rss      tw      fb
Keres

Iszapömlés - Orbán: kármentő alapot hoz létre a kormány

MTI 2010. október 9., szombat 15:44

Magyar kármentő alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. A kormányfő mindenkit arra kért, ha tud, segítsen.

A miniszterelnök szombati nemzetközi sajtótájékoztatóján, Budapesten kifejtette: az összefogás jegyében létrehoztak egy számlaszámot, ugyanis a magyar kormány a katasztrófa kárvallottjainak megsegítése érdekében egy magyar kármentő alapot hoz létre.

Mindenki, aki a bajba jutott embereken, családokon segíteni akar, a világ minden részéről ide elküldheti az adományait. "Azt reméljük, hogy az így létrejövő pénzalap révén gyorsabban tudunk életet lehelni az elpusztult térségbe; ennek segítségével több támaszt nyújthatunk azoknak, akiket tragédia ért, akik elvesztették otthonukat, és most valahol új életet kell, hogy kezdjenek" - mondta Orbán Viktor.

(Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a tájékoztató után közleményben tudatta az MTI-vel, az Orbán Viktor által kezdeményezett Magyar Kármentő Alap számlaszáma belföldi utalásnál: 11794022 22222222; külföldi utalásnál: HU 28117940 2222222222 00000000.)

Az MTI kérdésére, hogy a kabinet mekkora összeggel indítja el az alapot, Orbán Viktor úgy válaszolt, a kormány maga is képes a segítségre, a károk elhárítására; a térség helyreállítása és a kárt szenvedettek ügyében a kabinet elkötelezett. Hozzátette azonban, hogy a mostani kezdeményezésnek fontos eleme a segítség, és a hangsúly az összefogáson van.

Orbán Viktor szerint ez a kár nem egyszerűen a magyar kormányt, hanem egész Magyarországot, minden magyart, bárhol is éljen a világban, érte. Az összefogás önbecsülés kérdése is - húzta alá azzal, hogy amikor az ország egyik településének lakói bajba jutnak, amikor egy térség elveszíti életlehetőségét, akkor nemcsak a kormányra kell várni, hanem "mindannyiunknak meg kell mozdulnunk és össze kell fognunk, függetlenül attól, hogy erős vagy gyenge kormányunk van-e; most épp erős van".

Kiemelte, a küzdelem jelenleg is tovább tart, a veszély még nem hárult el, és a bekövetkezett kár mértéke pontosan még nem becsülhető meg. A tározó gátja tovább gyengül, ezért péntekről szombatra virradóan újabb kitelepítések történtek - idézte fel a kormányfő, megerősítve, hogy szükség esetén - a már kimenekített Kolontár után - Devecser város teljes lakosságát is képesek lesznek kitelepíteni.

A kormány mindenkiről gondoskodik, "senkit sem hagyunk magára" - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy Magyarország legnagyobb ökológia katasztrófájával kellett és kell szembenézni hétfő óta.

Beszámolt arról is, hogy felkérték New York állam volt kormányzóját, George Patakit, legyen segítségükre az Amerikában összegyűjthető támogatásban, együttérzésben. Emlékeztetett arra is, hogy egymillió dolláros támogatást nyújt az iszapömlés áldozatainak megsegítésére a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány.

"Arra kérek mindenkit, minden magyart, hogy aki teheti, éljen bármely pontján a világnak, társuljon ehhez az összefogáshoz" - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor, aki azt mondta: elszántak abban, hogy helyreállítsák az életet, "hiszen maga az élet sérült meg a katasztrófában".

A tájékoztatón Szijjártó Péter ismertette Soros György, valamint George Pataki nyilatkozatát. A szóvivő tájékoztatása szerint hétfőn, a George Patakival való konzultáció után megnevezik azt a három-négy amerikai segélyszervezetet, amelyen keresztül az Amerikában élő magyarok és nem magyarok eljuttathatják adományaikat a károsultak számára.

Az elszámoltatásra vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszterelnök leszögezte, erről majd hétfőn kell beszélni. Aláhúzta, a vörösiszap-katasztrófa ügyében a felelősségnek és a kimért büntetésnek arányban kell állnia az okozott kárral és az elpusztult értékekkel. Megismételte, vasárnap összeül a kormány.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. együttműködő - válaszolta egy kérdésre a miniszterelnök, de mint mondta, ez nem teszi meg nem történtté azt, amit el kellett szenvedni. A céggel nem kíván foglalkozni - jelentette ki. Annak szerinte addig volt tennivalója, míg a tragédia meg nem történt, most az államé a felelősség.

Felhívta a figyelmet, hogy a kormánynak "okos" döntést kell hoznia, olyat, hogy megmaradjon háromezer ember munkahelye, és ne következhessen be újra, ami történt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a bajt előidézőkre nem bízható rá a munkahelyek megvédése.

Nem szeretnék a védekezést és a kárenyhítést az érintett cég együttműködésétől függővé tenni, nincs miről megalkudni egymással - hangsúlyozta Orbán Viktor. Rámutatott, óriási károk történtek, emberéleteket vesztettünk el, egy térség életlehetőségei mentek tönkre; ezért valakinek felelni kell.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a kormány kapcsolatban van az Európai Unióval, és a Magyarországnak járó forrásokat igénybe fogjuk venni.

Az esetleges gátszakadásra vonatkozó kérdésre úgy reagált, bármelyik pillanatban bekövetkezhet, de az is lehet, elmarad, ezért teljes riadókészültségben kell lenni. Felhívta a figyelmet, nincs olyan műszaki eszköz, amellyel ez a folyamat megakadályozható, csak a kár elhárítására lehet felkészülni.

Orbán Viktor szerint két választás áll azok előtt, akik nem akarnak a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településekre visszaköltözni. A jövőről szólva azt mondta, aki nem akar visszamenni az otthonába, annak vagy felkínálnak egy házat vagy lakást az ország különböző pontján egy már elkészített gyorslistáról, vagy a katasztrófa által érintett település újjáépítendő részén kap új otthont.

A "szomorú világelsőségről" azt mondta: a mostani tudás szerint a világban sehol nem történt még ilyen katasztrófa. "Ezért magunkra vagyunk utalva" - fogalmazott azzal, hogy teljesen új megoldásokat kellett alkalmazni a hazai szakembereknek.