rss      tw      fb
Keres

Töredezettség-mentesítésMár az is gáz, hogy a szervezők megmondták, miről nem szabad beszélni*. A lezárt megállapodásról, persze. Az tabu. Érinthetetlen. Hogy gondolták, hogy megmondhatják, mit szabad, mit nem? Minek képzelik magukat? És aztán még ők vannak megsértve. Eltévedtek.


Mellesleg: sértett emberek és általuk vezetett pártok sosem tudnak győzni. Mesterházynak annyi, csak ezt nem fogja tudomásul venni. Mert megsértődött. De nem annyira, hogy vissza is vonuljon, és átadja a vezetést egy nyitottabb, rugalmasabb, kompromisszumkész figurának, akinek kevésbé fontos a személyes hatalom, mint az összefogás. Ösz-szefo-gás, bizony. Miféle demokratikus párt az, amelyik nem hallja meg, mit kér a nép, mit kiabál? Illetve hallja, csak éppenséggel zokon veszi. Drámai és nevetséges egyszerre.


Bajnait sajnálom. Tudja, hogy csalódottságot okozott, és valóban, de azt mondta, kész tanulni belőle. Nosza. Nyissa föl a lezártnak mondott megállapodást, tárja ki a kapukat, vegye rá erre alkalmi szövetségesét, aki azt hiszi, kijár neki a kormányfő-jelöltség, létszámtani alapon. De ez nem elegendő alap. Bajnai csak így tudná, ha egyáltalán, visszaszerezni elpártolt híveit, akik egyre tömegesebben veszik észre, hogy a profizmus a DK oldalán van. Tessék összeállni és félretenni a sérelmeket, eltüntetni a töredezettséget a sokféle baloldali és liberális párt, csoport, ember között. Ez a két férfi, aki megmerevedett a lezárt megállapodás fölött, mintha az legalábbis valami szent szöveg lenne, szedje össze magát, és ne utálja Gyurcsányt még Orbánnál is jobban! Merthogy itt van a baj.


A másnap ihletésében született levelek rendben vannak. Gyurcsány higgadt és meggyőző levele Mesterházynak elvben békét kellene hogy teremtsen, bár erre semmi jel nem mutat. Bajnai Gordon Orbán Viktornak címzett levele leginkább nekünk szól, a választóknak, a hazából kirekesztett ellenzéki szavazóknak, mert igen kevéssé valószínű, hogy a vezér megszívleli a benne foglaltakat.


Nehéz és eseménydús hónapok állnak előttünk.


Nem tud valaki egy középkorú, tapasztalt, jó nevű, intelligens nőt, akit mindenki elfogadna közös listavezetőnek?

* A szerk. megj.: Juhász Péter a Facebookon panaszolta fel, hogy a résztvevők nem tartották be a „beszédekre vonatkozó kritériumokat”, így például ezt: „ami NE legyen a beszédekben: ne egymást kritizáljuk, ne egymásnak üzengető ellenzéki politikusokat lássunk a színpadon, nyílt konfrontáció nem lehet a színpadon, ne beszéljünk választási együttműködési kérdésekről. Ezen kívül mindenki arról beszél, amiről szeretne.”