rss      tw      fb
Keres

A hazugságról
Az oroszokkal aláírt mergállapodás lelkes kormánypárti magyarázgatói többek között azzal érvelnek, hogy a szerződés aláírására Orbánékat egy 2009-ben elfogadott – nem mellesleg egy négyötödös többséggel elfogadott – országgyűlési határozat kötelezi.


A 25/2009. számú országgyűlési határozat a következőt mondja: „Az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulást ad az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 7. §-ának (2) bekezdése alapján - összhangban a 2008-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról szóló 40/2008. (IV. 17.) OGY határozat 12. f) pontjával -, a paksi atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez.


Mivel ez a határozat egy másik határozatra, a 40/2008-as határozat 12/f. pontjára hivatkozik, nézzük azt is: „12. f) kezdje meg az új atomerőművi kapacitásokra vonatkozó döntés-előkészítő munkát. A szakmai, környezetvédelmi és társadalmi megalapozást követően a beruházás szükségességére, feltételeire, az erőmű típusára és telepítésére vonatkozó javaslatait kellő időben terjessze az Országgyűlés elé.


Szerintem egy átlagos képességű általános iskolás is látja, hogy erre a két határozatra hivatkozni hazugság.


Nem az zavar engem igazán, hogy a politikusaink hazudnak; sokak szerint a politikusi lét egyik attribútuma a hazudozás; ami zavar, az az, hogy ennek a hazudozásnak a nyomára jönni manapság nulla (0!) erőfeszítésébe kerül(ne) a választópolgárnak. Nem kell bevillamosozni a belvárosba, sorban állni a parlament irattáránál, kikérni az országgyűlési határozatok listáját, várni, amíg kihozzák. A számítógép előtt ülök a dolgozószobámban, a bal kezemnél szekszárdi kadarka, a lábamon papucs; a két határozat megtalálására 0,38 másodpercre volt szüksége a guglinak.


És mégse. Polgártársaink nagy része nem teszi meg a legminimálisabb erőfeszítést sem, hogy kedvenc politikusai tényállításainak valóságtartalmát ellenőrizze. Tökéletesen megfelel neki, ha egy konzervet tesznek elé, befalja akkor is, ha gyanús szagokat áraszt.


Mindezt csak annak érzékeltetésére írtam, hogy mennyire nehéz lesz is az orbánizmust eltakarítani.