rss      tw      fb
Keres

Medgyessy megszólalt

Medgyessy megszólalt
Nem útelágazódás – zsákutca

Medgyessy Péter szerint nevetséges, hogy mindenki tart egy évértékelőt, hiszen ez a felelős miniszterelnök feladata, a túl sok évértékelés komolytalanná teszi a fogalmat. Mindezt sem Orbán Viktor, sem Bokros Lajos beszéde kapcsán nem jutott eszébe szóvá tenni, noha az elmúlt egy év kormányzásához Gyurcsánynak mégis több köze volt, mint az említett két ellenzéki politikusnak.
Mert Medgyessynek alapvetően nem az évértékelés-tömeggel, hanem Gyurcsánnyal van baja, és ezt legalább nem is próbálja leplezni. Úgy véli, Gyurcsány Ferencnek nem „nagyképűen” évértékelőnek kellene neveznie beszédét*, "hanem Gyurcsány azt mondja, hogy ő meg akar újból szólalni, és vissza akar jönni a politikába - ami egyébként nem hiszem, hogy nagyon jót tesz a szocialistáknak -, akkor ehhez neki joga van; ez az ő felelőssége, hogy javítani vagy rontani akarja a szocialistáknak az esélyét". Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Gyurcsány “talán” megpuccsolta őt, s mindezt kiegészítette azzal, hogy mikor megismerte Gyurcsányt, jó képességű, komoly perspektívájú fiatalembernek látta, de tévedett, s hogy a szocialistáknak lesz várhatóan nyolc évük, hogy eltöprengjenek, megújuljanak, rájuk fér az eszmei, személyi és morális megújulás.
Ki fog derülni, jót vagy rosszat tesz-e az MSZP-nek, hogy Gyurcsány az eddigieknél aktívabban kapcsolódik be a kampányba – egészen biztosan mozgósít a baloldalon, de minden bizonnyal jobboldalon is, kérdés, hol milyen arányban. Kétségtelenül kelthet feszültséget a párton belül, mint ahogyan az is, ha Gyurcsány nem kapcsolódik be a kampányba.
De ahhoz nem kell különösebb jóstehetség, hogy előre tudjuk: Medgyessy nyilatkozata garantáltan kártékony a baloldalnak. A Fidesz boldog örömmel csapott le rá – ha Medgyessy nem tudta, hogy ebből ez lesz, akkor bűn volt őt valaha is a politika közelébe engedni, ha tudta, akkor meg rosszabb, mint bűn, hiba volt őt oda engedni. Nem kellett volna nagyképűen interjúnak nevezni, amit mondani akart, jobb lett volna, ha Medgyessy közli, újból meg akar szólalni, és legalább egy édes kis bosszú erejéig vissza akar jönni a politikába, ami egyébként, ebben biztos vagyok, rosszat tesz a szocialistáknak. Ehhez neki joga van, ez az ő felelőssége, ha rontani akarja a szocialistáknak az esélyét. Láthatóan nem volt elég neki hat év, hogy eltöprengjen azon, mit rontott el, és hogy a szocialistáknak már az utóbbi négy év sem jutott volna, ha ő marad a miniszterelnök a ciklus végéig. Mi tagadás, ráférne valamiféle megújulás, mert ez a nyilatkozata semmivel sem jobb, mint az a mód, ahogyan a politikai pályafutását végezte: sértetten, kicsinyesen, vagdalkozva. Az igazság az, hogy már 2002-ben is nehéz volt őt komoly perspektívájú politikusnak látni, de így legalább nem kellett nagyot tévednünk.

(Sándor Klára)


* Nem nevezte így, sem ő, sem a Demokratikus Charta. Mondanánk: aki nyilatkozni akar, előbb tájékozódjon.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!