rss      tw      fb
Keres

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya 75,4 milliárd forint volt januárban


MTI 2014. február 6., csütörtök 17:36

A kormány várakozásainak megfelelően alakult az idei első havi költségvetési egyenleg, az államháztartás központi alrendszerének hiánya 75,4 milliárd forint volt januárban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az előzetes adatokat az MTI-vel.

A központi költségvetés 166,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 54,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 36,6 milliárd forintos szufficittel zártak.

2013 januárjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 2,5 milliárd forint volt.

A 2013. decemberében elfogadott 2014-es költségvetési törvény szerint az államháztartás központi alrendszerének bevételi főösszegét 15 983 milliárd 668,7 millió forintban, kiadási főösszegét 16 968 milliárd 306,1 millió forintban, hiányát pedig 984 milliárd 637,4 millió forintban állapította meg az Országgyűlés.

Az NGM közleménye szerint a 2013-as és 2014-es év januári egyenlegének eltérő alakulásában a központi költségvetési szervek kiadásainak, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok bevételeinek és kiadásainak eltérései játszottak szerepet.

A központi költségvetési szervek kiadásai - a tavalyi év közbeni szervezeti változások következtében - a 2013. áprilistól átvett volt egészségügyi nonprofit szervezetek kiadásai folytán, valamint az elmúlt év szeptemberétől végrehajtott pedagógus-béremelések miatt magasabbak lettek az előző évinél.

Emellett a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós programjai esetében a Nemzeti Stratégiai Referenciakeret operatív programjainál - az intézményrendszer átalakulása miatt - a kiadások a hónap utolsó néhány napjában teljesültek, a hozzájuk kapcsolódó európai uniós bevételek elszámolása, az időbeli átfutás miatt, azonban később (februárban) tud, illetve tudott realizálódni.

Mindezeken felül jelentős mértékben meghaladták a tavaly januári kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai is. Ez utóbbi részben az idei évi magasabb előirányzatból, részben pedig a nettó finanszírozás körében folyósított utalások magasabb mértékéből fakad.