rss      tw      fb
Keres

2001. december 30. - Az SZDSZ sajtótájékoztatója: Válts Stílust! Válts kormányt!

8 éve, ezen a napon…


…a Szabad Demokraták Szövetsége kormány- és stílusváltásra szólított fel a Nyugati pályaudvar előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A helyszínválasztást szimbólumnak szánták: azt szeretnék, ha Magyarország vonata a nyugat felé tartana, ám a kormány mintha a Keleti pályaudvar előtt állította volna fel főhadiszállását.

Jelmondatukat egy óriásplakáttal illusztrálták. A „Tessék választani 2002” című plakáton két fotó látható: az egyiken egy idős hölgy mintha kezet csókolni készülne a regnáló miniszterelnöknek, a másikon az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor és egy idős hölgy néz egyenrangú félként, bizalommal egymás szemébe.

Magyar Bálint ügyvivő így mesélte el az első kép jelentését a sajtótájékoztatón: a legkisebb fiú elindul Alcsútdobozról, és mielőtt a Sándor palotába érne – a herendi porcelánok, a hernyóselyemmel bevont falak és a milliókat érő kandeláberek közé – találkozik egy öreg nénivel, majd megszólal: öreganyám, szerencséd, hogy kezet csókoltál. Ennek a stílusnak kell véget vetni, mondta.


A durvább változat - Forrás: 168ora.hu

Majd az Orbán-kormány ígéreteit vette számba: az 1998-as ígéreteket sorolva nagyotmondónak nevezte a kormányt, hiszen az ígért 7 százalékos GDP növekedés abban az évben a 4 százalékot sem érte el, és az egészségügyi dolgozóknak ígért 400 százalékos béremelés helyett soha nem látott válságban van az ágazat. Szerinte a kormány délibábokat kerget, amikor a 2012-es olimpia megrendezéséről beszél, illetve amikor azt állítja, hogy Magyarország 15 év múlva eléri Franciaország és Nagy-Britannia szintjét. Van ennek az országnak hazaszerető kormánya: mindent haza szeret vinni, amit csak tud – így Magyar Bálint. Állítását a Magyar Fejlesztési Bank szerepével, a Nemzeti Földalap és a Széchenyi terv működtetésével indokolta. Nem beszélve arról, folytatta, hogy a regnáló kormány álszent, mert komcsizik, miközben tagjai közt egykori MSZMP tagok ülnek, és egyik koalíciós pártjának az elnöke annak idején beszervezési nyilatkozatot írt alá. Szerinte az is világos, hogy a kormány klientúrájához tartozó személyekre más törvények vonatkoznak, mint az egyszerű állampolgárokra.

Fodor Gábor, szintén SZDSZ-ügyvivő biztosra vette, hogy 2002-ben le fogják váltani a kormányt: „Azért kell mennie az Orbán-kormánynak, mert hazudtak, rombolták a politikai kultúrát és mert szembefordultak a szabadsággal". Szerinte a Fidesz-kormány nem tiszteli a jogállamiságot, fél a nyilvánosságtól, fél a vitáktól. Azt is megemlítette, hogy nyolc éve azért lépett ki a Fideszből, mert látta, hogy miként megy a párt a tekintélyelvűség, a vezérelvűség irányába. Azt ígérte, a 2002-es kormányváltás után végrehajtják az egészségügyi reformot és az adócsökkentéseket, helyreállítják az egészségügyi iránti bizalmat, és bevezetik a diplomás minimálbért.

Előtte:
2001. december 12.

SZDSZ sajtótájékoztató a parlament előtt: az Országimázs Központ pénze fedezhetné a kórházak adósságait.

Fodor Gábor a párt ügyvezetője elmondta: az Imázsközpont négy és fél milliárdos költségvetéséből az ország összes kórházának adósságát meg lehetne szüntetni. Ráadásul a Központ átláthatalan költségvetéssel gazdálkodik.

Szerinte a kormány az elmúlt három és fél év alatt "semmilyen reformot sem indított el, és arra tanította az országot, hogy nem kell a törvényeket betartani, hanem a barátokat és az üzletfeleket kell támogatni".

A szabad demokraták bemutatták a Miniszterelnöki Hivatal 2001. november 1-én „Jó kezekben az ország” jelszóval elindított politikai és választási kampányának a három vezető televíziócsatornán sugárzott hirdetéseinek részletes költségeit. Ennek alapján, az SZDSZ szerint, a kormány egy hónap alatt közel félmilliárd forintot költött el önmaga reklámozására.Utána:
2002. január 13.

Magyar Bálint szabad demokrata ügyvivő Budapesten, az Orczy-kert focipályáján tartott sajtótájékoztatót, amelyen a kormány sportpolitikáját bírálta. Elmondta, hogy a kormány 21 milliárd forintos stadionfejlesztési és -építési programot hirdetett, 8 milliárd forintos kötelezettségvállalást tett a magyar futball érdekében, míg legutóbb a Magyar Fejlesztési Bank Rt-t szólította fel arra, hogy a profi futballklubokba 20 százalékos tulajdonrész erejéig szálljon be. Szerinte a kormány úgy játszik az adófizetők pénzével, mintha az a sajátja lenne, s a nagy pénz, kis foci elve alapján szórja a pénzt. A kormány az állampolgárok, az adófizetők pénzét focizza el. Úgy vélte, hogy az adófizetők pénzét nem szabad a futballra áldozni, a sportágat vállalkozási alapon kellene működtetni.

Világosi Gábor országgyűlési képviselő szerint teljesen ésszerűtlen 38 gigantikus focistadion megépítése. A Borsodi Ligában ugyanis a 2001-2002-es évad első felében az átlagnézőszám nem érte el az ezret.