rss      tw      fb
Keres

„Gyurcsány listája”



Példátlanul aljas ismét, amit a jobboldali Fidesz-barát, újságnak és hírtelevíziónak nevezett propagandatermékek művelnek. Szokásuk szerint ők maguk állítják elő a hírt, azaz hazudnak, hamisítanak, majd tényként tálalják a saját hazugságukat, mintha létező valóság volna. Aztán nemcsak hogy napokon keresztül sulykolják, hanem akciókat is indítanak a saját koholmányukra építve, egyrészt mert tudják, hogy a harmadik említésnél már lekopik a gyanú, hogy hazugságról van szó, másrészt mert az a cél, hogy minden eshetőségre készen már jó előre lejárassák azokat az embereket, akiket ők maguk hoznak hírbe.



Egy álhír születése


Kezdte a Magyar Nemzet.


A Bakonyi Ádám nevű egyén azt írta december 7-én, szombaton, Gyurcsány újabb akcióra készül címmel: „Több miniszterelnök-jelöltet is megnevezhet Gyurcsány Ferenc, ha az általa kitűzött időpontig nem kezd tárgyalásokat pártjával az MSZP és az Együtt–PM – értesült a Magyar Nemzet.” „Bár visszautasítja, hogy ultimátumot intézett volna ’kollégáihoz’, Gyurcsány Ferencnek már van forgatókönyve arra, miként tartsa továbbra is nyomás alatt az MSZP-t és az Együtt–PM-et. A Demokratikus Koalíció elnöke a lap értesülései szerint [a saját lapját emlegeti így a szerző, mintha a Magyar Nemzetnek köze sem volna a Magyar Nemzet onlájnhoz] arra készül, ha az általa kitűzött december 10-i időpontig nem kap igenlő választ Mesterházy Attilától és Bajnai Gordontól, úgy több lehetséges miniszerelnök-jelöltet is megnevez.”


December 8-án, vasárnap már várakozásfokozó cikket közölt ugyancsak a Magyar Nemzet Online (mno), PR monogrammal és ezzel a címmel: Gyurcsány fondorlata miatt izgulhatnak Bajnaiék. Szó szerint leírja ismét ugyanazt, amit szombaton, de itt már linket is megad az információ forrásaként. Természetesen a link a saját előző napi cikkére mutat, de ügyesen egy állításra teszi rá: „már van forgatókönyve”. Aki nem kattint, higgye azt, hogy bizonyított tényt olvas: „Bár visszautasítja, hogy ultimátumot intézett volna ’kollégáihoz’, Gyurcsány Ferencnek már van forgatókönyve arra, miként tartsa továbbra is nyomás alatt az MSZP-t és az Együtt–PM-et.”


A „bomba” robbantása a szélsőjobboldali lapnak jutott.


Hétfőn, december 9-én ugyanis így folytathatta a Magyar Hírlapban (a szélsőjobboldali laphoz, az eddigi gyakorlatunknak megfelelően, nem adok meg linket) bizonyos Zsebők Csaba „Gyurcsány Ferenc megosztó listája” című álhírében: „Király Júlia, Tétényi Éva, Felcsúti Péter, Antall Péter, Gémesi György és Róna Péter nevét is be akarja dobni a köztudatba Gyurcsány Ferenc, aki ’összellenzéki miniszterelnök-jelöltet’ keresne a nagy nyilvánosság előtt – értesült a Magyar Hírlap. Információink szerint a bukott miniszterelnök ezzel a jelöltállítási vitával tematizálná a közbeszédet, és így vágna vissza az MSZP-nek és az Együtt–PM-nek is, mivel azok még mindig nem kívánnak tárgyalóasztalhoz ülni a Demokratikus Koalícióval.” (Itt megnézhetik, hány hírgyűjtő szórta szét az interneten pillanatok alatt a koholmányt. És természetesen minden további álhírt is.)


A nagy hír már 10 óra 25 perckor ott virított az mno-n, természetesen a Magyar Hírlapra hivatkozva: Gyurcsány az ő nevüket dobná be miniszterelnök-jelöltként.


Hogy az állítólagos Gyurcsány-listát kik és mennyi idő alatt hozták össze, nem tudjuk. Mivel semmiféle önállóságot nem tételezek fel a két jobboldali lap gárdájáról, még a kreativitás ördögi fajtájában sem, nem lepődnék meg, ha kiderülne (nem fog), hogy a párt dezinformációs agyközpontjában készítették el, már napokkal előbb, a listát is, az adagolás ütemezését is, a propagandaanyag közlésének munkamegosztását is.



Amikor a koholmány valósággá válik


A Magyar Nemzet kapta a pénzmosoda feladatát. Ugyanis nyomban elkezdte kifehéríteni a bűnöző módszerekkel előállított „hírt”.


Az első áldozat, aki volt olyan óvatlan, hogy besegítsen neki a feladatba, Gémesi György volt. Simán felült az álhírnek. „A gödöllői polgármester elhatárolódik Gyurcsány Ferenc listájától. Gémesi György közleményében azt írta: a volt miniszterelnökkel soha nem egyeztetett a kérdésről. Gémesi György kiemelte: politikai pályáját továbbra is Gödöllőn szeretné folytatni az országos csatározásoktól távol”, írta a KK monogramú, már a HírTV-re hivatkozó cikk. Mert természetesen a propagandagépezet harmadik fogaskereke is bekapcsolódott a szarkeverésbe. (A közlemény egyébként így szól: „Gyurcsány Ferenc kijelentésétől, mely szerint személyemet alkalmasnak találja miniszterelnök-jelöltnek, ezúton elhatárolódom és visszautasítom. A volt miniszterelnök ezen elképzeléséről soha nem egyeztetett velem, személyesen nem találkoztunk.”)


Így aztán Gémesi György közleményével vált végképp valósággá a hazugság. Miután benne fel sem merült, hogy esetleg mégsem Gyurcsány listájával, hanem egy aljas pártpropaganda-konstrukcióval áll szemben, ő már tényként közli, hogy elhatárolódik Gyurcsány Ferenc „kijelentésétől” és „ezen elképzelésétől”. Amit a Magyar Nemzet rögtön meg is lovagol, és már „Gyurcsány Ferenc listájáról” beszél. Nincsen már „állítólag” sem, „információnk szerint” sem, már csak „Gyurcsány Ferenc listája” van.



Indul a levadászás


A Magyar Nemzet onlájn a kifehérítéssel egyidőben, már hétfőn megkezdte az általuk kipécézettek levadászását is. Sorban felhívta a „jelölteket”. A többségük, értelemszerűen, a Magyar Nemzettől – bizonyos Tompos Ádámtól – hallott először arról, hogy „Gyurcsány Ferenc alkalmasnak tartja őket arra, hogy a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje legyen”. (Így, szó szerint: Tompos Ádám egyeztetni még nem tanult meg.) „Volt, aki keményen, volt, aki nevetve jelezte: nem tartja aktuálisnak a Demokratikus Koalíció elnökének az ötletét.” Csak szólok, nehogy elsikkadjon: ismét tényként van kezelve, hogy a nevek Gyurcsány ötletei. Tétényi Évát – ő maga mondta el a beszélgetés elején – egyenesen emiatt hívták be a HírTv hétfő esti műsorába. Mert – így szólt a felkonferálás – „Gémesi György, Gödöllő polgármestere már elhatárolódott Gyurcsány Ferenctől, azonnal megkérdezzük Tétényi Éva esztergomi polgármestert is.”


December 10-én, kedden aztán elkezdődött a „jelöltek” „egyéni értékelése” is. Most ott tartanak, hogy ezzel a címmel közöltek hosszú cikket: „Egy volt munkásőr is szerepel Gyurcsány listáján”. Legyünk biztosak benne, hogy a lejáratás folytatódni fog. Hiszen a listájukkal nem kettő, hanem sok-sok legyet lehet ütni egy csapásra. Ismét be lehet bizonyítani Gyurcsányról, hogy felelőtlen (hét éve csak ilyen bizonyítékaik vannak rá). Össze lehet ugrasztani az egyébként sem harmónia jellemezte ellenzéki pártokat egymással. Be lehet bizonyítani a választóközönségnek, hogy ezek már megint ugyanazt művelik, mint 2009-ben, Gyurcsány lemondása idején: „kasztingolnak”. És nem utolsósorban jó előre le lehet járatni azokat az embereket, akiket ők potenciális jelöltnek tartanak. Régi Orbán-módszer, már a könyökünkön jönne ki, ha nem a maguk helyén tiszteletre méltó emberek esnének áldozatul neki, ismét.



A HírTv megint hamisít, hazudik, manipulál


Nézzék meg ezt a híradó-részletet! (A dátuma az mno honlapján: 2013. december 10., kedd 06:52)



És a következőkre figyeljenek. A híradás így kezdődik: „Szerdán nevezi meg miniszterelnök-jelöltjét Gyurcsány Ferenc.”


Keressék majd az erről szóló bizonyítékot a tudósításnak álcázott hamisítványban! A következőket fogják találni. Gyurcsány nem tudni, milyen kérdésre válaszol, amikor azt mondja: „Hát szerdán nyilván elmondjuk, ha túlvagyunk 10-én, hogy mit gondolunk ebben a helyzetben.” De teljesen nyilvánvaló, hogy azt kérdezték tőle, mihez kezd, ha nem kap választ december 10-éig a tárgyalási javaslatára. Itt Gyurcsány elnémul, látjuk, hogy a riporter kérdezgeti, ő válaszolgat, de mi összekötőszöveget hallunk: „A DK elnöke azt mondta, újabb ultimátummal már nem fog próbálkozni [Gyurcsány biztosan nem használta ezt a szót, mert a saját javaslatát nem tartja ultimátumnak]. A közös miniszterelnök-jelöltre vonatkozó terveit viszont nem adta fel. A politikus nem cáfolta a Magyar Hírlap információit, hogy a listáján…” és itt újra felsorolják a neveket. Majd erre az összekötőszövegre rávágják ismét Gyurcsány válaszát, amelyet megint csak nem tudjuk, milyen kérdésre adott: „Ezt nyilván közösen kell megtenni, én ezért aztán tartózkodom attól, hogy bármilyen nevet mondjak. Eddig sem mondtam.”


Na tehát. A HírTv állítása: Gyurcsány nem cáfolta a Magyar Hírlap listáját. Ezt ők mondják, nem Gyurcsány, holott ott beszélgetnek vele az orrunk előtt, mi sem volna egyszerűbb, mint feltenni neki a kérdést: Pártelnök úr, valóban az Ön listája az, amit szélsőjobboldali testvérünk nyilvánosságra hozott? És akkor Gyurcsány azt mondhatja: Igen. Vagy azt: Nem. Vagy azt: Nem cáfolom meg, nem erősítem meg. Vagy elküldi őket a jó édesanyjukba (már ha egyáltalán tudott a „saját” állítólagos listájáról az interjú idején). De ezt a kérdést nem tették fel neki, hiszen pontosan tudták, hogy a lista nem Gyurcsányé, hanem az övék. Viszont megpróbálták azt a látszatot kelteni, mintha Gyurcsány a felsorolt jelöltekről mondaná: majd közösen kell eldönteni az igazit, ezért van az, hogy ő most nem mond nevet. De a HírTv van olyan pancser, hogy még hamisítani se tud rendesen. Ezért aztán otthagyja Gyurcsány utolsó mondatát: „Eddig sem mondtam.” Csak hát ha eddig se mondott, akkor a listát se mondhatta. Bár a HírTv agymosott nézőinek ez nyilván azt jelenti, hogy Gyurcsány megint hazudik, mert eddig ugyan nem mondta, de csinálta és kiszivárogtatta – mármint listát, mármint a Magyar Hírlapnak. Úgyhogy mégsem olyan ostoba a HírTv. Ha máshoz nem is, ahhoz ért, hogyan mozgósítsa a semjéni kemény amortizációs munkával megalapozott előítéleteket és gyűlöleteket.


De most jön az igazi baj. A riporter felteszi Gyurcsánynak a kérdést: „Ha szerdán nem lesz együttműködés, akkor ezt a nevet meg fogja mondani, megnevezi ezt a személyt?” A válasz: „Nem, nyilvánosan nem. Nem hozhatunk ilyen helyzetbe senkit.”


És akkor térjük vissza a tudósítás felvezető mondatához: „Szerdán nevezi meg miniszterelnök-jelöltjét Gyurcsány Ferenc.”


Ugye, hogy valaki nagyon hülye? Én arra szavazok, hogy a HírTv az. Nem észrevenni, hogy 2 perc 10 másodperc alatt sikerült meghazudtolniuk a saját „szenzációs” állításukat a szerdai bejelentésről, ez azért nem kis teljesítmény!


Csak megjegyzem, hogy a tudósítás szerkesztője Császár Attila volt, jó ismerősünk 2006. szeptember 18-ának éjszakájáról, amikor arról tudósította az országot, hogy forradalom van Budapesten, és a nép fiai, 1956 utódai éppen elfoglalják a Magyar Televízió épületét. Miközben a részeg vagy megrészegült kopasz, félmeztelen vandálok szilánkosra törték a rendőrök lábát, minden kézreeső autót felgyújtottak, majd kifosztották az épület csokiautomatáit. A szemünk láttára.


Ha van kedvük, nézzék tovább a tudósítást, hiszen a maszatolás tovább folyik. Bajnai Gordon a saját hangján mondja el, még vasárnap estéről az ATV-ből (ne felejtsük el, hogy akkor még nem volt koholmány-lista, de ugyan ki tartja számon a dátumokat), hogy ő nem vesz részt semmifajta „nyilvános miniszterelnökjelölt-állítgatásban”. Gödöllő polgármestere ismét elhatárolódik „Gyurcsány Ferenc listájától”, Tétényi Éva pedig visszautasítja, hogy ő „Gyurcsány Ferenc miniszterelnökjelöltje” lenne, mert ő „egy olyan név, akit nemcsak Gyurcsány Ferenc, hanem mások is már megneveztek”. Vagyis már ő is tényként kezeli, hogy a lista Gyurcsányé.


Őrület, hogy még mindig nem tanulták meg: a legsúlyosabban gyanakodni kell minden olyan információnál, amelyet ettől a bagázstól hallanak először. Pedig ezt már Viviane Reding is tudja. (Lásd: Ócska manipulátorok aranykora)


Kedd délután aztán a Magyar Nemzet honlapján – igazi demokratákról van szó, akik a főnökükhöz hasonlóan konzultálnak a néppel – megjelent a közönségcsalogató szavazás is, a következő szöveggel: „Ön szerint a Gyurcsány Ferenc által állítólag megnevezettek közül ki a legalkalmasabb arra, hogy a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje legyen?” Majd felsorolják ismét a hat nevet. Ez már majdnem tisztességes abban a normarendszerben, amelyben ők élnek, hiszen odaírták, hogy „állítólag”. De a sok tényállítás után a jónép ezt már észre sem veszi.



A tények kedvéért


Gyurcsány Ferenc október 30-án, az Inforádióban sokadszor beszélt arról, hogy ha van közös lista és közös jelölt, ők akár Bajnait, akár Mesterházyt hajlandók támogatni. De az egy jelölt feltétel, mert közös lista és egyetlen közös miniszterelnökjelölt (és közös egyéni jelöltek) nélkül nem lehet választást nyerni. Majd arra a kérdésre, hogy ha ez nem megy, „harmadik baloldali jelöltet Bajnai Gordonon és Mesterházy Attilán kívül el tud-e képzelni”, meglepetésre azt válaszolta: igen. A beszélgetés további menete itt olvasható.


Természetesen ez után mindenütt erről kérdezték. Sohasem beszélt többes számban „jelöltekről”, pláne nem „listáról”. Mindig egy személyről beszélt, és mindenütt ugyanezekkel az érvekkel hárította el, hogy megnevezze az illetőt: erről a három pártnak kell először döntenie, és ezt az embert sem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy mindenki rajta köszörülje a nyelvét.


Abban is biztosak lehetünk, hogy sem a Magyar Hírlap, sem a Magyar Nemzet nincs bekötve sem a DK-hoz, sem Gyurcsányhoz. Fogalmam sincs persze, megosztotta-e bárkivel is a DK-ban a jelöltje nevét Gyurcsány, de azt azért tudjuk, hogy ebben a pártban komoly és felelősségteljes emberek ülnek, nem Szanyi Tiborok, akik bármikor bármit kifecsegnek, és nem is sértett vagy fontoskodó fideszesek, akik már csak a saját önfelértékelésük kedvéért is súgnak a sajtónak. Pláne nem Széles Gábor termékének.


Arról nem is beszélve, amiről ez az írás szól: hogy némi munkával most is pontosan visszafejthető a politikai érdekű konstrukció, az előre megtervezett forgatókönyv.


Ha a Rajk-per vádiratának koholt történeteit olvassuk, elrémülünk, mi mindenre volt képes egy megszállott és gátlástalan hatalom. Ha egy amerikai film azt meséli el nekünk, hogyan ejti csapdába, körmönfont hazugságokkal, rágalmakkal, sötét machinációkkal a gonosz az ártatlant, pontosan értjük, mitől elvetemült és gonosz a gonosz. A saját hétköznapi életünkben viszont nem rémülünk el, és nem is értjük. Könnyű préda vagyunk.