rss      tw      fb
Keres

Ferguson Mark Hughes kirúgásáról és liverpooli helyzetjelentés

Sir Alex Ferguson: „Ez elfogadhatatlan magatartás. Nem számít, hogy kettő vagy húsz meccset veszít el valaki, a tisztességes bánásmód mindenkit megillet. Úgy látszik, a karácsony valamiért a legrosszabbat hozta ki a City vezérkarából. Nem értem, hogy tehet valaki ilyesmit. A pletykák már szombat reggel elterjedtek, és Marknak rá kellett jönnie, hogy ez lesz az utolsó meccse. Rettenetes helyzet lehetett.”

Gary Megson, a Bolton Wanderers szakvezetője szerint az eljárás a mai futballban uralkodó türelmetlenségről szól. Úgy látja, a gazdag tulajdonosok nem értik a játék lényegét, és gyorsan megszabadulnak azoktól a szakvezetőktől, akik nem teljesítik az ő lehetetlen elvárásaikat. „Különösen szomorú ez egy olyan szakvezető esetében, aki az egész szezonban csak két meccset veszített el.” „Mintha ellenfél nem is létezne, mintha csak azért, mert elköltöttél egy rakás pénzt, megverhetnél bárkit.”

Martin O’Neill „őrületnek” nevezte Hughes kirúgását, és szomorú látleletnek az angol futball helyzetéről. Ő is a gazdag tulajdonosok abszurd magatartásáról beszélt, akik azt hiszik, a milliós költekezések azonnal eredményt hoznak. Holott a City „kevesebb meccset veszített el a Premier League-ben, mint bárki más, a Carling Kupában pedig elődöntős a csapat.” Mindez „nem túl bizalomkeltő” a szakvezetők számára. Úgy látja, az angol futball a kontinens nyomdokaiba lépett, ahol a szakvezetők igen kevés időt kapnak a sikeres csapatépítésre.

Ami a Liverpoolt illeti: Garry Cook, a Manchester City vezérigazgatója kirohant a csapat ellen, mert szerinte a Liverpool annak idején megkörnyékezte Mancinit, nem lépne-e Rafael Benítez helyébe. Ráadásul Cook bizonyított esetként példálózott ezzel, ahogy azzal is, hogy két éve a Liverpool már tárgyalt Jürgen Klinsmann-nal mint Benítez lehetséges utódjával. Azt akarta vele bizonyítani, gyakran előfordul a kluboknál, hogy a még hivatalban lévő szakvezető utódját elkezdik keresni. „Gondolják, hogy a Liverpool csak Klinsmann-nal tárgyalt? Biztos vagyok benne, hogy másokkal is, és ne legyen kétségük: Mancinivel is.”

A Liverpool valóban tárgyalt Klinsmann-nal 2007 novemberében, de az egyik társtulajdonos, Tom Hicks ezt akkor nyilvánosságra is hozta. Az indoklása az volt: történt mindez arra az esetre, ha Benítez elszerződne a Real Madridhoz. De Hicks szerint a Liverpool senki mással nem tárgyalt, és ilyen jellegű pletykák sem terjedtek el akkoriban.

Most a Liverpool vezetői fel vannak háborodva Cook állításain. Cookra egyébként is rájár a rúd, mivel azt is mondta, hogy Hughes menesztése csak múlt csütörtökön dőlt el (17-én), ám kiderült, hogy a döntést már két hete meghozták róla.

Rafael Benítez egyébként, a maga ugyancsak szorongatott helyzetében, hasonlóképpen nyilatkozott, mint szakvezető kollégái. Neki is szüksége van támogatásra, mert tudja, hogy „a kardjába dőlhet, ha nem végeznek az első négyben, azok után, hogy tavaly év végén még Bajnokok Ligája szintű futballt ígért.” Benítez ezt maga is elismerte, de hozzátette: „Csak nyerjünk meg néhány meccset, és meglátjuk, mi történik.” Majd így folytatta, Mark Hughes esetére utalva: „Az ilyen helyzetek a modern játék szerves részei”. Szerinte a Premier League ebbe az irányba halad. „Az angol futball nagyon megváltozott, amióta ide jöttem. Külföldi befektetők egy halom pénzt tesznek bele, és cserébe a lehető leggyorsabb eredményeket várják el.”

(Benítez karácsonyi üzenete a szurkolóknak itt olvasható).