rss      tw      fb
Keres

Pártok a holokauszttagadást büntető törvény aláírásáról

MTI 2010. március 10., szerda 12:42

Az MDF üdvözli, hogy Sólyom László köztársasági elnök szerdán aláírta a holokauszttagadást büntető törvényt - mondta Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese szerdán az MTI-nek.

Mint mondta, meggyőződésük, hogy az államfő a törvény aláírásával sokat tett a magyarországi demokratikus közbeszéd helyreállításáért.

***

A Fidesz tudomásul veszi a holokauszttagadást büntető törvény aláírását

A Fidesz tudomásul veszi Sólyom László köztársasági elnök döntését, hogy aláírta a holokauszttagadást büntető Btk.-módosítást - mondta az MTI-nek a párt frakcióigazgatója szerdán. Répássy Róbert hangsúlyozta: ha a Fidesz és a KDNP képviselői az áprilisi választásokon többségbe kerülnek a parlamentben, az új Országgyűlés nem fog különbséget tenni a nácizmus és a kommunizmus áldozatai között.

A Fidesz frakcióigazgatója kijelentette: "azonos mércével fogjuk mérni a nemzeti szocialista és a kommunista diktatúrák bűneit".

Az MTI kérdésére, hogy ennek hogy teremtik meg a jogszabályi hátterét, azt válaszolta, erről egyelőre nem tud többet mondani, mert meg kell vizsgálniuk a törvényt. A politikus hozzátette: feltételezi, hogy akik korábban alkotmányossági problémákat fogalmaztak meg, beadvánnyal fordulhatnak majd az Alkotmánybírósághoz.

Répássy Róbert szerint a jogszabály büntetőjogi szempontból abszurd helyzetet fog teremteni. Ennek alátámasztásául példaként említette, hogy aki nem tagadja a holokausztot, hanem helyesli azt, vagy az elkövetők nézeteivel azonosul, annak nem kell büntetésre számítania. A politikus emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság háromszor alkotmányellenesnek nyilvánította az úgynevezett gyűlöletbeszéd törvényt.

***

Az MSZP üdvözli a holokauszttagadást büntető törvény aláírását

"Egy-null a demokratáknak" - értékelte Mesterházy Attila, hogy Sólyom László köztársasági elnök szerdán aláírta a holokauszttagadás büntethetőségét lehetővé tevő Btk.-módosítást.

A szocialista miniszterelnök-jelölt újságíróknak azt mondta, kimondottan örül és üdvözli az államfő döntését.

Úgy fogalmazott: a Fidesz most már láthatja, hogy nem cselekedett helyesen akkor, amikor nem támogatta a törvénymódosítást a parlamentben.