rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 8. rész (részletes viták, MMA, kulturális törvények, napirend lezárása)


MTI 2013. november 19., kedd 0:08

Művészeti témájú törvényjavaslatok vitáival ért véget az Országgyűlés hétfői ülése, nem sokkal éjfél előtt.

Részletes viták nemzetbiztonsági, területrendezési és költségvetési törvényekről

A parlament hétfői napirendjén három részletes vita tárgyalása szerepelt. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosításával kapcsolatban Staudt Gábor (Jobbik) a saját módosító javaslatát mutatta be, e szerint 2 évig, minősített esetben 3 évig tartó szabadságvesztéssel sújtanák azt, aki értesítés ellenére nem jelenik meg vagy nem tesz vallomást a népképviseleti szerv vizsgálóbizottsága előtt.

A törvényjavaslatot jegyző LMP-s Mile Lajos szerint viszont nem ez a legmegfelelőbb törvényi hely, ahol ezt a szankciót be kellene vezetni.

A vita lezárása után a területrendezéssel összefüggő javaslat részletes vitája következett, de ebben nem volt felszólaló.

A 2013-as költségvetésről szóló törvény módosításának részletes vitájában Nyikos László (Jobbik) azt hangoztatta, hogy szakmai szempontok miatt nem szabadna a költségvetési bizottság módosító javaslatát elfogadni.

Létrehozná a kormány a Nemzet Művésze díjat

Létrehozná a Nemzet Művésze díjat a kormány, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) adományozna hetven embernek. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkár az erről is szóló törvény expozéjában azt mondta, a díjazott élete végéig járadékban részesül, amelynek mértéke a mindenkori minimális nyugdíj huszonháromszorosa. A díjat Kossuth-díjasok és 65. életévüket betöltött művészek kaphatják, posztumusz nem adományozható az elismerés, érdemtelenség miatt pedig visszavonható.

A törvényjavaslat emellett rendelkezik arról is, hogy az MMA székhelyévé a Vígadó épületét jelöli ki, illetve bevezet egy új tagsági formát, a nem akadémikus tagot, akiknek szavazati jogot biztosítanának az akadémia közgyűlésein. Jövő év november elsejétől ez lenne a feltétele a rendes MMA-tagságnak - mondta az államtitkár.

Gyimesi Endre (Fidesz) a vitában a javaslat több, az államtitkár által ismertetett pontját is megismételte. Azzal indokolta a Nemzet Művésze díj bevezetését, hogy a legkiemelkedőbb, és elismert művészeknek méltó életkörülményeket biztosítsanak.

Hiller István (MSZP) szerint a lényeg nem a tervezet tartalma, hanem az, hogy a kormány szisztematikusan megosztja a kulturális életet, ennek középpontjában pedig a saját értékrendjük szerinti művészek pártolása áll.

Hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy egy köztestület nem adhat elismerést, de ezzel a javaslattal a politikai nézetazonosságot vállaló embereknek biztosítanának havi juttatást. „Ez modern kulturális feudalizmus” - fejezte be felszólalását Hiller István.

Halász János államtitkár úgy válaszolt, hogy a szocialista képviselő téved, és nem látja a lényeget, amely a kulturális élet megbecsülése.

Ezt követően Balczó Zoltán levezető elnök lezárta az általános vitát.

Bővül a nemzeti emlékhelyek száma

Halász János ismertette a kormány azon előterjesztését is, amely még az idén tizenháromra egészítené ki a nemzeti emlékhelyek számát, felvéve oda a Fiumei úti sírkertet és a pannonhalmi bencés apátságot.

A kormány képviselője szólt arról is, hogy a törvénymódosítással kiegészítik a nyilvános könyvtárak alapkövetelményeit, valamint rögzítik, hogy a nyilvános könyvtárak jegyzékét a miniszter vezeti.

A javaslatról nem alakult ki vita az ekkora szinte teljesen kiürült ülésteremben. Egyedüli felszólalóként a fideszes Gyimesi Endre méltatta a kormány módosításait.

A javaslat általános vitáját Balczó Zoltán lezárta, majd a KDNP-s Pálffy Istvánnak a 75 éve elhunyt kereszténydemokrata Ernszt Sándorról emlékező napirend utáni felszólalása után az ülésnapot is bezárta. Az Országgyűlés kedden reggel 9 órakor folytatja munkáját.