy az igazi rendszerváltás nálunk se várasson magára." A Jobbik politikusa a dokumentumban utalt rá, hogy a városban három, két jobb- és egy baloldali jelölt indult a polgármesteri székért, s az így kialakult "tarthatatlan helyzetben" a jobboldali szavazótábor teljesen megosztottá vált. "A Jobbik nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy a csatározásban a nemzeti oldal elvérezzen."

2. Szeged
Visszalépett Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik polgármesterjelöltje Szegeden a fideszes B. Nagy László javára annak érdekében, hogy megakadályozzák a várost vezető Botka László (MSZP) újbóli megválasztását, amit Szeged szempontjából tragikusnak ítélne meg. A párt cserébe azt kéri a Fidesz-KDNP-től, hogy léptesse vissza miskolci polgármesterjelöltjét. A visszalépő jobbikos jelölt ugyancsak arra szólította fel Kriza Ákost, a kormánypártok miskolci polgármesterjelöltjét, hogy kövesse példáját, "járjon el igaz hazafiként, hogy nemzetrontó polgármesterek ne maradhassanak hatalmon".

3. Miskolc
A Jobbik országgyűlési képviselője szerint az iskola igazgatója közös megegyezéssel kívánja a képviselőjelölt munkaviszonyát megszüntetni, s "erről szó sem lehet". Aljas és politikai indokból hozott döntés ez, "az iskola cigány származású igazgatója a becsületes, magyar származású tanárt" csak azért távolítja el, mert az kiáll a magyarság, a magyar nemzet mellett. "Ez az igazi rasszizmus." A Jobbik célja a "cigánybűnözés" felszámolása, felszámolják a "cigány rasszizmust". Országgyűlési képviselőként kezdeményezni fogja az oktatási intézmény elmúlt három évi gazdálkodásának kivizsgálását, és akkor "valóban ki fog derülni, hogy a cigányok felzárkóztatására létrehozott iskola valóban ezt a cél szolgálja-e".

(Forrás: MTI, pecsistop.hu)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!