rss      tw      fb
Keres

Hoffmann Rózsa: minél több gyermek részesüljön keresztény nevelésbenA köznevelésért felelős EMMI-államtitkár kedden az egri főegyházmegyei tanévnyitón az egri bazilikában beszélt. (A köznevelési tanévnyitót idén is egyházi intézményben tartják: szeptember 1-jén, vasárnap a Debreceni Református Kollégiumban.) Amit mondott:


– Nagy öröm, hogy már mintegy negyven köznevelési intézmény tartozik az egyház fenntartásába. Az a cél, hogy mind több gyermek részesüljön keresztény nevelésben, hogy szívja magába óvodás és iskolás korban azokat az értékeket, amelyeken Európa és Magyarország felépült.


– Kedden az Országgyűlés elfogadta a köznevelési törvény módosítását, amely lezárja a pedagógus-életpályamodellről és a béremelésről több mint fél éve zajló vitát. Ezzel fontos állomásához érkezett a három éve és három hónapja tartó munka. „Ez az eredmény méltó a pedagógus hivatáshoz, méltó az iskolákhoz. Ezt az eredményt az ország a saját erejéből érte el, nem hitelből fogja finanszírozni az idén 30 milliárd, jövőre pedig 150 milliárd forintnyi többletkiadást, hogy méltóképpen díjazhassa végre a pedagógusokat.”


– A béremeléssel együtt megújul a munkaszervezési rendszer is: szakítanak azzal a több évtizedes gyakorlattal, amely szerint „a pedagógust éhbéren kell fizetni, a különmunkákért pedig üveggyöngyökkel jutalmazzák”. Erről szól a 32 órás kötött munkaidő, amelyből a tanítási idő 22 és 26 óra között van.


– A kormányváltáskor ők a megújulásra esküdtek fel. A célok között szerepelt a gyerekek, a fiatalok fejlődésének elősegítése, a családok, Magyarország jóléte, a kiegyenlített magas minőség, az igazságosság és a gazdaságosság is.


– Nagyobb figyelmet szenteltek a nevelésnek. Hároméves kortól kötelező lesz az óvodáztatás, bevezették a mindennapos testnevelést, és kötelező lesz a közösségi szolgálat teljesítése a középiskolásoknak. Megkezdődik a hittan, illetve az erkölcstan oktatása az állami iskolákban. A leendő elsősök az állami iskolákban 52 százalékban választották a hit- és erkölcstant, 48 százalékban pedig a civil erkölcstant.


– Szeptember elsejével az általános iskolákban délután kötelezően biztosítandó programok lesznek. A középtávú cél az egésznapos iskolarendszer bevezetése.


– Megtörtént az iskolák állami fenntartásba vétele is, amivel a problémák is „központivá váltak”. Ez a magyarázata annak, hogy a helyben eddig is meglévő problémák országos, „katasztrofális káoszként” jelennek meg.


– „Sokszínű és gazdag maradt a magyarországi iskolarendszer, ez felel meg a mai társadalmi igényeknek, sokféle fenntartó van, az iskolák szakmailag önállóak.”Hoffmann Rózsa és Rogán Antal a közt tájékoztatja a parlamentben – MTI/Kovács Attila

Az Országgyűlés keddi ülésén elfogadta a köznevelési törvény módosítását


A pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. A változtatás része az új típusú munkabeosztás, és a heti kötelező óraszám átalakítása is. A többlettanítással járó óradíjak megszűnnek, és speciálisan a pedagógiai munkára kidolgozott értékelési és minősítési rendszer lép be. Bár az előterjesztéshez érkeztek módosító javaslatok, a szöveget változtatás nélkül fogadták el a képviselők.


A 2011-ben tervezett bér 60 százalékát kapják most az érintettek, ami átlagosan 34 százalékos bérnövekedést jelent. A kormany.hu oldalon közzétett táblázat szerint főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér 157,8 százalékával számolva a bérek 154 644 és 293 ezer 824 forint közöttiek. Egyetemi végzettséggel a mindenkori minimálbér 172,9 százalékával számolva az alsó határ 169 ezer 442, a felső pedig 321 ezer 940 forint. A pótlékokat tartalmazó táblázat szerint intézményvezetők esetében főiskolai végzettséggel 123 ezer 715, egyetemi végzettséggel 135 ezer 554 forint jár. Jövő szeptemberben újabb 10 százalékos növekedés várható, és további hasonló arányú emelések következnek minden év szeptemberében, amíg a 100 százalékot el nem érik.


A hvg.hu azoknak a pedagógusoknak a jelentkezését várja, akik Hoffmann Rózsa állításának megfelelően havi 800 ezer forintnál is többet keresnek


Noha a kormánnyal ellentétben az oktatási bizottság támogatta, Pokorni Zoltán – a kormány kérésére – visszavonta más fideszes képviselőkkel közös módosító indítványát, amely azt rögzítette volna: besorolás miatt az új munkabér nem lehet alacsonyabb a korábbinál. (A Fidesz és a KDNP frakción kívül 27 szocialista képviselő is igennel szavazott.) Rogán Antal parlamenti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány ismét magához vonja a döntést, és ismét egyedileg állapítja meg, ki kap felmentést a fizetéscsökkenés alól. A számítások szerint négy-ötezer intézményvezető bére csökken a törvénymódosítás után. Lásd erről a hvg.hu összefoglalóját: Hoffmann visszavágott, több ezer pedagógus bére csökkenhet. A HVG azt is kérte, jelentkezzenek azok a pedagógusok, akik Hoffmann Rózsa állításának megfelelően havi 800 ezer forintnál is többet keresnek.