rss      tw      fb
Keres

Légből kapott információk, valótlan állítások - koncepciós támadás a nemzetgazdasági miniszter ellen

MTI 2010. október 5., kedd 18:24

Miniszteri kinevezése óta téves információkra, találgatásokra és légből kapott hírekre hagyatkozva több sajtóorgánum megalapozatlan támadást indított Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter személye ellen. A ferdítéseket, csúsztatásokat, sőt hazugságokat is tartalmazó cikkek hónapok óta egy előre felépített koncepció szerint jelennek meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóosztálya kedden az MTI-vel.

A nemzetgazdasági tárca közleménye felsorolja a Matolcsy György által vezetett minisztérium eredményeit az elmúlt hónapokban. A tárca "az elmúlt négy hónapban kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy új időszámítás kezdődjön a magyar gazdaságpolitikában", "döntései nyomán korrigálták az idei költségvetés terven felüli hiányát, és így vált tarthatóvá az idei 3,8 százalékos hiánycél is" - áll a közleményben.

Mindemellett a társasági adó kulcsa 10 százalékra csökkent, megszűnt 10 kisadó, bevezették a bankok különadóját, melynek időarányos része a költségvetésbe be is folyt. Megvalósult a sokak által régóta kívánt öröklési- és ajándékozási illetékmentesség, bevezették az egyszerűsített foglalkoztatást, mérséklődtek a vállalkozások adminisztrációs terhei, egyszerűsödtek a beruházások engedélyezési eljárásai, a Széchenyi Kártya Program pedig elérhetővé vált a hazai kis- és középvállalkozások számára. Megemlítik azt is, hogy a múlt hónapban egy héten belül két nagyberuházó, az Opel és az Audi is befektetése színhelyéül választotta Magyarországot és széleskörű társadalmi konzultációt követően 2011. január 15-én elindul az Új Széchenyi Terv, Magyarország felemelkedésének programja. Mindezen kormányzati döntés előkészítése és végrehajtása mögött a Nemzetgazdasági Minisztérium mint fő felelős állt.

Az NGM közleményét megelőzően a Magyar Nemzet hétfői száma arról írt, "fogy a levegő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter körül, hamarosan napirendre kerül a leváltása." A lap szerint a szakminiszter körüli zavarok egyik fő oka az lehet, hogy Matolcsy Györgynek mostanáig nem sikerült elindítania a tárca zökkenőmentes működését, emiatt egyre több konfliktusa támad a kormány tagjaival. Ezt követően kedden a Népszabadság cikke "Nyomás alatt Matolcsy" címmel jelent meg. Az írás politikai elemzőkre hivatkozik, akik szerint Orbán Viktor tudta, illetve jóváhagyása nélkül nem jelenhetett volna mega Magyar Nemzet hétfői cikke, ugyanakkor a jövő évi büdzsé előkészítésének időszakában nem a legszerencsésebb minisztert váltani.

A nemzetgazdasági miniszter felmentéséről lábra kapott hírek szakmai érveket sorolnak fel annak indoklására, hogy elmozdíthassák helyéről Matolcsy Györgyöt - írta a Népszava. A lap szerint - amint az a "Meneszthetik Matolcsy Györgyöt" című cikkben olvasható - a tárcavezetőt nyilvánvalóan politikai okból menesztik, mert a tavalyi költségvetés zárszámadásakor meg merte dicsérni a Bajnai-kormány válságkezelő tevékenységét.

A Napi Gazdaság, a Reuters hírügynökségre hivatkozva, Matolcsy György lehetséges utódairól ír. Eszerint Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, Járai Zsigmond, a CIG Pannónia Biztosító felügyelő bizottságának elnöke, korábbi pénzügyminiszter és jegybankelnök, illetve Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár, aki ugyancsak volt már pénzügyminiszter az előző Orbán-kormányban, lehet az új nemzetgazdasági miniszter.

A tárca közleménye kiemeli: nem éri váratlanul a sajtóból érkező koncepciózus támadássorozat. Ugyanakkor az általuk idézett sajtóorgánumok valótlan állításai nemcsak Matolcsy György személyére nézve méltánytalanok, de az egész magyar nemzetgazdaság pénzügyi függetlenségét is veszélyeztetik.