rss      tw      fb
Keres

2001. december 31. - Központi szilveszteri ünnepségek

8 éve, ezen a napon…


…három helyszínen – Budapesten, Sopronban és Szolnokon – kezdődtek meg a „központi” szilveszteri ünnepségek az Országimázs Központ szervezésében. A programsorozat az „Európára figyelünk!” mottó jegyében zajlott, az egyes helyszíneken a zene segítségével a kontinens színes kulturális kavalkádját élvezhették a résztvevők.

Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője szerint hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a szilveszteri mulatságot vidéki helyszíneken is. A szilveszteri eseményeket a Magyar Televízió közvetíti. Sopron és Szolnok rendezvényeit a társszervezőkkel, vendéglátókkal együttműködve állította össze az Országimázs Központ.

A fővárosban a Hősök terén a Himnuszt tűzijáték követte, melynek szlogenje "A haza fényre derül" volt, és nemcsak a helyszíneken, hanem a Magyar Televízió egyenes adásában is megnézhették az érdeklődők. majd hajnalig tartó utcabál következett.

Sopronban a Fő téren felállított színpadon az Európa jegyében című zenés műsor este kilenc órakor kezdődött. A Soproni Városi Fúvószenekar óévbúcsúztató programja után neves előadók tolmácsolásában bajor, spanyol, angol, francia, görög slágerek csendültek fel.
Szolnokon 19 órakor, a Kossuth téren a város himnuszával indult az ünnepség. Este kilenc órától musical- és operett-összeállítással, majd fényjáték- és lézerbemutatóval szórakoztatták a közönséget.
Éjfélkor mindkét városban tűzijátékkal köszöntötték az új évet.

Kaposvár lakóit harmadik alkalommal várta koccintásra Szita Károly polgármester. A polgármester éjféli köszöntője után a város vállalkozói által felajánlott 2002 üveg pezsgővel koccintottak a jelenlevők.

A Népszabadság információi szerint „…ezúttal sem kapott állami megrendelést a balatonfűzfői Nike-Fiocchi Sportlőszer-gyártó Kft. A kft.-nek, amely évtizedekig szállította a pirotechnikai eszközöket a budapesti tűzijátékokhoz, legutóbb 2000. augusztus 20-án adott megrendelést az állam: akkor Debrecenben csináltak tűzijátékot. (Az 1999-es fővárosi, augusztus 20-i tűzijátékot is ez a cég kivitelezte, 78 millió forintért. Ahogy arról lapunkban hírt adtunk, az idén a Pyro-Technic Kft. volt a budapesti, augusztusi égi látványosság lebonyolítója: a felhasznált anyagok, a látványtervezés, a kivitelezés, a biztosítás és a védelem összességében nettó 247,6 millió forintba került.)”

„Az Országimázs Központtól megtudtuk: most sem hirdettek közbeszerzési eljárást, hiszen a Miniszterelnöki Hivatal még 1999-ben szerződést kötött a Happy End Kft.-vel az állami ünnepségek lebonyolításának szervezésére, így e cég feladata kiválasztani a tűzijáték kivitelezőjét. A Pyro-Technic kiváló munkát végzett augusztus 20-án, ezért szavazott neki ismét bizalmat a Happy End.” (1)

„Az Országimázs Központ összesítéséből kitűnik: a tűzijáték kiadásain felül (áfa nélkül) további mintegy 347 millió forintot költöttek az óévbúcsúztató eseményekre. A programok reklámozása több mint 95 millió forintba került, a művészeti költségek, illetve a műsorok technikai feltételeinek megteremtése 224,5 millió forintot emésztett fel, a rendezvények zökkenőmentes lebonyolítására - például a forgalomelterelés, a hangosítás, a világítás - 27 millió forintot adott ki az Országimázs Központ. A szilveszteri központi ünnepségek így összességében mintegy 432 millió forintba kerültek az Országimázs Központ tájékoztatása szerint.”


(1) Lásd erről a Népszabadság 2001. augusztus 17-ei cikkét: Tűzijáték számháborúval.