rss      tw      fb
Keres

Egyoldalú aggályok

„Közös levélben fordult a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez egy fideszes és egy kereszténydemokrata politikus. Azt kérdezték, nem tartja-e aggályosnak, hogy egy aktív MSZP-s parlamenti politikus felesége döntést hozhat a Legfelsőbb Bíróság tanácselnökeként, az MSZP-t is érintő 2010-es országgyűlési választások ügyében”- adta hírül az MTI.

A levélben nincs szó arról, hogy

– például a vasutas sztrájkok jogosságáról dönteni hivatott Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnökének férje Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője, és korábban egyik hazai vezető politikusa,

– a szintén a Fidesz nagy neveihez tartozó Áder János házastársa a Fővárosi Bíróság cégbírája,

– Szűrös Mátyás hitvese ugyancsak fővárosi bíró,

– s a jobboldali hírességek sajtópereiben jogi képviseletet ellátó Futó Barnabás ügyvéd felesége is sokáig bíróként dolgozott, valamint,

– nemrég nyert bírói kinevezést a Mitnyan György,  a szoknyahosszokról elhíresült volt XII. kerületi fideszes polgármester idején a kerület jegyzőjeként dolgozó Patyi András, aki jelenleg a Legfelsőbb Bíróság bírája.

A levél íróinak figyelmét valószínűleg elkerülte az is, hogy az általuk kifogásolt tanácselnök és Patyi András egyaránt választási ügyeket tárgyaló tanácsban tárgyal.

Szintén elkerülhette a figyelmüket, hogy a magyar alkotmány szerint a bírák függetlenek, s ha politikusok valamely bíró elmozdítása érdekében a bíróság elnökére – akár csak nyilvánosságra hozott kérdés formájában is – nyomást akarnak gyakorolni, azzal a bírói függetlenséget legalábbis veszélyeztetik.

Adott esetben a Baka András főbíró két dolgot tehet: az egyik, hogy válasz nélkül hagyja a felvetést (nem elegáns, de a levélhez méltó megoldás), a másik, hogy a Debreczeni Józseffel kapcsolatban nemrég kiadott nyilatkozatban átírja a neveket.

(Andor Bálint Tamás)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!