rss      tw      fb
Keres

„Becsület napja” emlékmű
M Ű L E Í R Á S


Téma: „Becsület napja” (Tag der Ehre) – 1945. február 11. című emlékmű megalkotása, a német és magyar katonák hősies kitöréséről.


Helyszín: Budapest, Budai Vár területe.


A kompozíció két fő elemből áll: a német birodalmi sas és Gábriel arkangyal alakjából, valamint 13 db oszlopból, timpanonos és architrávos kapuzatból és feliratokból.


A kompozíció anyaga bronz, kő és krómacél, magassága kb. 7 m.


A kompozíció ezt a drámai történelmi eseményt nem korhű alakokkal, személyekkel jeleníti meg, hanem a művészettörténet eszközeihez nyúl, a kultúrtörténet figuráit idézi meg allegorikus alakjaival. Szövetséges és bajtárs, háborúzó és csatlósa együtt jelenik meg. A szobor drámai, anélkül, hogy vértócsák, fegyverek, halottak lennének a téren. Két kultúra jelenik meg: az egyik, a német birodalmi sas, amely bár úgy gondolja, hogy erősebb (de mindenképpen agresszívebb), és a másik fölé tornyosul (teszi ezt egy építészeti környezettel, a timpanonnal), mégis vállvetve küzd a szelídebb, lágyabb vonalú alakkal, a magyar katonaságot képviselő Gábriel arkangyal figurájával, aki a kultúrtörténetben, vallástörténetben Isten embere, Isten ereje, az isteni erő.


Ez a két különböző jelképet hordozó alak most KÖZÖSEN harcol a Keletről érkező Gonosszal szemben, amely végzetes ostromgyűrűbe fogta a két jó barátot. Ezt jelképezik a körben álló romos oszlopok. A német és magyar hősöknek nincs más lehetőségük, mint kitörni a Budai várból, amelyet a timpanonos kapu formáz meg ebben a kompozícióban.