rss      tw      fb
Keres

Az ellenzék evolúciójaIgen, így néz ki az ellenzék teljes fejlődésében.


Egy „hátborzongató” politikus szavai több mint két évvel ezelőtt:


„Az egyik stratégiai dilemma, hogy hogyan fog átalakulni ennek a társadalmi ellenzéknek a belső világa, miközben van egy masszív, hegemón, nagy jobboldali tábor. Egy alapvetően többségi választási rendszerben nekünk az lenne érdekünk, hogy egy együttműködő, nagy, masszív demokratikus ellenzéket szervezzünk meg. Közben pedig azt tapasztaljuk, hogy akikben manapság a legtöbb trendiség, szexiség van, a civilek, kiutálnak mindünket. Ráadásul mi meglehetősen gyengék vagyunk, de még mi is ütjük egymást, hiszen amikor időnként mi magunk szervezünk valamilyen megmozdulást, akkor az egyik barátunk üti a másikat, mondván: elmegyünk, de azért ő ne jöjjön, mert ő öt éve egyszer megsértett bennünket. Végtelenül nehéz sorsunk lesz. Szóval ez az egyik dilemma.” (Mozgó Világ, 2011, április: Pannónia és Hunnia Dilemmája – Gyurcsány Ferenccel beszélget Pikó András a Fapados Szalonban, kiemelés tőlem)


Változott itt valami? Miről beszélhetünk még? Erről:


„A Fidesznek nincs olyan vonása, nincs egyetlen, a működési módjából, a cselekedeteiből, a szándékaiból, a döntéseiből, a mondataiból kiolvasható tendencia, amit akár töredékében is el lehetne fogadni. Mert ha találnál ilyen elfogadható töredéket, az is olyan átfogó szándék része, amely ellen csak tiltakozni lehet. A Fidesz szerintem úgy, ahogy van, egy elrohadt szervezet. Nem abban az értelemben elrohadt, hogy működésképtelen, hanem abban az értelemben, hogy nincs benne semmi, amit én hosszú távon életképesnek és az emberi élet szempontjából pozitívnak tartanék. Nincs mit védeni rajtuk. Nem tudom azt mondani, hogy fiúk, ha ezt másként csináljátok, akkor még lehettek jók. Ők már nem lehetnek jók.” (Mozgó Világ, 2011. szeptember: „Egy párt felelős azért, amit a választóiból kihoz” – Mihancsik Zsófiával beszélget Pikó András)


És ide nekem az EGY együttműködő, nagy, masszív demokratikus ellenzéket! EGY listát! Egy PÁRTOT, azt az amatőrösködő konglumerátumot, ami tudom, hogy rizikó. Mert mint látom, hajlamok és igények vannak! De én belemennék ebbe a rizikóba. Talán az utolsóba? Mert élni így tovább nem lehet! Helyénvaló az, hogy szinte megkönnyebbülök, ha ebből az országból kimegyek?