rss      tw      fb
Keres

Kapás a youtube-on: „Mi vagyunk magunk a probléma”




Kozmosz Együttes: Az okosak földje, rap-punk-pop-rock újkori protest song, végigéneklik a magyar történelmet józan szemmel, úgy, ahogy a 21. század első tizedében látni ésszerű, érdemes, sőt ildomos a múltunkat és a magyarságképünket. A szembenézés végett.



„Fosunk a jövőtől, büszkén a múltra, de hogy mi volt a múlt, azt senki se tudja. Úgy tudtuk, más bánt el velünk, pedig mi voltunk azok, hidd el nekünk.” Rendes önvizsgálat, ahogy becsületes népeknél kell. Mert egy a nemzet: „Mi vagyunk a hősök és mi vagyunk a holtak, a nácik és a komcsik is magyarok voltak”... Szóval nem hagyjuk kirekeszteni magunkat a hazából. És a nevezetes magyar humort is megkapjuk: „Isten, várd meg a magyart, Majd odaérünk, csak még vesszük a kanyart. Isten, várd meg a magyart...”


Nagy élmény volt nekem ez a videó, a szöveg-zene-kép briliáns együttese, nem is értem, miért nem mindenhonnan ez szól. A főleg politikai profilú lapok és honlapok sokkal jobban kihasználhatnák ezt a médiaformát, hatékonyabb, mint egy hosszú elméleti elemzés.