rss      tw      fb
Keres

Hát ez mi?
Épp egy hónapja, szeptember 16-án jelent meg egy hosszabb írásom a Galamusban arról, hogyan változott a véleményem Gyurcsány Ferencről. A cikket azzal fejeztem be, hogy talán mégis lesz mire szavaznom 2014-ben: a DK-ra.


És most mit olvasok? Ezt: „Én voltam ennek a pártnak [az MSZP-nek] az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk.”


Hát ez nem éppen az a fajta politika, amit az elmúlt év megnyilatkozásai alapján Gyurcsány Ferenctől vártam. Mert vagy tud valamit, vagy nem. Ha nem tud semmi konkrétumot, akkor nem kellene ilyeneket mondania, bármilyen hatásos is. Ha viszont tud, akkor miért nem mondja el, amit tud? Választópolgárként – vele ellentétben – úgy gondolom, jobb, ha tudjuk. Nem vagyunk kiskorúak. Elég, ha Orbán néz bennünket kiskorúnak.


Ez a „jobb, ha nem tudjuk”, arról árulkodik, hogy bizony, szégyellnivaló annak a pénznek a forrása. De ha szégyellnivaló, akkor pártelnökként miért hagyta? Jobb indulatú kérdés: ha pártelnökként foglya volt saját pártjának, akkor legalább most miért nem tárja a nyilvánosság elé?


Ha viszont úgy gondolta, hogy elhagyott pártjába nem rúg bele utólag, akkor inkább nem kellett volna semmit mondania, de semmiképp sem ilyen sokat sejtetően fogalmaznia.


Kérdések, kérdések. Mi lesz rájuk a válasz, hogy újonnan fölépített bizalmam ne morzsolódjon?