rss      tw      fb
Keres

Rafael Benítez sajátos sajtótájékoztatója és Mark Hughes búcsúja

A szombaton 2:0-ra elvesztett Portsmouth-meccs után (ahol a csapatot elkísérő Liverpool-drukkerek a meccs végén állítólag csatlakoztak a helyi szurkolók kardalához: „Reggel ki leszel rúgva”) a The Guardian szerint a következő kérdezz-felelek játszódott le a Liverpool szakvezetője és az újságírók közt:


Benítez: –Láttam a visszajátszást, és szerintem az [Javier Mascherano esete] nem volt kiállítás, de mindegy, a bíró tökéletes volt. Egyetlen hibát sem csinált. Javier most sérült, és megismétlem, a bíró egyszer sem hibázott.
Sajtó: – Nem világos. Azt mondja, hogy a bíró nem hibázott?
Benítez: – Nem, tökéletes volt. Tökéletes. A bíró tökéletes volt.
Sajtó: – Akkor miért mondja, hogy nem volt kiállítás?
Benítez: – Láttam a visszajátszást, szerintem az nem volt kiállítás, de mindegy. Tökéletes volt.
Sajtó: – Volt valami speciális oka annak, hogy olyan játékosok, mint Gerrard vagy Torres nem tudtak jól együttműködni és jó teljesítményt nyújtani?
Benítez: - Nem, a bíró tökéletes volt, így aztán Torresnek sem volt semmi problémája.
Sajtó: – A kiállítás előtt már egygólos hátrányban voltak, és az átlagnéző nemigen mondaná, hogy az első félidőben önök irányították a meccset. Miért mondja, hogy a kiállítás fordította meg a meccset, hiszen már akkor is egygólos hátrányban voltak?
Benítez: – Kialakítottunk számos lehetőséget, és az első félidőben a labdabirtoklásban is mi voltunk a jobbak, meggyőződésem, hogy meg tudtuk volna fordítani a játékot.
Sajtó: – Megmagyarázná, mit is állít a bíróról?
Benítez: – Tökéletes volt. Hibátlan.
Sajtó: - De hát azt mondja, hibázott a kiállítással.
Benítez: – Tökéletes volt.
Sajtó: – Nem gondolja, hogy Torresnek szerencséje volt, hogy megmenekült a büntetéstől a könyöklésénél?
Benítez: – A bíró tökéletes volt.
(A történethez hozzátartozik, hogy Benítezt ebben a szezonban egyszer már vétkesnek találták a bíróval szembeni helytelen viselkedés miatt, de az FA akkor nem szabott ki rá büntetést.)

***

Mark Hughes búcsúja

A Mancester City tavaly júniusban leszerződtetett szakvezetőjének helyzete minden brit napilap szerint a csapat elégtelen teljesítménye miatt rendült meg. Az előzetes hírek szerint három mérkőzésre kapott bizalmat (a mostani Sunderland elleni mérkőzésre, és a Stoke City-, majd a Wolverhampton Wanderers-bajnokira), de a gazdag tulajdonosok meggondolták magukat.

Carlos Tévez egyébként még pénteken azt mondta a The Telegraphnak, meglepi, hogy Hughes jövője kérdéses a Citynél, és felszólította a csapatot, álljon a szakvezető mellé. Szerinte Hughesnak türelemre és időre van szüksége. „Amikor nyáron felvettem a kapcsolatot a Cityvel, volt egy hosszú beszélgetésem vele, és ő elmondta, hogyan képzeli el a klub fejlődését. Én azért jöttem ide, mert hiszek a víziójában. Hiszek abban, amit mond. Száz százalékig támogatom őt, mert úgy látom, nagyon nagy lépéseket tettünk a célunk felé… Az olyan csapatok, mint az Arsenal, a Chelsea, a Manchester United, a Liverpool, sőt még a Tottenham Hotspur és az Aston Villa is éveket töltöttek csapatépítéssel. Alig néhány éve a Manchester City még a bajnoki táblázat alsó felén tanyázott. Hatalmas lépéseket tettünk előre, hiszen ma már csak a sikeren kell gondolkoznunk. És ez a mentalitás az egész csapatot jellemzi, valamennyien nagyon akarjuk a sikert, és ezt Mark Hughes ültette el bennünk… De egy éjszaka alatt nem lehet sikereket elérni.”

A The Telegraph szerint futballkörökben is elismerik Hughes teljesítményét, úgy tartják, jó munkát végez a Citynél, és tekintélyes hangok szólalnak meg mellette, mondván, több időre és több anyagi forrásra van szüksége, hogy a januári átigazolási időszakban megerősítse a csapatot, ugyanis az első csapat mögött nincsenek tartalékok. (Az Aston Villa például az elmúlt három év átlagában egyike volt a legtöbb pénzt költő európai kluboknak, bár nem azon a szinten, amit a City képvisel azóta, hogy az Abu-Dhabi-beli tulajdonosok átvették a csapatot.) Az újság szerint Hughes bizonyos értelemben az idei szezon korai sikereinek lett az áldozata, amikor biztosnak látszott, hogy ott a helye az első négyben – ami mind a mai napig nincs kizárva –, ám a későbbi eredmények (tíz mérkőzésen csak egy győzelem, még ha az a Chelsea ellen jött is össze) megrendítette ezt a hitet, és fokozta a walesi szakvezetőre nehezedő nyomást.

Phil McNulty, a BBC szakkomentátora szerint „csúnyán elbántak” Mark Hugheszal. „Csak nem azt várta az eastlandsi főnökség, hogy már karácsony előtt bajnokesélyesi helyen áll majd a City? A mostani kirúgás ezt bizonyítja – és azt, hogy akkor nem a való világban élnek. A pénzükért nagyon sok mindent megvehetnek, ám az azonnali City-siker nincs ezek között.” És hozzáfűzi: a Hughes helyére kinevezett szakvezető, Roberto „Mancini elfogadható egészségnek örvendő csapatot vesz át – de ne legyen kétségünk: komoly kockázati tényezőt jelent egy olyan ember kinevezése, aki 18 hónapja nincs jelen a futball világában, és nincs Premier League-es gyakorlata.”

A The Guardian cikkírója megjegyzi, hogy Mark Hughes maximum 3 millió fontnyi végkielégítésre számíthat (az előző tulajdonossal, a korábbi thaiföldi miniszterelnökkel, Thaksinnal kötött szerződése alapján, hiszen Hughes két hónappal az előtt szerződött a Cityhez, hogy Mansour sejk megvásárolta volna a csapatot), majd így folytatja: „Hétfőn mutatják be Mancinit az eastlandsi csapatnál, akivel ugyanúgy három és fél éves szerződést kötöttek, ahogy Hughes korábban szerződtetett játékosaival, Craig Bellamyval, Gareth Barryvel és Shay Givennel is. Egyébként mindhárman tagjai voltak annak a küldöttségnek, amely vasárnap este azt követelte a klub vezérigazgatójától, Garry Cooktól, vonják vissza a Hughes elbocsátásáról szóló döntést.”

A League Managers Association vasárnap esti közleményében Hughes tagadja, hogy tudta volna, a szombati 4:3-ra megnyert Sunderland-meccs lesz az utolsó mérkőzése a City szakvezetőjeként, és azt állítja, elárulták őt. „Csak a tegnapi meccs után értesültem arról, hogy a Manchester Cityvel kötött szerződésemet azonnali hatállyal felbontják. Bár a média mást állít, ezt megelőzően engem nem értesítettek a klub döntéséről. Noha – látva azt a gyorsaságot, amellyel utódom kinevezését bejelentették – úgy tűnik, a klub jóval korábban meghozta a döntést.”

A City elnöke, Khaldoon al-Mubarak szerint Hughes elbocsátása válasz volt arra, hogy a csapat tizenegy bajnoki mérkőzéséből csak kettőt nyert meg. A The Guardian azonban azt írja, „Guus Hiddink ügynöke megerősítette, hogy a City vezérigazgatója már korábban megkereste őt, más meg nem erősített hírek szerint pedig a Liverpool szakvezetőjénél, Rafael Beníteznél is tapogatóztak, hajlandó lenne-e elfoglalni Hughes helyét.”

Arsene Wenger, az Arsenal francia szakvezetője azt mondta: „elszomorítja”, hogy a City megvált Hughestól. Ismeretes, hogy a Carling Cup legutóbbi fordulója után, amikor az Arsenal vereséget szenvedett a Manchester City otthonában, Wenger nem volt hajlandó kezet fogni a City szakvezetőjével, amire Hughes azt mondta, Wenger nem tud veszíteni. Az Arsenal szakvezetője most ennek ellenére biztosította rokonszenvéről Hughest: „Mindig nagyon szomorú, ha egy szakvezető elveszíti a munkáját. És én is nagyon szomorú vagyok, mert tudom, mennyi munka és odaadás van a szakvezetői munka mögött.”