rss      tw      fb
Keres

Bahrein - Terrorizmus vádjával börtönbüntetésre ítéltek több tucatnyi síitát


MTI 2013. szeptember 30., hétfő 20:21

Bűnösnek talált Bahreinben egy bíróság harminchét siítát terrorista cselekmények, valamint rendőrök elleni gyilkossági kísérlet vádjában, és öttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélte őket - közölték a hatóságok hétfőn.

A vádlottak közül huszonheten 5 év, hatan 10 év, négyen pedig 15 év letöltendő börtönbüntetést kaptak, két embert pedig felmentett a bíróság. Tizennyolc vádlottról távollétükben hoztak ítéletet.

Tavaly április 24-én robbantásos merényletet hajtottak végre egy Diraz nevű, a főváros, Manama közelében fekvő síita faluban, amelyben négy rendőr megsebesült. A vád szerint a csoport tagjai felelősek a merénylet elkövetéséért.

Az elmúlt két napban ez a második síita csoport, amelynek tagjai több évnyi börtönbüntetést kaptak az öbölmenti országban. Vasárnap ötven síitát ítéltek ugyancsak öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre, amiért szerepet játszottak a szunnita monarchia elleni tiltakozó mozgalomban, és eközben összejátszottak Iránnal.

Az eljárások az öbölmenti királyságban uralkodó feszült hangulatot jelzik a muszlim vallás két fő ága, a síiták és a szunniták között. Pénteken a síita vallási közösség tagjai Manama közelében megmozdulásokat tartottak, hogy tiltakozzanak a legnagyobb ellenzéki csoport, az el-Vefak egy vezetőjének letartóztatása ellen. Khalil Marzúkot terrorizmusra való felbujtás vádjával vették őrizetbe.

Az állandósult síita tiltakozó mozgalom miatt Bahrein súlyosbította az erőszakos bűncselekmények miatt kiszabható büntetéseket. A gyilkosságok elkövetői és a sebesülések okozói számára pedig kilátásba helyezték a halálbüntetést, illetve az életfogytiglani börtönt.

Az Al Kalifa család szunnita dinasztiája által uralt pici, öbölmenti királyságban 2011 február óta követeli a síita többség az alkotmányos monarchia bevezetését.

Az utóbbi két év különböző megmozdulásaiban legalább nyolcvankilenc ember halt meg Bahreinben az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH) szerint.