rss      tw      fb
Keres

FT-blog: Az uniós pénzért és a választások miatt Orbán békülékeny lettA Financial Times beyondbrics című blogrovatában közölte Kester Eddy cikkét: Magyarországot 230 millió euróra bírságolja Brüsszel, miközben felszabadítja a támogatásokat.


Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke elítélheti az Európai Uniót azért, amit ő a Budapesttel való bánásmódban „kettős mércének” nevez; hasonlíthatja a mai brüsszeli adminisztrációt az egykori szovjet megszálláshoz; de mihelyt az uniós támogatások akár csak kis részének elvesztéséről van szó, meglehetősen gyorsan elküldi valamelyik fontos barátját az Európai Unió Bizottságához, azzal a szigorú utasítással, hogy kedvesen és nyugodtan beszéljen – és érje el, hogy újra folyjon a pénz.


Így amikor a múlt hónapban kiderült, hogy Brüsszel felfüggesztett bizonyos Magyarországnak szánt támogatásokat „a bizottság vizsgálatai révén nyolc operatív program irányításában és ellenőrzési rendszerében feltárt jelentős hiányosságok miatt”, Budapest gyorsan és látszólag hatékonyan lépett.


„A felfüggesztett kifizetések Magyarország számára napokon belül újra megkezdődhetnek” – így látta a miniszterelnöki hivatal a dolgok állását hétfőn. Ennek eredményeként hamarosan kétmilliárd euró értékű uniós támogatás „forgalomba kerül” Magyarországon.


Ahogyan a kormány fogalmazott: „Magyarország elfogadta az Európai Unió Bizottságának 5 százalékos korrekcióra vonatkozó javaslatát, amelyet a korábbi szerződések hiányosságai tettek szükségessé”, mondta a Johannes Hahn regionális politikával foglalkozó uniós biztossal folytatott tárgyalás után Lázár János, a miniszterelnöki hivatalt vezető államminiszter, akit a minap megbíztak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetésével is.


Lázár János becslése szerint a pénzügyi korrekció 230–250 millió eurót tesz ki. Hozzátette, hogy a megállapodás eredményeként összesen kétmilliárd eurónyi uniós finanszírozás kerül újra Magyarországon „forgalomba”.


Mindez nagy segítség (lift) Budapestnek, különös tekintettel arra, hogy úgy tűnik, senki sem számol a 230 milliós „pénzügyi korrekcióval”.


„Ez egy elem a Magyarországot érintő legutóbbi kedvező hazai és külföldi fejlemények sorában, amelyek közül az a legszembetűnőbb, hogy az ország tartósan rugalmasságot mutat a felzárkózó piacokat érintő eladási hullámmal szemben” – mondta a beyondbricsnek Nicholas Spiro, a londoni székhelyű Spiro Sovereign Strategytól.


„Úgy tűnik, valamelyest javultak az Orbán-kormány és az EU-Bizottság közötti kapcsolatok, amelyek finoman szólva is feszültek voltak. A közelgő választásokra tekintettel a kormány legfőbb prioritása a növekedés, és ez azt jelenti, hogy megtesz bármit, amit kell ahhoz, hogy teljes egészében hozzáférjen az uniós strukturális támogatásokhoz” – fejti ki Spiro.


Mindazonáltal nem kizárt, hogy az ügy kicsit Orbán fejébe szállt. Hétfőn a parlamentben jövőre 2 százalékos növekedést helyezett kilátásba. A legtöbb független becslés 1,3–1,5 százalék között mozog.


Ám tekintve, hogy pártja jól áll a felmérések szerint, az ellenzék pedig azért küzd, hogy valamiféle egységre jusson, a miniszterelnök talán úgy érezheti, hogy valamivel szabadabban bánhat a számokkal – különösen, ha azokat uniós finanszírozás támogatja meg.