rss      tw      fb
Keres

A magánélet szentsége

Illés Mátyás


„Jobbik erkölcs: Vona Gábor kettős élete?” címmel március 9-én a Magyar Hírlap közzétett egy pletykaanyagot Vona Gábor állítólagos titkos szerelmi kapcsolatairól. Azt írták, hogy a Vona elnök úr számítógépes levelezőprogramját egy alkalmi hekker feltörte. (?) A „titokzatos honlapon” található, illegálisan megszerzett intim levelezést a lap, hitelt adva valódiságának, („Szexbotrányba keveredett Vona Gábor”), közzétette. Nem vagyok Vona Gábor híve, sőt megvetem politikai nézeteit, tevékenységét, de a történteket felháborítónak tartom. Ptk 81.§ (1): „Személyhez fűződő jogokat sért, aki a levéltitkot megsérti, továbbá aki a magántitok vagy üzleti titok birtokába jut, és azt jogosulatlanul nyilvánosságra hozza vagy azzal egyéb módon visszaél.”

Az emberek szerelmi élete szigorúan csak az érintettekre tartozik, nem a nagyközönségre. Akár van alapja a pletykáknak, akár nincs, a kiszivárogtatás elsősorban az ártatlan hozzátartozókat, a vétlen házasfeleket és az ártatlan gyermekeket sújtja. Nincs jogunk mások magánéletébe beavatkozni! Azt a gyakorlatot különösen elítélendőnek tarom, amikor emberek halála után hozzák nyilvánosságra magánéletének intim titkait. A magyar bulvársajtó tele van közszereplők szerelmi ügyeivel, félrelépések kiszínezett történeteivel stb.

A Magyar Hírlap eljárása alkotmánysértő, törvénysértő, egyben rendkívül erkölcstelen! Bizonyára minden jóérzésű ember elítéli a hazai médiában egyre gyakrabban tapasztalható gyakorlatot, amely közszereplők aljas lejáratására, családi kötelékeik felbomlasztására irányul. Feltételezhető, hogy Vona Gábor elleni pletykák hamisított adatokra épülnek, ez esetben súlyos bűncselekmény történt! Becstelen az a politikai napilap, amelyik ilyen eszközöket vet be a kampányba a választások előtt egy hónappal! A Magyar Hírlap mélyebbre süllyedt, mint a pletykalapok! Remélem, a lap ellen az érintettek pert indítanak, és a bíróság végzése majd elveszi a pletykaterjesztők kedvét a folytatástól! A Magyar Hírlap részéről az lenne a tisztességes magatartás, ha nem várnák meg a bírósági döntést, bocsánatot kérnének az érintett személyektől, megkövetnék őket és családjukat, és a továbbiakban az ellentétes véleményeket a politikai vitákban ütköztetnék.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!