rss      tw      fb
Keres

Szobrok és szobrok…
Az ATV Fórum című műsorában Krug Emilia feltette egy betelefonálónak a kérdést: A szoborállítás nem kelt társadalmi felháborodást, csupán az értelmiség egy részét zavarja? Nos, hát nem! Szűk környezetemben nemcsak értelmiségieknek gyanús egy ilyen esemény. Egyetértek azokkal, akik a gyászos esemény ilyetén megörökítésében a szélsőjobb majdani búcsújáró helyét látják a Szabadság tér ezen részén.


De miért is zavarnak ezek a szoborhistóriák? Az országban számtalan helyen lerakott, Horthy-korszakot idéző szobrocskák, a Fidesz első országlását idéző díszkutak a falvak közepén a mai nagyvezér tárgyi dicsőítését szolgálják. Országlásaik időszakában mindig szobrokat döntögettek és szobrokat raktak. Lám, legújabban, ezzel egyidőben Rétvári urat zavarja a Marx-szobor!


A Fidesz már régen megmutatta igazi, agresszív, cinikus, „mindent megtehetünk” arcát. Ezt 1989-ben tette meg. Akkor, amikor Nagy Imre temetésén a „szakállas forradalmár” ordította: Agyagba döngöljük a kommunistákat! Ez a belépő, az igazi emberellenes arc, itt mutatkozott meg először.


Vagy jópofa volt? Vagy szókimondó? Nem! Ez egy, vele szemben nem álló erőtlen oroszlán arcába kiáltott „bátor(!)” hívószó volt. Gyertek, majd mi megmutatjuk!


S lám 2002-től egyre megmutatják. Hogyan lehet megosztani egy nemzetet! Hogyan lehet állandó tűzben tartani hű alattvalóit! Hogyan lehet egy országot az alkotás helyett a rombolásba taszítani! Hogyan lehet az alkotni akarók kezét gúzsba kötni! Hogyan lehet a megtévesztett vagy hasonszőrű és haszonleső harcostársakkal uralomra szert tenni és vele visszaélni!


Még van kéthónapnyi idő, de lehetséges, hogy lesz egy titkos kormányülés, amelyen megfogalmazzák a rendeletet a vezér másának szoborba öntéséről. Remélem, hogy felállítására már nem lesz idejük – esetleg a kedvelt vállalkozói kör első munkájaként Azerbajdzsánban.