rss      tw      fb
Keres

Gulyás Gergely levélben válaszolt a leendő amerikai nagykövet kijelentéseire


MTI 2014. január 22., szerda 20:17

Gulyás Gergely fideszes képviselő szerint Magyarországon jogos és komoly felháborodást keltettek Colleen Bell budapesti nagykövetjelölt kijelentései, amelyeket az amerikai szenátus külügyi bizottságában megtartott meghallgatásán tett. A fideszes politikus nyílt levele a szerdai Magyar Nemzetben jelent meg.

Colleen Bradley Bell budapesti nagykövetjelölt múlt csütörtöki meghallgatásán utalt arra, hogy Washington az elmúlt két évben nyíltan hangot adott több aggályának is a fékek és az ellensúlyok magyarországi állapotával és több intézmény függetlenségével kapcsolatban. Kijelentette, hogy kinevezésének jóváhagyása esetén védelmezni fogja az amerikai és az európai demokratikus értékeket, és sürgetni fogja, hogy a magyar partnerek működjenek együtt nemzetközi partnereikkel és a civil társadalommal.

Kiemelte azt is, hogy „a szélsőséges pártok megerősödése Magyarországon külön aggodalomra ad okot”. Ezért azt mondta: prioritásai egyike „a tolerancia védelme és előmozdítása lesz”. Mint kiemelte: az Egyesült Államok nem könnyű, de szükséges párbeszédet fog folytatni Magyarországgal a demokráciáról.

Gulyás Gergely levelében azt írta: kijelölt nagykövet kijelentései a magyar belpolitikával kapcsolatosan nem csupán tájékozatlanságáról tettek tanúbizonyságot, hanem - tudatosan, vagy tudtán kívül - fontos kérdésekben olyan pártpolitikai álláspontot képviselt, mely a „nagyköveti feladatok eredményes ellátását a világon mindenütt megnehezítené, de különösképpen Magyarországon, ahol a jobbközép kormánnyal szemben alkalmazott kettős mérce egyre erősödő ellenérzéseket vált ki”.

Mint megjegyezte: a demokráciáról folytatott párbeszédre amerikai barátaikkal mindig készen állnak. Ugyanakkor hozzátette: ehhez szükséges a tények kellő ismerete. Gulyás Gergely kiemelte például, hogy „a Gyurcsány Ferenc vezette párt is komoly veszélyt jelent a demokráciára", és őszintén örül, hogyha e „szélsőségekkel szembeni küzdelemben” a jövőben a kijelölt nagykövet támogatására is számíthatnak.