rss      tw      fb
Keres

A világ baseballdöntője – 2013: Cardinals–Red Sox 2 –3Mint az alcím – nem is elrejtve – jelzi, hétfő este átvette a vezetést a Red Sox legénysége. Így aztán a vasárnap esti meccsre visszatérni már szinte történelem, de annak sodrásában tegnap hajnalban nem tudtam kifejteni, hogy miként nem sikerült Beltrannak – noha egy társa futásra készen állt az első bázison – pontot érő ütést teljesítenie. A magyarázat az, hogy a Red Sox dobóembere, Koji Uehara nem felé dobta a labdát, hanem élt azzal a kockázatos trükkel, amit olykor megtesznek a dobók: nem az ütő felé dob, hanem az első bázison álló védő csapattársnak, aki mellől a támadó futásra készül. De ha nagyon elvéti a mozdulatot, akkor nem tud visszacsúszni az első bázisra, mielőtt a védő elkapná a neki dobott labdát. Ez történt. A támadó Kolten Wong tett egy lépést előre, Uehara villámgyorsan védőtársa, Mike Napoli felé dobta a „bőrt”, Wong pedig későn ért vissza. Beltran ott állt ütésre készen, de nem felé szállt a labda. Uehara és Napoli gyors reagálása egyben az utolsó játékrész utolsó akciója volt. Szokatlan, de „ütős” befejezés.Koji Uehara – redsoxlife.com

Ezt követte hétfő este a dobó John Lester visszatérése. Ő kezdett az első meccsen a Red Sox színeiben, míg a Cardinals dobója Adam Wainwright volt. Most megismétlődött ez az összecsapás, ami jól mutatja, hogy ez a játék jelentős részben a dobó embereken múlik. Most is rajtuk múlt. A Cardinals vezetését hamar kiegyenlítette a Red Sox, a hetedik játékrészben pedig 3–1-re el is húztak. Lester – ritka teljesítménnyel – a nyolcadik játék utolsó emberéig bírta, csak ekkor kellett cserélni a vasárnapi kidobó-emberre, Koji Ueharára. Az utolsó, kilencedik inningben Uehara nem trükközött, csak dobott. Erősen, koncentráltan, gyorsan. Pete Kozma most az ütésben kozmált oda második ütőként, úgy, hogy a második bázison már ott árválkodott egy vörösbegy-játékos. Mint tudjuk, ilyenkor egy jó ütéssel akár a két pontos hátrányt is ki lehet egyenlíteni. És Beltran már készülődött is az ütésre, de mire felvehette volna az ütőjét, az előtte játszót „kiütötte” Uehara, így gyorsan meg is volt a meccs végét jelentő három „strike”. Beltran már nem jutott szóhoz, legközelebb szerda este Bostonban vert helyzetből léphet ismét pályára. A Red Sox számára elég, ha a soron következő két otthoni mérkőzés közül egyet megnyer.


A Galamus madárjósa nem ezt jövendölte. De még nincs vége ennek a döntőnek, csakis Yogi Berra baseball-filozófus örökbecsű megállapítására hivatkozhatok: „addig nincs vége, amíg nincs vége.” Sovány és merőben filozofikus remény a vörösbegyek számára.

Hanák András ügyvéd