rss      tw      fb
Keres

OVB: jogsértő a Magyar Rádió kommentárja a Jobbik hirdetéséhez

MTI 2010. október 3., vasárnap 19:02

Jogsértő volt, hogy a Magyar Rádió kommentárt, véleményt fűzött a Jobbik fizetett politikai hirdetéséhez - döntött egyhangúlag vasárnap délutáni ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

A Jobbik képviseletében nyújtottak be kifogást az OVB-hez, mert a beadványozó szerint a rádió megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, valamint a választási eljárási törvény azon előírását, amely szerint a politikai hirdetéshez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Rádió megtagadta a Jobbik "cigánybűnözést" is említő kampányanyagának sugárzását, de a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy ezzel a közszolgálati adó jogsértést követett el. A rádió az LB döntése után leadta a fizetett választási hirdetést, de ahhoz a beadványozó szerint véleményt fűzött.

A rádió közlésének lényege, hogy azért nem szerkesztették korábban adásba a hanganyagot, "mert úgy gondolják" (tehát jelen időben, a LB döntése után is), hogy annak "egyes állításai alkotmányos értékeket sértenek, így azokat a közszolgálati rádió jogszerűen nem sugározhatja". Felidézik, hogy előbb az OVB, majd az LB kötelezte a hirdetés sugárzására a rádiót, és "tiszteletben tartva a bíróság, mint a jogállam egyik elkülönült hatalmi ága jogerős döntését", a rádió "nem tehet mást, mint sugározza" a Jobbik fizetett választási hirdetését.

A beadványozó szerint ezt a szöveget a párt hirdetései előtt, illetve az után is beolvassák.

A Magyar Rádió arról tájékoztatta levélben az OVB-t, hogy álláspontjuk szerint nem kommentálták, minősítették a Jobbik fizetett hirdetését, a rádió - mint írták - csak annak az alapvető kötelezettségének tett eleget, hogy a hírblokkban tájékoztatást adott egy hírértékű eseményről. A rádió indoklása szerint ezt támasztja alá az is, hogy ezután a krónika műsorvezetője röviden összefoglalta a nap eseményeit, majd ezt követték a fizetett politikai hirdetések.

Az OVB vasárnap egyhangúlag úgy döntött, hogy a rádió véleményt fűzött a hirdetéshez, és ezzel megvalósította a jogszabálysértést.

A vitában Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja azt mondta, hogy véleménye szerint a rádió "egyfajta felvezetéssel kommentálta" a párt hirdetését. Bordás Vilmos, az OVB elnöke pedig arról beszélt, meglátása szerint a rádió állítása, vagyis hogy az LB határozata után híradásban közzétették a döntést, nem felel meg a valóságnak. Mint mondta, a kommentár - ahányszor ő hallotta - mindig elhangzott a hirdetés előtt vagy után.