rss      tw      fb
Keres

LMP: Szisztematikus megtáltosodás

Megtáltosodott az LMP. Már nemcsak Török Gábor jósol nagy jövőt nekik – az ő értékítéletét olvasván az ember még enyhén manipulatív elfogultságra gyanakodott, elvégre őt, a köztársasági elnök tanácsadóját, és az LMP-t, a Sólyom László baráti köréből, a Védegyletből kinőtt pártot összeköthetik az elemzésen túl személyesebb szálak is.
De nagy hirtelen elkezdtek szaporodni a leadott ajánlószelvény-csomagok is: hetekig csak éppen hogy gyűltek a cédulák, aztán néhány nap alatt, még épp időben, máris az országos lista állításának küszöbén állnak. Ez jórészt a kopogtatócédulák azon sajátosságának köszönhető, hogy nem összevissza gyülekeznek – legalábbis ha az LMP-ről van szó –, hanem figyelemreméltó rendszert alkot megszaporodásuk. Véletlenül sem gyűlnek ott, ahol értelmetlen lenne: nem úgy van, hogy egyik megyéből is indulhat egy jelölt meg a másikból is, csakis úgy, hogy ha már gyűlik, megyénként szaporodjon. Baranyában, Bács-Kiskunban, Borsodban, Tolnában, Pest megyében és Budapesten fogékonyak a zöld antiglobalizmusra (vagy ilyesmire) annyira, hogy meglegyen a megyei lista állításához szükséges számú jelölt, máshol meg kicsit sem érdekel senkit. Furcsa ökoszociális jelenség?
Van, aki szerint inkább politikai. Hiszen nemcsak az MDF, de az LMP is a potenciális MSZP-voksok számát csökkentheti, mindkettő a szocialistáktól, s nem a Fidesztől vihet el szavazókat. Az LMP listaállítása arra jó lehet, hogy a jobboldal ellen rájuk adott szavazat elvesszen, ha a párt nem éri el az 5 százalékot – márpedig csak a reményteli spekulációk szerint kerülhetnek közel a bejutáshoz, nem a mérések szerint. Ha meg eléri, nagy baj a Fidesz szempontjából akkor sincs – Schiffer András, az LMP listavezetője a hivatkozott cikkben idézett mondata szerint arra készül, hogy akár a Fidesszel is fog alkudozni kétharmados ügyekben.

(Sándor Klára)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!