rss      tw      fb
Keres

Megkezdődött Orbán parlamenti szezonja, ismét a haza érdekében



Orbán Viktor, a parlament őszi ülésszakának nyitónapján napirend előtt felszólalt, majd a válaszokra válaszolt.
Nyitóbeszédében ismét elmondta, hogy a rezsicsökkentés Magyarország függetlenségéről szól; hogy az ország már nem kiszolgáltatott a pénzvilágnak, az uniós bürokratáknak és politikusoknak, a mohó multinacionális vállalatoknak; hogy a devizahitel-szerződések megkötésekor a bankok visszaéltek saját helyzetükkel, az emberek jóhiszeműségével; hogy eddig a bankok és a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatok voltak az erősebbek, mert a szocialista kormányok meghajoltak az erejük előtt, most viszont „mi” vagyunk erősebbek, és nekik kell alkalmazkodniuk a magyarokhoz, nem a magyaroknak hozzájuk; hogy Magyarország független, szuverén ország, a gyarmatosítás kora lejárt; hogy a kormány rendbe tette az ország pénzügyeit, az IMF-hitel visszafizetésével pedig „véget vetettünk annak az állandó nyomásnak, amellyel a nemzetközi pénzügyi szervezetek a megszorítások politikáját akarták ránk erőltetni”; és hogy az eredményeket a legszigorúbb londoni elemzők is elismerik, „akik a szovjet tudósok modern megfelelői”.
Majd a beszédét követő ellenzéki válaszokra válaszolt [és nagy bajban érezheti magát, ha megint elővette az őszödi beszédet] így (részletek):


Önök eldöntötték, hogy nem hagyják magukat zavartatni a tények által


„A dolog úgy fest, hogy az ember minden időszakot derűlátással kezd, az ember azt gondolja, hátha olyan ülésszakot kezd, amikor még számít, hogy ő mit mond… hogy mi az, amit a miniszterelnök évadnyitó beszédként elmond, és ha már vitatkozni akarnak, a tényekkel vitatkozzunk… Mondhatok én itt akármit, a dolgok már eldőltek, Önök eldöntötték, hogy nem hagyják magukat zavartatni, sem a kormánypárti képviselők mondandója által, sem a tények által. Jól látható, hogy kigondolták, mit fognak a következő néhány hónapban, egészen a választásokig, ráönteni erre az országra. Lelkük rajta, az Önök dolga.”


Ő a haza érdekében válaszol


„Én mégis fűznék néhány megjegyzést ahhoz, amit mondanak, nem a kormánypártok és a kormány, hanem a hazánk érdekében. Először is tisztelettel arra kérem a szocialistákat, hogy ne oktassanak ki bennünket erkölcsi kérdésekben. Minden tanácsot örömmel fogadunk.”


Orbán az őszödi beszédből idéz, mert van B terv is


„Szeretném emlékeztetni Önöket, hogy Önök kormányoztak az előző nyolc évben. Az Önök frakcióvezetője, az általam tisztelt képviselőtársam tagja volt annak a kormánynak, amelynek a miniszterelnöke – az ember persze derűlátóan készül, de azért van B terv is, ezért elhoztam szó szerint – csak a következőkkel tudta bemutatni a saját kormányzását. Ahol Ön államtitkár volt, tisztelt frakcióvezető úr, ha úgy tetszik, benne volt ebben, amit most felolvasok: ’Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.’ Folytatom, mit műveltek még. Idézem az Ön miniszterelnökét, akinek a munkáját Ön segítette. ’Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni, úgy hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük.’ Aztán végül lakonikus rövidséggel: ’ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este’. Ön akar ezek után kioktatni bennünket?” [vastaps]


Sajnálom, hogy nem méltányolják azt az erőfeszítésemet


„Ami az ország állapotával összefüggő megjegyzéseket illeti. Sajnálom, hogy nem méltányolják azt az erőfeszítésemet, amelyeket három év óta folyamatosan teszek annak érdekében, hogy egyszerre próbáljam elérni, hogy a hazánk, a magyar emberek szembesüljenek a tényleges és nagyon nehéz helyzettel, és próbáljam életben tartani a reményt, hogy van értelme annak, hogy minden reggel felkelnek, korán kelnek, elmennek dolgozni, megdolgoznak a fizetésükért, és kis pénzből próbálják eltartani a családjukat. És hozzájuk próbálunk beszélni, mi itt a kormánypárti oldalon, hogy igen, ennek van értelme. Ebből a mai helyzetből ki fogunk jutni. Nem csoda révén, nem hitelekkel, mert úgy nem megy. Hanem a saját erőfeszítéseinkkel. Ezt próbáljuk tenni. Önök ezzel szemben mindenről elmondják, hogy minden rossz. Rossz a rezsicsökkentés, rossz a devizahitelesek megmentése, rossz a reálbéremelés, nem jól van a helyi gazdaságban – igaz, hogy 750 milliárdot éppen most vittek el hitelként a nemzeti bank programjából, ez Önöket nem zavarja.


Önök a saját hazájukkal szemben beszélnek


„Amit Önök csinálnak, azzal nem nekünk ártanak! Ezt húsz éve figyelem egyes képviselőtársaimnál. Önök az embereket akarják lebeszélni arról, hogy van értelme annak, amit csinálnak. Önök a saját hazájukkal szemben beszélnek, nem a kormánnyal szemben, tisztelt szocialista képviselőtársaim.” [Úgy van! Taps]


Elmondtuk, hogy Önök mit műveltek a hazánkkal


„Ezen az oldalon ferencjóskás hangütésben senki nem beszélt. Itt senki nem mondta azt, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó és mindennel meg lehetünk elégedve. Az ellenkezőjét mondtuk. Elmondtuk, hogy Önök mit műveltek a hazánkkal. Elmondtuk, hogy mit műveltek az országgal. Elmondtuk őszintén, hol áll a magyar nemzet, mik az esélyei. Hogy milyen kicsi esélyünk volt 2010-ben, hogy ne csússzunk bele a szakadékba. Egyenesen és őszintén beszéltünk a gondokról.”


A dolgozó nép emberek a mi vezetésünk alatt


„Azt elvárom Önöktől tisztelt képviselőtársaim, még az ellenzéktől is, hogy ne becsüljék le a magyar emberek munkáját. Az, ami ebben az elmúlt három évben jó dolog történt, azt mind a dolgozó magyar embereknek köszönhetjük. Igaz, hogy mi vezettük ezt a munkát, de ettől ez még az ő munkájuk.” [taps]


Én értem, hogy Önök kommunista világban nőttek fel


„Valami félreértés lehet, ugyanis a kormányoldal semmiféle rezsitámogatást nem szavazott meg. Nem is fog. Mi a rezsi árát csökkentjük. Én értem, hogy Önök kommunista világban nőttek fel, és úgy tudnak gondolkodni, ahogy felnőttek. [taps] Mindenki csak azzal a kalappal tud köszönni, ami van neki. [derültség]”


Mindig csak a támogatás jut eszükbe, lehetőleg úgy, hogy a szegényeknek jobb legyen


Ezért ha segíteni akarnak az embereken, mindig csak az jut eszükbe, hogy hogyan és kinek lehetne támogatást adni. Lehetőleg úgy, hogy a szegényeknek jobb legyen – nem vitatom –, a középosztály ha bírja, bírja, a gazdagokkal pedig nem kell törődni. Így is lehet gondolkodni a magyar nemzetről, mi másképpen gondolkodunk.”


Önöknek fáj, ha egy jómódú magyar ember zsebében marad a pénz, ahelyett, hogy egy német multihoz menne


„Mi azt gondoljuk, hogy egy modern nemzetben vannak jobb módúak, van középosztály, és vannak szegények, akiket nem szembe kell fordítani egymással, nem kijátszani kell egymás ellen, hanem nemzeti, érdekegyeztető politikát kell folytatni. Ezért mi nem rezsitámogatást adunk, hanem csökkentjük az árakat. Én látom azt, hogy Önöknek fáj, ha egy jómódú magyar ember zsebében marad a pénz, ahelyett, hogy egy német multihoz menne. Mér fáj Önöknek? Mér fáj Önöknek? [nagy taps]


Ez egy nemzeti, nem osztályharcos, a magyarokat nem szembefordítani akaró politika


„Azon az alapon, ahogy Önök gondolkoznak, nem érdemes bennünket bírálni, mert a mi lépéseink mögött más mozgatórugók vannak. Ez egy nemzeti, nem osztályharcos, a magyarokat nem szembefordítani akaró, hanem érdek- és nemzetegyesítő politika.”


[Kövér: „Szocialista képviselőtársaim mérsékeljék magukat, legyenek szívesek”]



Ezért az erőért megdolgoztunk


Hogy miért nem történt meg a rezsicsökkentés korábban. „Ön [Vona Gábor] itt olt az elmúlt három évben is. Ön végigkövethette azt a hatalmas erőfeszítést, amit a magyar emberek, a kormánykoalíció és a kormány is tett annak érdekében, hogy egy szétcsúszott, rosszul szervezett, működésképtelen, szakadék szélén lévő országból egy erős, a saját érdekeiért kiállni képes országot kellett faragjon. Három évvel ezelőtt ez az ország nemhogy rezsicsökkentésre nem gondolhatott, egyetlen álma volt, hogy ne ő legyen Görögország, már ami az adósságot illeti meg a csődöt. Ahhoz, hogy ma a legnagyobb cégekkel, a világ legnagyobb multijaival és a mögöttük álló politikai erőkkel, ide értve a brüsszelieket is, ma ez az ország föl tudjon állni és azt mondja, hogy most pedig csökkenteni fogjuk a rezsit, ezt nem lottón nyeri az ember, ezért az erőért meg kellett dolgozni. Ezért az erőért megdolgoztunk. Gyenge országok ilyet nem tudnak mondani, nem is mondanak.”


Várjanak a kampánnyal, dolgozzunk az ország javára


„Hazánk érdekében, megfogadva a köztársasági elnök úr tanácsát, várjanak egy kicsit a kampánnyal, előtte még dolgoznunk kellene az ország javára.”


(Forrás: videó)