rss      tw      fb
Keres

Büntetőfeljelentést tesz a salgótarjáni MSZP – Rákay Philip cégének megbízása miatt is

MTI 2010. március 9., kedd 12:30

Hűtlen kezelés és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt tesznek feljelentést ismeretlen tettes ellen a salgótarjáni szocialisták három, az önkormányzat illetve a polgármester által megkötött szerződés ügyében - jelentette be sajtótájékoztatón Molnár Károly, az MSZP önkormányzati képviselője kedden.

A politikus közölte: két, kommunikációs-marketing tevékenységről, illetve egy magyar-angol fordításról szóló szerződésről van szó, ezekkel kapcsolatban a Salgótarjáni Városi Ügyészségen tesz büntetőfeljelentést a frakció nevében.

Ezek az ügyek sokban hasonlítanak a fővárosi BKV-ügyekhez - mondta, hozzátéve: abban a reményben fordul az ügyészséghez, hogy az "hasonló körültekintéssel és természetesen hasonló szigorral is fog eljárni" a salgótarjáni ügyekben is.

Molnár Károly közlése szerint az első szerződést 2008. március 3-án kötötte a Salgótarjáni Kistérségi Többcélú Társulás a MEZOÉV Bt.-vel magyar-angol fordításra bruttó 163.200 forintért.

A kistérségi társulás vezetője Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján fideszes polgármestere, aki ugyanakkor beltagja és hivatalos képviselője a MEZOÉV Bt.-nek, vagyis Székyné - mint a teljesítési igazolásokból kiolvasható - pénzt utalt a saját cégének - mondta a képviselő.

Hozzátette: Székyné a bt.-vel kapcsolatban polgármesteri kötelezettségét is megszegte, mert nem jelentette be az összeférhetetlenséget, és azt is nem is szüntette meg.

Felvetődik, vannak-e még ilyen szerződések, akár a kistérségnél, akár Salgótarján önkormányzatánál - mondta Molnár Károly.

A másik két, "évről évre meghosszabbított" szerződést a budapesti Contact Media Kft.-vel, illetve az APSA Kft.-vel kötötte meg kommunikációs-marketing tevékenységre a fideszes polgármester.

"Itt is erős a gyanú a nagy vagyoni hátrányt okozó vagyonkezelési kötelezettségszegésre, a hűtlen vagy hanyag kezelésre, és arra, hogy mindezt több, fiktív szerződés keretében követték el" - közölte a képviselő.

Mint ismertette, túl azon, hogy a polgármester több, hasonló feladatot ellátó embert is felvett az önkormányzathoz, e két cég szerződése - "a feladatok árnyalatnyi különbségét leszámítva" - szóról szóra megegyezik. Sőt, a két budapesti cég székhelye és elérhetősége is azonos, valamint a tulajdonosi körben is komoly átfedések vannak. (Lapinformációk szerint a Contact Media Kft. egyik tulajdonosa Rákay Philip, a HírTV műsorvezetője.)

A két céget egyenként 600 ezer forint plusz áfa havi díjazással bízta meg a város, ez "egyértelműen mutatja, hogy a cél a minél több pénz kiszivattyúzása volt", ami felveti a fiktív szerződések gyanúját is - mondta a képviselő, hozzátéve: a szerződésekből az sem derül ki pontosan, hogy mi a cégek feladata, illetve hogy hogyan lehet a munka elvégzését igazolni.

A képviselő, aki egyben a pénzügyi bizottság elnöke is, kitért arra: mindez abban a Salgótarjánban történik, ahol az elmúlt 3 és fél évben többszörösére nőtt a város adósságállománya, a működés hiánya csak 2010-ben 1,2 milliárd forint.