rss      tw      fb
Keres

Esztergom, a laboratórium

Érdekes társadalmi kísérletnek lehetünk tanúi Esztergomban, ahol sikerrel végződött a helyiek összefogása, hogy leváltsák a korábbi polgármestert, Meggyes Tamást. Tétényi Évának, az új polgármesternek azonban olyan kihívásokkal kell szembesülnie az első naptól kezdve, ami egy civilizált jogállamban nem lenne elképzelhető. Csaknem kétharmados győzelmét a helyi Fidesz választási csalásra hivatkozással előbb megkérdőjelezte, majd kicsinyes eszközökkel is megnehezítette a munka felvételét. Tétényi nem vehette át például a volt polgármester szobáját, neki és munkatársainak még nincs internet-hozzáférése. Tétényit az önkormányzati választás eredményeként nagy többséggel választották meg polgármesternek, a képviselőtestületben azonban egyértelmű Fidesz-fölény van. Ez azt jelenti, hogy a helyi választáson a lakosok meg akartak szabadulni ugyan Meggyes Tamás fideszes polgármestertől, de a bizalom láthatóan csak vele szemben ingott meg (eddig), a pártjával szemben nem.

Most a helyi választók azt tapasztalják, hogy a Fidesz, pártként, legalábbis a városban jelen lévő képviselői által megszemélyesítve, nem működik együtt az emberek akaratából nagy fölénnyel megválasztott új polgármesterrel. Az esztergomi fideszes képviselők visszavonnák a polgármesterre átruházott valamennyi feladat- és hatáskört, továbbá a város költségén autót biztosítanának a volt fideszes polgármesternek – ez derült ki a hétfőn az MTI birtokába került dokumentumokból. „Az esztergomi képviselő-testület alakuló ülésén vasárnap nem választottak alpolgármestert, mert a 10 tagú Fidesz-frakció levélben közölte Tétényi Éva független polgármesterrel, hogy fél évig egyikük sem hajlandó alpolgármesteri tisztséget ellátni.” Tétényi Éva az eskütételt követően mindannyiukat név szerint megszólította, közöljék, fenntartják-e a nyilatkozatukat.* Fenntartották.

Miután a fideszes képviselők elhagyták az alakuló ülés helyszínét, a Dobó Katalin Gimnáziumot, Tétényi Éva közmeghallgatást tartott az aulában összegyűlt esztergomiaknak. Beszámolt arról, hogy a városnak 20 milliárd forintos adóssága van, amelynek nagy részét 2012-ben kell kifizetni. Tétényi szemmel láthatóan a nyilvánosságot hívja segítségül az obstrukcióval szemben, és valószínűleg ez az egyetlen dolog, amire építhet. A közmeghallgatásról adott híradások szerint a választók szimpátiáját egyelőre inkább tekintheti ő a sajátjának. És pontosan fogalmazott: „Ami Esztergomban történt, az nem politikai, hanem polgári mozgalom. ’Ez a Fidesz helyi akciója, remélhető az országos vezetés idetekint és segítségükkel sikerül ezt a helyzetet megszüntetni’.”

Politikailag bölcs nyilatkozat, de a kívülálló számára elég egyértelmű, hogy inkább a Fidesz stratégájáról van szó minden olyan helyszínen, ahol a párt elveszítette a polgármesterválasztást.

Ami igazán izgalmas a megfigyelő számára, az valójában egy szociálpszichológiai kísérlet, amely a szeme előtt zajlik Esztergomban, mint egy képzeletbeli politikai laboratóriumban. Miként reagál a helyi lakosság arra, hogy a most regnáló kétharmad pártja, amelynek egyelőre ők is bizalmat szavaztak az önkormányzati testületben, fittyet hány az akaratukra. Semmibe veszi a város lakosainak erőfeszítését, azt, hogy összefogtak, mert elegük volt a korábbi polgármesterből. Most azt kell tapasztalniuk, hogy a párt képviselői, helyi frakciója akadályozza az új polgármester munkáját. A választók annak ellenére szavaztak nagy többséggel bizalmat a Fidesznek, hogy Meggyes Tamást jelölte országgyűlési képviselőjének és polgármesternek is, dacára annak, hogy a helyi társadalomnak lesújtó véleménye van róla. Ebben nem találtak ellentmondást a választók. Hogy miért nem, ezt tekinthetjük társadalomlélektani rejtélynek. Az igazán izgalmas kérdés az, hogy ez a helyzet megváltozik-e, ha nyilvánvalóvá lesz a választók előtt is, hogy az új polgármester megbuktatása a helyi Fidesz kifejezett célja, ráadásul országos párttámogatással, és még az előtt, hogy a polgármester bizonyíthatná az alkalmasságát. Képes lesz-e a jobboldali választó felismerni, hogy a nemzeti együttműködés vele is csak akkor lehetséges, ha nincs saját elképzelése és autonóm döntési lehetősége, még olyan ügyekben sem, amelyekben őt illeti a döntés. Felismeri-e, hogy a Fidesz Meggyes Tamás is.

Jól mérhető lesz mindezen a hazai demokráciadeficit mértéke.

(Lánczos Vera)


*„Az elsőként szólított Meggyes Tamás volt polgármester kijelentette, hogy elhatározását nem változtatja meg. Szavait becsmérlő bekiabálásokkal, füttyel és fújolással fogadta az alakuló ülés közel 500 fős közönsége, többen szóvá tették ’Hol a nemzeti együttműködés?’ A Fidesz helyi elnöke, Steindl Balázs önkormányzati képviselő kijelentette: a fideszesek Nyíri Attila MSZP-s képviselőt jelölnék alpolgármesternek. Tétényi Éva közölte, hogy továbbra is a legnagyobb frakcióból szeretne munkatársat maga mellé, és mivel őt illeti a jelölés joga, további egyeztetéseket kezdeményez, majd "köszönöm szíves, segítő együttműködésüket" szavakkal bezárta az ülés formális részét. Szavait többször hosszú, lelkes taps kísérte.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!