rss      tw      fb
Keres

Svéd lap a történelemhamisításról és a bojkottról




Hamis történelem miatt zsidó magyarok bojkottba fognak címmel jelent meg Kalle Holmberg írása a Dagens Nyheter internetes kiadásában vasárnap este. A szöveg előtt Szálasi Ferenc nemzetvezető mosolyog az olvasóra. A képaláírás: „Szálasi Ferenc, Magyarország miniszterelnöke a náci megszállás idején, 1944–1945-ben természetesen vezető társutas volt. Nem csupán történészek mondják, hogy több, sokkal több magyar volt a megszállás előtt is, alatt is, aki zsidók üldözésében működött közre.”


A Mazsihisz, Magyarország vezető zsidó szervezete 2014-ben bojkottálni fogja a holokauszt alkalmából tartott hivatalos megemlékezéseket, ha a rendezvények nem mutatják meg kellő egyértelműséggel a magyarok szerepét azokban a deportálásokban és zsidógyilkosságokban, amelyek az ország náci megszállása idején történtek 1944-45-ben.


Ilyen emlékrendezvényre kerül sor – amikor a dolog kiélezhető – a nyár kezdetén, amikor arról emlékeznek majd meg, hogy 437 ezer magyarországi zsidót német koncentrációs táborokba szállítottak, ami néhány hét alatt lezajlott, írja a Reuters.


A Mazsihisz felhívja a figyelmet: magyarok nagymértékben közreműködtek az akcióban 1944-ben, amikor az ország már egy ideje német megszállás alatt volt. Azt megelőzően Horthy Miklós államfő vezetésével a zsidóellenes törvényhozás egyengette az utat a népcsoport üldözése előtt.


A zsidó szervezet felfogása szerint a mai magyar hatalom kísérlete, hogy elkenje a társutasságot, tiszta történelemhamisítás, olyan húzás, amely azt szolgálja, hogy a zsidók elleni támadásért, amely az utolsó háborús évben történt, egyedül a náci megszállókat lehessen hibáztatni.


A holokausztmúzeum és emlékközpont felállítására irányuló terveket sem szemléli tétlenül a Mazsihisz, a történet újraírására utaló jelek miatt.


A szervezet szóvivője, Heisler András szerint az újonnan létrehozott történeti intézet vezetőjének a kinevezése is rosszat jelent. A szóban forgó személy állítólag úgy beszélt magyarországi zsidók tízezreinek deportálásáról, amely már 1941-ben végbement, hogy „külföldieket érintő eljárásról” volt szó.


Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz egyik vezető tisztségviselője a dolog megvilágítására a saját sorsát írja le abban az országban, amelynek állampolgára volt:


– Nem a németek voltak, akik engem a gettóba zártak, hanem magyar katonák és fasiszták – mondja a Reutersnak.


Magyarország elnökének, Áder Jánosnak a minapi megnyilvánulása figyelmet keltett: ő gyakorlatilag elismerte, hogy a magyar történelemben vannak olyan viszonyok, amelyekről a hatalom birtokosainak nehezükre esik nyíltan beszélni. Auschwitz több száz kilométerre fekszik Magyarországtól, mégis a magyar történelem része, jelentette ki Áder, és hozzátette egyebek között azt is: „félmillió honfitársunk halt meg” a haláltáborokban.