rss      tw      fb
Keres

Szárnyalás a honi könyvkiadás egén
Nagyon szép bemutatkozó szöveget, azaz valójában valami nagyképernyős süketelést olvastam egy Cartaphilus névre keresztelt könyvkiadótól. Íme egy rövid részlet:


„Nos, kiadónk még messze nincs százéves (az alapítás éve: 1993), tehát reményeink szerint még jó ideig nem fenyeget minket az ’elgyengülés’ és az ’ájulásba esés’ veszélye, ellenben máris sasként szeretnénk szárnyalni a honi könyvkiadás egén. Felesleges lenne hangsúlyozni, hogy könyveink szépek – ezt bárki megállapíthatja, aki csak rájuk pillant. Az pedig, hogy jók és különlegesek is, magától értetődik.”


Nos (most én kezdem így a mondatot), nem elég a könyveikre, beléjük is kell pillantani. Kézbe vettem pl. Orwell Tragédia Burmában című regényét, amelyet nevezett kiadó 2006-ban dobott piacra. A mű megfelelő helyén szép betűkkel van feltüntetve a fordító, a szerkesztő és a felelős kiadó neve, csupán azt felejtették el odavésni, ki felelős azért, hogy már az első 50 (ötven!) oldalon mintegy 30 (harminc) helyesírási hiba éktelenkedik, azaz „sasként szárnyal” csodálkozó szemeink előtt. Avagy ez a színvonal „magától értetődik”?


Az ötvenedik oldal után abbahagytam ennek a különleges, szép könyvnek a kipirosítását, azaz megátalkodott szokásommal felhagyva, piros ceruzámmal nem korrektúráztam tovább, de a 172. oldalnál nem bírtam tovább. Amikor azt kellett olvasnom, hogy leheLLet, hullámos vonallal aláhúztam, majd odaírtam: vizeLLet. Most pedig megfogadom, megpróbálok ügyet se vetni ezekre a szörnyűségekre, de az utolsó ötven oldalt majd ismét kipírosítom, és beszámolok róla, hány hibát találtam ebben a nyomtatványban.


Kibírtam: nem pirosoztam tovább, illetve ahogy ígértem, csak az utolsó ötven oldalt. Mit mondjak? Rémisztő! Ez a mű, magyarított címével tökéletes harmóniában, valóban tragédia. Ha a központozási és az ún. könyvészeti hibákat is beszámítom, oldalanként átlagosan 5 hibát sikerült elkövetniük. Mennyi is ötvenszer öt? Ez mégis hogyan? Az első ötven oldalon csak annyi, az utolsón meg ennyi! Talán a véghajrában úgy elfáradtak, mint a focistáink meg újabban a kéziseink szoktak, vagy éppenséggel itt már minden tudásukat beleadták? Mindegy is, lehet, hogy ez világrekord. Egyébiránt, ha a Kiadó nyilván sok olvasóval egyetemben úgy ítélte meg, hogy nem ez Orwell legjelentékenyebb műve, akkor inkább ne bántotta volna. Mindenesetre: Gratula!


P.S. Ezt látva, felkiált a mondat: még hogy a Fidesz elnevezésű társaság jobban teljesít! Kiadónk már 2006-ban jobban teljesített, következésképpen fideszék helye KIADÓ!