rss      tw      fb
Keres

Betiltotta az antiszemitának tartott humorista fellépését a francia Államtanács
Betiltotta az antiszemitizmussal vádolt humorista, Dieudonné M’bala M’bala országos turnéjának első fellépését a francia Államtanács csütörtökön. Ebben a régi demokráciában ugyanis tudják, amit nálunk huszonnégy éve nem, hogy a véleménynyilvánítási szabadságnak nem része az antiszemita, rasszista beszéd. (Dieudonné M’bala M’balára korábban már többször is pénzbírságot szabtak ki gyűlöletkeltés miatt. A humorista 2009-ben szélsőjobboldali aktivistákkal karöltve jelöltként indult egy „anticionista lista” élén az európai parlamenti választásokon.)


1. Az előzményekből


2012. május 25.
Cannes – Törölték egy antiszemita francia humorista filmjének a vetítését


A cannes-i filmvásár szervezőinek a kérésére törölték a holokauszttagadásért és antiszemita kijelentéseiért már többször elítélt francia humorista, Dieudonné első filmjének vetítését.


A filmfesztivállal egyidőben zajlik Cannes-ban a világ legnagyobb filmvására, amelyen több mint négyezer produkciót kínálnak eladásra. A filmvásár technikai személyzete a másnapi vetítések előkészítésekor hétfőn este vette észre, hogy a Documentary and Experimental Film Center (DEFC) elnevezésű iráni forgalmazó egy antiszemita film, a Yahod Setiz bemutatását tervezi, amelynek rendezője a francia Dieudonné. A filmvásár igazgatója a vetítés törlését kérte az irániaktól, akik azonnal eleget tettek a kérésnek.


„A szabályzatunk kimondja, hogy a közrendet vagy a vallási meggyőződést sértő filmeknek nincs helye nálunk, ahogyan a pornófilmeknek és az erőszakra uszító filmeknek sincs” – mondta a Le Monde-nak Jérome Paillard, a filmvásár igazgatója.


A rasszizmus és antiszemitizmus elleni nemzetközi liga (LICRA) bírósághoz fordult annak érdekében, hogy a filmet ne lehessen DVD-n terjeszteni, illetve azért, hogy a YouTube-ra feltöltött előzetest letiltsák. A videó egyébként már a bíróság döntése előtt lekerült a megosztó portálról.


2014. január 7.


Több francia városban betiltották egy antiszemitának tartott humorista fellépését


Több francia nagyváros polgármestere jelezte kedden, nem engedélyezi annak a humoristának a fellépését, akit a kormány azzal vádol, hogy veszélyezteti a közrendet antiszemita csúfolódásaival és megsérti a holokauszt áldozatainak emlékét.


Dieudonné M’bala M’bala csütörtökön indulna előadásával országos turnéra. Az első helyszínen, a nyugati Nantes-ban azonban máris letiltotta a város vezetése a fellépést, és a humorista Tours városban sem tarthatja meg péntekre tervezett előadását az ottani polgármester döntése miatt. Korábban Marseille és Bordeaux első embere is közölte: nem teszik lehetővé Dieudonné fellépését.


Az ügyben Francois Hollande francia elnök is megszólalt, aki egy párizsi kormányzati ülésen arra kérte az állam valamennyi képviselőjét, különösen a rendőrfőnököket: legyenek éberek ebben a kérdésben és ne tanúsítsanak rugalmasságot, ne engedjék, hogy az előadást bárki provokációra, nyíltan antiszemita nézetek terjesztésére használja fel.


Zsidó szervezetek korábban is sokszor kifogásolták a Dieudonné védjegyévé vált úgynevezett „fordított náci tisztelgést”, a quenelle-t (amikor valaki egyik karját maga elé ereszti, a másik kezét pedig a karjára teszi). A 46 éves humorista – kameruni apa és francia anya párizsi születésű gyereke – szerint a kézmozdulattal anticionista és rendszerellenes nézeteit, nem pedig antiszemitizmusát akarja kifejezni.


Dieudonné antiszemita és rasszista élű vicceire van kereslet: csak a Nantes-i előadásra 5 ezer jegyet adtak el. Korábban már több település próbálta betiltani a humorista fellépését, de ezeket a próbálkozásokat a szólásszabadság nevében rendre elhárították.


A polgármesterek tiltakozása után Dieudonné ügyvédje közölte, hogy jogi lépéseket tesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a humorista szólásszabadsághoz való jogát.Dieudonné 2012-es „anticionista” választási plakátja

2. A csütörtöki államtanácsi döntés


Betiltotta az antiszemitának tartott humorista fellépését a francia Államtanács


A legfelsőbb francia közigazgatási bíróság azzal indokolta döntését, hogy a humorista veszélyt jelent a közrendre és az alapvető francia értékekre nézve.


Miután a Nantes-ba tervezett előadás megtartását a város vezetése megtiltotta, a humorista ügyvédei bírósághoz fordultak a szólásszabadság megsértésére hivatkozva. Egy helyi bíróság csütörtök délután semmisnek nyilvánította a tiltást, de a legfőbb fellebbviteli testület, az Államtanács néhány órával később – és nem sokkal az előadás tervezett, csütörtöki esti kezdése előtt – úgy határozott, hogy megalapozott volt a városvezetés döntése.


A kormány üdvözölte a döntést, az első fokú ítélet megfellebbezéséről határozó Manuel Valls belügyminiszter pedig „nagy megkönnyebbülésnek” nevezte.


Az elmaradt előadás helyszínén a jelentések szerint méltatlankodók tömege gyűlt össze, akik pfujoltak és a humorista nevét skandálták, miután értesültek az ítéletről.


3. És egy szubjektív megjegyzés: Anelka, Dieudonné és a fordított náci tisztelgés


Nagy csalódást okozott nekem nemrégiben egyik kedvenc focistám, Nicolas Anelka. A régi szép időkben, amikor még volt időm a fociról is olvasni és írni, ismertettem a Le Monde interjúját, amelyet az akkor még az angol Chelsea-ben focizó francia válogatott csatárral készítettek. Korábban, 2009 decemberében ugyanennek az interjúnak az egyik részletével kezdtem A magyar foci ura című hosszú írásomat, amelyben azt próbáltam bizonyítani (persze tök fölöslegesen), hogy az akkor még ellenzékből, de már a magyar futball irányításának átvételére készülő Orbán épp annyit hazudik a fociról, mint bármi másról, és a focit éppúgy népnemzeti hülyítésre használja, mint bármi mást.


Nos, Nicolas Anelka, aki jelenleg az angol West Bromwich csatára, a tavaly december 28-ai Premier League-meccsen így ünnepelte egyik saját gólját: a fordított náci tisztelgéssel, a „quenelle”-lel, Dieudonné „védjegyével”.A mozdulat természetesen nagy felhorgadást váltott ki. Az angol labdarúgószövetség, az FA, vizsgálatot indított Anelka ellen az antiszemita gesztus miatt, a francia sportminiszter (asszony) pedig azt mondta: „Anelka kézmozdulata sokkoló provokáció. Nincs helye az antiszemitizmusnak a focipályán.” Anelka azzal védekezett, hogy ez csupán egy gesztus volt tőle, amellyel kifejezte komikus barátja, Dieudonné iránt érzett tiszteletét és szimpátiáját. A West Brom menedzsere elfogadta a védekezést, mások nem.


Az a helyzet, hogy nem Anelka volt az egyetlen Angliában játszó francia focista, aki elkövette ezt a mozdulatot. Korábban Samir Nasri (jelenleg a Manchester City játékosa) és nagy szívfájdalmamra a Liverpool szenegáli származású francia válogatott védője, Mamadou Sakho is hasonló fotót készíttetett magáról. Sakho később azt írta: őt megtévesztették, azt hitte, ártatlan új divatról van szó, nem ismerte a mozdulat jelentését.


A Les Inrockuptibles című francia kulturális és rockhetilap szerint a „Dieudo”-rajongók körében az új divat, hogy megpróbálnak becsempészni egy „quenelle”-t a televíziós műsorokba. Minden sikeres kísérlet óriáisi ünneplést vált ki a hívek között. A „quenelle”-apostolok számára pedig a második számú kihívást az jelenti, hogy egy-egy híres emberrel fényképezkedjenek. Dieudonné a saját honlapján kárörvendve gyűjti azokat a quenelle-mozdulatokat, amelyeket François Hollande francia elnök, Manuel Valls belügyminiszter vagy Bernard-Henri Lévy, a közéletben is rendkívül aktív francia filozófus oldalán sikerült „bemutatni”. Ugyanitt rengeteg olyan felvétel is szerepel, amelyeken a mozdulatot a zsidóság szimbolikus helyei előtt hajtják végre, például a berlini holokausztemlékműnél vagy az egykori auschwitzi koncentrációs tábor bejáratánál. Szeptemberben egyébként a hadsereg büntetett meg két francia katonát, aki egyenruhában mutatta be a fordított náci tisztelgést egy párizsi zsinagóga épülete előtt.


Nyilvánvaló, hogy a francia államtanács ezeket a fejleményeket is figyelembe vette, amikor a humorista fellépését betiltotta.