rss      tw      fb
Keres

Iszapömlés - A Mal Zrt. örül a soron kívüli bizonyítási eljárás elrendelésének

MTI 2010. október 22., péntek 15:31

Minden szakértői vélemény fontos, és segíti megtalálni a vörösiszap-katasztrófa okát, felelőseit, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a károsultak minél előbb hozzájuthassanak kárpótlásukhoz - így reagált a Mal Zrt. jogi képviselője a károsultak ügyvédjének Devecseren, péntek délután kezdődött peren kívüli egyeztetésen tett bejelentésére, miszerint az Ajkai Városi Bíróság kezdeményezésükre elrendelte az előzetes bizonyítási eljárást.

Magyar György, aki közlése szerint eddig mintegy ötszáz károsultat és Devecser, valamint Somlóvásárhely önkormányzatát is képviseli, a Veszprém megyei kisváros művelődési házában a településvezetők részvételével tartott egyeztetés elején, amely a sajtó számára is nyilvános volt, úgy fogalmazott: az előzetes bizonyítási eljárás többek között azt hivatott tisztázni, hogy mi okozta a katasztrófát és mi lett a következménye.

A bíróság elnökének döntését bizonyító iratot Magyar György megmutatta a sajtó jelen lévő képviselőinek. Az ügyvéd közlése szerint a Veszprémi Városi Bíróság, szintén az ő kezdeményezésére pénteken elrendelte a katasztrófával összefüggésben gyanúsítottá vált cégvezetők magánvagyonának zár alá vételét, de erről hivatalos iratot nem tudott bemutatni.

Ruttner György, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. jogi képviselője mindezekre úgy reagált: a zár alá vételt nem kívánja kommentálni, mert zajlik a büntetőeljárás, de az előzetes bizonyítási eljárásnak örül, mert segít tisztázni, hogy mi okozta a katasztrófát. Csak így lehet tisztázni a felelősség kérdését is. Hozzátette, a Mal Zrt. is felkért szakértőket, és abban bízik, hamarosan eredmény születik.

Magyar György azt mondta, azért tartják Devecserben az újabb egyeztetést, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzenek. (Első alkalommal szerdán találkozott a két ügyvéd Budapesten.) Az MTI tudósítójának kérdésére elmondta: Kolontár önkormányzatát azért nem képviseli, mert eddig Tili Károly polgármester nem adott megbízást számára.

A károsultak képviselője azt kérte a Mal Zrt.-től, hogy „a legsúlyosabb, legfájdalmasabb károkat” előzetesen vizsgálják meg, és a tulajdonosok még a peren kívüli egyezség befejezte előtt fizessenek kártérítést a legrászorultabbaknak.

Ruttner György a felvetéssel egyetértett, és támogatta a javaslatot, de megjegyezte, a törvény értelmében minden 10 millió forint feletti vállalást és kifizetést a Mal Zrt. tevékenységének felügyeletével megbízott katasztrófavédelmi kormánybiztosnak kell jóváhagynia.

A találkozón megjelent két másik ügyvéd is, akik elmondásaik szerint 150 károsultat meghatalmazás alapján képviselnek, de a zárt ajtók mögötti megbeszélésre nem engedték be őket.

Berecz Zsolt ajkai ügyvéd, aki egy devecseri jogásztársával képviseli főként az egészségkárosodást szenvedett iszapkárosultakat, az MTI tudósítójának úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a kirekesztés személyüknek és nem a károsultaknak szól, és nem érti, miért titkos a tárgyalás, mert ők ugyanúgy a katasztrófa sértettjeit, sérültjeit képviselik.

Berecz Zsolt közlése szerint a Mal Zrt. egy másik jogi képviselőjével jövő szerdán kezdődik a peren kívüli egyeztetésük 150 ügyfelének nevében.

A két héttel ezelőtti iszapömlés következtében kilenc kolontári lakos vesztette életét, a térségben másfélszáz ember szenvedett különböző sérüléseket, több száz ház vált lakhatatlanná. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a kár több tízmilliárd forintra tehető.