rss      tw      fb
Keres

Zavarodottság: Áder János amerikai útja



Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a külhoni magyarság meghívására kedden Kanadába és az Amerikai Egyesült Államokba utazik – jelentette korábban a mindig megbízható és hiteles MTI.


Itt, az Egyesült Államokban megpróbáltuk kideríteni, kikből áll ez a bizonyos „külhoni magyarság”? Kik hívták meg Ádert? Ugyanis nem népszerű a magyar államelnök Észak-Amerikában. Sem Kanadába, sem az Egyesült Államokba nem kapott hivatalos meghívást, döntéshozó politikusok nem hajlandóak szóba állni vele.


Nem meglepő ez, hiszen még a tekintélyes World Affairs folyóirat is a magyar újfasisztákkal hozza kapcsolatba Áder nevét. Amerikában ugyanis nem veszik jónéven azt, ha egy államelnök jogerősen elítélt fasiszta háborús bűnösöket dicsőít.


Áder 2008-ban Debrecenben felavatta Wass Albert szobrát, majd 2013-ban Budapesten avatta Esterházy János szobrát. Mindketten jogerősen elítélt fasiszta háborús bűnösök az amerikai és nemzetközi törvények szerint is.


Hogy milyen nagy a zavarodottság Amerikában Áderrel kapcsolatban, azt az egymásnak ellentmondó meghívók is jelzik. Egyetlen szervezet sem szponzorálta Ádert, csupán néhány magánszemély volt hajlandó a nevét adni a meghíváshoz.


Az első meghívó még arról tudósított, hogy október 28-án délelőtt 10-kor Áder koszorúzni fog. A második meghívón már nem ő koszorúz. A Gloria Victis szobor egy állami épület udvarán áll, és a helyi bürokraták meghökkenve értesültek arról, hogy engedély nélkül próbálják Ádert becsempészni az épületbe. Áder koszorúzását gyorsan törölték.


A második meghívó szerint már regisztráció is szükséges. Úgy tűnik, a szervezők megszeppentek, megpróbálják kiszűrni a nemkívánatos elemeket. Habár az 56-os megemlékezésre egy nehezen megközelíthető, viszonylag távoli helyen kerül sor, Áder beszédét dühös tüntetők is megzavarhatják. Jobb az ilyesmit megelőzni.


Áder amerikai „bújócskázása” nevetséges és szégyenletes. Nem veszi észre, hogy nem kívánatos vendég Észak-Amerikában. Lejáratja az egész országot.