rss      tw      fb
Keres

Kövérnek jólesik




Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke azt válaszolja a hír24.hu kérdésére, hogy miért harcolnak Brüsszellel: mert jólesik. Vissza is kérdez: „Miért kéne másképpen beszélni velük, mint ahogy jólesik?” Hozzáteszi még, kevés kivétellel „képmutató, gyarló, önérdekű alakok intézik az unió közös ügyeit”.


Amiben nem az a legdermesztőbb, amit mond – hallottunk tőle különbeket is –, hanem hogy már nem is törekszik közéleti megnyilvánulásainak minimális koherenciájára sem. Egyik nap a református gályarabok szellemi örököseként ül a Parlamentben a Reformáció Emlékbizottságában, másik nap legazemberez és leidiótáz európai parlamenti képviselőket. A legszívesebben és legváltozatosabban a hazai demokratikus oldal prominenseit szidalmazza, azon belül földijét és volt iskolatársát, Gyurcsány Ferencet.


Hajmeresztő állításait bizonyítékokkal nem támasztja alá, neki erre nincsen szüksége. Ő a három főméltóság egyike. Őrzi a magyar törvényhozási testület méltóságát és a mienket is, persze.


És nem A legyek ura kamaszhorrorban vagyunk, nem is egy kalandjátszótéren, hanem a magyar politikai élet legmagasabb szintjén! Az ország három első emberének egyike nyilatkozza büszkén, hogy a külpolitika terepén éli ki agresszív ösztönkésztetéseit, és ez jólesik neki. A pokrócdiplomáciát sikeresnek is tartja, hiszen „a szabadságharcot – szerintem – megnyertük... feltértékelődött a súlyunk”.


A méltóságosok stílusa és szellemisége tanítványok hadait vonzza. Hallgathatjuk hát a helyi kisfideszesek rágalmait és fenyegetőzéseit. Semmi kétség, Kövér doktor illemtanóráit látogatták. És nekik is jólesik.