rss      tw      fb
Keres

WSJ-blog: Drog – Európa dekriminalizál, Magyarország szigorítA The Wall Street Journal Felzárkózó Európa című blogrovatában közölte Gulyás Veronika írását: Magyarország jelentősebb drogellenes lépésre készül.


Magyarország parlamentje új stratégiát vitat meg, amelynek célja, hogy 2020-ig gyökerestől kiirtsák a kábítószereket, miután az ország idén már megszigorította a dílerekre és felhasználókra kiróható büntetéseket.


A statisztikák szerint Magyarországon az utóbbi években növekedett a drogfogyasztás. A középiskolások legalább negyede beismeri, hogy már próbált drogokat, és a felhasználók fiatalabb korban kezdenek fogyasztani, mint korábban – mondta Szabó Máté, Magyarország általános obudsmanja korábban.


A fiatalok többnyire marihuanát, legálisan forgalomban lévő gyógyszereket, például altatókat és nyugtatókat használnak, vagy gyógyszereket alkohollal kevernek a Drog Fókuszpont elnevezésű országos ügynökség tavalyi éves jelentése szerint.


A kormány 96 oldalas stratégiai dokumentumot állított össze, amelynek a következő címet adta: „Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen, harc a drogbűnözés ellen”. Ezt várhatóan a jövő héten fogadják el, és valószínűleg úgy, ahogyan az országgyűlésben kétharmados többséggel rendelkező kormány javasolja. A dokumentum a családokon és az egyházakban való megelőzésre összpontosít, és több hatékony bűnügyi fellépést követel a dílerek és a felhasználók ellen.


Kidolgozottabb intézkedéseket egy 2013–2015-re szóló akciótervben részleteznek majd, amelyet három hónapon belül állítanak össze azt követően, hogy a tervezetet elfogadta a parlament – mondta Simicskó István, a kormányzó Fidesz tagja.


A kormány az egyetemisták 50 százalékát be akarja vonni a drogprevenciós projektekbe, miközben erősíteni akarja a rendőrség fellépését a szabálysértőkkel szemben. Szigorúbb büntetéseket júniusban vezettek be a Büntető Törvénykönyv módosítása során. A kormánynak az a szándéka, hogy ösztönzi „a felelősségteljesebb állampolgári magatartást” – mondta az illetékes minisztérium sportért és ifjúságért felelős államtitkára.


„A társadalom igényli a drogkérdés erőteljes kezelését, és ez megerősíti a kormányt abban a törekvésben, hogy megvédje állampolgárait a bűnözőktől, de használni kell a prevenció és a reszocializálás eszközeit is” – mondta a minisztérium, azt magyarázva, hogy miért van szükség stratégiára is, ráadásként a már elfogadott BTK-módosításokhoz.


A drogprevenció szakértői vitákkal, de üdvözölték a stratégiát, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nemigen lehet reális cél, hogy Magyarországot drogmentessé tegyék.


„Butaság az a célkitűzés, hogy Magyarországot megszabadítsák a kábítószerektől, ilyen nincs” – mondta Erdős Eszter kálvinista lelkipásztor, aki egy drogokkal kapcsolatos biztonsági tanácsadással foglalkozó hálózatot vezet.


Az ellenzéki pártok szerint Orbán Viktor miniszterelnök kormánya kétéves késésben van a tervvel, amiről a kabinet azt mondta, hogy a késedelmet a kérdés komplexitása és a civil szervezetekkel folytatott tárgyalások okozták.


A szocialisták, a zöld LMP és a jobboldali Jobbik képviselői azt hangsúlyozták, hogy a program a jövő évi általános választások előtti kampányfogásnak látszik. Azt mondták, túlságosan is a fiatalokra koncentrál, nem helyez elég súlyt az utóbbi években terjedő dizájner és pszichoaktív kábítószerekre, és nélkülözi a pénzügyi részleteket.


A drogprevencióra fordított állami támogatás a 2009-es 1,1 milliárd forintról 2012-re 300 millió forintra csökkent a nagy nyomás következtében, amely Magyarországra nehezedett, hogy mérsékelje az adósságát és teljesítse fiskális célkitűzéseit.


A terv ellentétes néhány európai ország álláspontjával, ahol enyhítették a bizonyos drogokkal kapcsolatban kiszabható büntetéseket, és amelyek némelyikében engedélyezték a kannabisz fogyasztását – mondta Szilágyi László független parlamenti képviselő.


A javasolt stratégia nem tesz különbséget a könnyebb és a kemény drogok között – ezt Mátrai Márta, a kormányzó Fidesz képviselője mondta.


A kisebb mennyiségű kannabisz birtoklását dekriminalizálták Európa számos országában. Hollandiában, ahol kis mennyiségű cannabis árusítása engedélyezett bizonyos koncesszióval rendelkező kávézókban, a hatóságok korlátozzák a hozzáférést a szoft kábítószerekhez, amelyek csak regisztrált felnőttek számára hozzáférhetők.


Közép-Európában a kép vegyes. A térségben a Cseh Köztársaságban a legliberálisabbak az enyhe drogokra vonatkozó törvények, ott nem büntetendő a kis mennyiségű kannabisz termesztése és birtoklása. Az ország most alakítja ki az orvosi célú marihuánarendszerét, amelyet 2014-ben vezetnek be teljes egészében.


A szlovákiai törvényhozók a marihuána birtoklásának dekriminalizálásán dolgoznak – jelentette a Hospodarske Noviny című cseh napilap kedden.


Lengyelországban minden tudatmódosító anyag tiltott, és a dílerekre és felhasználókra egyaránt több évi börtön vár, ha elcsípik őket, bár a vádakat gyakran elejtik, amennyiben saját felhasználásra szánt, kis mennyiségekről van szó.