rss      tw      fb
Keres

Kultúra, ahogy szeretjükMár közel egy éve, tavaly október eleje óta működik, és ha lélegzethez akarok jutni a hálón magamba szívott sokféle és egyre durvább politikai hír között, ha finom, kulturált, globálisan gondolkodó és lokálisan odafigyelő, nyitott embereket szeretnék hallani, normális szakembereket a normális életről, akkor a fugarádióra kattintok. Mindig fontos dolgokról beszélnek, alaposan, minden oldalról körüljárva a témát, portáljukon hasznos linkeket csatolva. Alapvetően az építészetről van szó, de nemcsak arról. Hiszen ez „az építészet, a társművészetek, a kultúra rádiója,” írják magukról. A rádió a FUGA Budapesti Építészeti Központban működik a belvárosi Petőfi Sándor utcában, éppen a Katonával szemben. És üvegfalak mögött, tehát az arra járó benézhet, be is néz időnként, ám ez a kapcsolat kétirányú is lehet. Múltkor valamelyik adás alatt a webkamera nem a stúdiót és a beszélő arcát mutatta, hanem kinézett az utcára. Én meg a világ bármely tájáról bámulhattam a belvárosi járókelőket, háttérben egy ménkű nagy sárga munkagéppel, kevesen néztek be az üvegfalon túli stúdióba, nem tudták, hogy nézik, vagyis mutatják őket. Eszembe jutott Halászék Squat Színházának előadása New Yorkban, a Pig, Child, Fire, ahol a színpadi események része lett az üvegfalon túli utca.


A Fuga Rádió nyitottsága tehát szellemi és fizikai értelemben egyaránt megvan. Az áttekinthető, ismétlődő műsorrendbe minden belefér. Többnyire óránkénti bontásban, Tervasztal, Műterem, Aula, Sétatér, Zöld Café és hasonló címek, estére jazz-történeti sorozat; a műsorok összeállítása nem csak a FUGA gazdag kulturális kínálatát követi, és nemcsak építészeknek szól. Hanem mindenről, ami kultúra, és mindenkinek, akinek fontos a kortárs kultúra.


Kedvcsinálónak néhány tetszőlegesen kiragadott példa, mindegyik egy- vagy többórás, egy- vagy többszemélyes, a témát alaposan elemző beszélgetés. Szó van a környezettudatos elemekkel teli új ENSZ-központról Koppenhágában, a közösségi méhészetről Budapesten, a művészet, dizájn és tudomány összekapcsolásával működő alkotótáborról, ökolábnyomunk nagyságáról, tájépítészetről, budapesti kultúrtörténeti sétákról, világító helytörténeti járdaburkolatról Monoron, romkocsmákról Erzsébetvárosban, fenntartható építészetről, passzív házakról. Továbbá olyasmikről, hogy mi mindenen gondolkodnak a jövő térformálói, hogy nem minden zöld, ami annak mondja magát, hogy milyen az építészet és az élet egy diófa köré épült házban, és múzeumokról, régi kódexek restaurálásáról, házakról a folyón és élettérről a vízparton, víz és építészet viszonyáról, a közterületeken való sportolás lehetőségeiről, digitális történetmesélésről és még sok minden másról. Igazi témákról.


Az augusztusi szünet után – amikor ismétlések mentek, de olyan gazdag és sokrétű a program, hogy volt mit ízlelgetni ekkor is – holnap, augusztus 26-án hétfőn térnek vissza az élő adásra. Régi jó rádiós ismerőseink csinálják, gondosan szerkesztett honlappal, nézzék meg, hallgassák meg, érdemes.